Trajekt „Telamon” platili 3,2 miliona eura

Morsko dobro u Grčkoj kupilo veliki trajekt kapaciteta 90 putničkih vozila, koji bi trebalo da bude isporučen od 22. maja do 5. juna

52350 pregleda 689 reakcija 89 komentar(a)
Najveći trajekt koji će zaploviti u istoriji linije Kamenari-Lepetane, Foto: Morsko dobro
Najveći trajekt koji će zaploviti u istoriji linije Kamenari-Lepetane, Foto: Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom kupilo je u Grčkoj od kompanije “Karaiskakis Shipping Company” veliki trajekt “Telamon” za 3,2 miliona eura što je četvrti trajekt u floti državne firme.

Pokazuje to dokumentacija (javni poziv, odluka o izboru najpovoljnije ponude i sklopljeni kupoprodajni ugovor) koja je objavljena na centralnom portalu elektronskih javnih nabavki Crne Gore, a informacije je za “Vijesti” zvanično potvrdio i direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Tender za nabavku je raspisan 3. maja. Riječ je o pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje zbog razloga hitnosti nabavke trajekta. Procijenjena vrijednost nakon ispitivanja tržišta je bila 3,4 miliona, a trajekt je kupljen za 3,2 miliona.

Mikijelj je objasnio da je javna nabavka trebalo da odgovara liniji Kamenari-Lepetane (dimenzije i karakteristika pristaništa, dubine mora na toj relaciji ...), a pošto državna firma u prethodnom periodu nije imala slične ugovore istraženo je tržište tako što su od potencijalnih učesnika prikupili podatke “radi bližeg određivanje predmeta javne nabavke (trajekta), njegove dostupnosti i cijene”.

“Procijenjena vrijednost zasnovana je na informacijama i podacima dobijenih istraživanjem tržišta, u skladu sa članom 85 Zakona o javnim nabavkama i Pravilnikom o metodologiji za procjenu vrijednosti predmeta javne nabavke. Shodno zaključku Vlade od 10. aprila Morsko dobro počelo je proceduru javne nabavke sprovođenja pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje”, objasnio je Mikijelj, dodajući da je novac za kupovinu obezbijeđen iz budžeta kompanije.

Mikijelj
Mikijeljfoto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

On je rekao da se procijena vrijednosti zasnivala i na mišljenju nezavisnih procjenitelja iz zemlje i inostranstva, kao i dostavljenih ponuda za trajekte sličnih karakteristika.

“Nakon dostavljanja tenderske dokumentacije za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, uvažavajući razloge hitnosti za nabavku trajekta ponuđač je 3. maja 2023. godine dostavio inicijalnu ponudu putem elektronskog sistema javnih nabavki, a nakon pregovora konačnu ponudu. Ugovor je potpisan 19. maja, u skladu sa članom 149 Zakona o javnim nabavkama sa “Karaiskakis Shipping Company”, čija kupoprodajna cijena iznosi 3,2 miliona eura”, naveo je Mikijelj.

Prema njegovim riječima, cijena je sa procijenjenih 3,4 miliona smanjena na 3,2 miliona uvažavajući činjenicu da je mjesto isporuke Grčka, što je državnoj kompaniji dalo mogućnost da u pregovorima traži manju cijenu. On je kazao da je u ugovoru navedeno da će brod biti isporučen i preuzet u sigurno plutajućem stanju na bezbjednom i pristupačnom vezu na grčkom ostrvu Salamis i da je očekivano vrijeme isporuke između 22. maja i 5. juna 2023. godine, ali da se ona može produžiti izmjenom ugovora u slučaju da postoje opravdani razlozi uzrokovani okolnostima svojstvenim pomorskoj plovidbi.

Mikijelj je rekao da je “Telamon” proizveden 2000. godine, da je riječ o modernom trajektu koji će podići nivo usluge sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti putnika, usklađen sa evropskim standardima u smislu fizičke odvojenosti putnika, sa posebno izdvojenim restoranskim prostorom u gornjem dijelu plovila, što je standard u EU i za kraće relacije.

“Stvarni kapacitet je 102 putnička vozila, a koristeći naš način slaganja zbog brzine ukrcaja i iskrcaja, riječ je o kapacitetu 90 putničkih vozila. Trajekt može da prihvata znatno veći broj vozila nego što su to do sada bili kapaciteti naše flote, a njegovom upotrebom će se smanjiti gužve u toku turističke sezone koje se stvaraju na pristaništima Kamenari-Lepetane”, kazao je Mikijelj.

