OMP i dalje vlasnik fabrike briketa

Zastupnik “Plantaža” predlaže da se