On je najavio složeni postupak dovođenja broda iz Grčke i moli javnost da ima razumijevanja da kompanija i pored svih komercijalnih pritisaka ne smije dovesti u opasnost niti posadu niti sigurnost broda.

"Nastavljamo sa aktivnostima daljeg proširenja flote o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Treba imati u vidu da svaka kupovina broda pa čak kad se isti kupuje i iz slobodne ruke je jedan kompleksan proces koji zahtijeva prethodno sagledavanje svih pravnih I tehničkih aspekata koji prethode donošenju odluke o kupovini. Treba imati u vidu da je kroz sprovođenje postupka javnih nabavki taj proces umnogome još složeniji. Smatramo svojim velikim uspjehom što smo u ovako ograničenom vremenskom periodu uspjeli prije svega da identifikujemo odgovarajući brod a osim toga da obezbijedimo da je brod kupljen slobodan od bilo kakvih pravnih tereta i sl", rekao je Mikijelj.

Navodi da je pred njima još složeniji postupak dovođenja broda iz Grčke...

"I molimo javnost da ima razumijevanja da JPMD i pored svih komercijalnih pritisaka ne smije dovesti u opasnost niti posadu niti sigurnost broda. Radimo sve na najodgovorniji način da se kompletan proces sprovodi da ne bude ugrožena imovina velike vrijednosti odnosno sigurnost broda", kaže Mikijelj.

U kupoprodajnom ugovoru je navedeno da je Morsko dobro pregledalo “Telamon” 23. aprila u Pireju te da će brod novom vlasniku biti predat između 22. maja i 5. juna, zavisno od toga koliko će vremena Grcima biti potrebno da završe administrativnu proceduru ispisa “Telamona” iz njihovog registra, kako bi brod pod novim imenom mogao biti upisan u crnogorski registar. Nakon preuzimanja broda na ostrvu Salamis, Morsko dobro po kupoprodajnom ugovoru, ima opciju da angažuje dosadašnjeg vlasnika “Telemona” da brod preveze do Crne Gore, o čemu će biti zaključen aneks ugovora. Ako bude odlučeno da se “Telamon” tegli do Crne Gore, umjesto da ovaj brod do Boke doplovi na sopstveni pogon, ti dodatni troškovi pašće na teret Morskog dobra. Ugovorom je definisano i da državna kompanija Grcima plati i sve zalihe goriva, maziva i hidrauličnih ulja koje na trajektu budu u momentu primopredaje broda.

U floti Morskog dobra još su dva iznajmljena trajekta “Vasilije” i “Igalo” i kupljeni trajekt “30. avgust”.

“Telamon” sagrađen 2000. godine

Vijesti” su sredino aprila objavile da je “Telamon” jedan od trajekata iz Grčke i Turske koji su ušli u uži izbor da ih kupi Morsko dobro.

Ovaj trajekt, sagrađen 2000. godine u Pireju, najveći je koji će u istoriji ove linije zaploviti na nepunu milju dugoj relaciji između Kamenara i Lepetana.

“Telamon” od 614 tona deplasmana u skladu se potrebama plovidbe u akvatorijumu grčkih arhipelaga u Egeju, projektovao je brodograđevinski konstrukcioni biro “Petychaki” iz Atine. Brod je dug 76 metara, širok 16,4 metara, a gaz mu iznosi 2,5 metrara. Može ukrcati 405 putnika, a posjeduje sadržaje na dvije palube ispod komandnog mosta – veliki salon sa kafeom za putnike, odnosno smještajne kabine za posadu. Maksimalnom brzinom od 9 čvorova, “Telamon” pogone dva dizel motora “doosan” snage po 1.000 konja. Ovo će biti prvi trgovački brod u Crnoj Gori sa pogonom koji čine motori južnokorejskog proizvođača “Doosana” za koji kod nas sada nema ovlašćenog servisa niti distributera rezervnih djelova. “Telamon” je u posljednje vrijeme plovio na izuzetno kratkoj liniji između luka Faneromeni i Megara u Pirejskom zalivu u Grčkoj.

Bonus video: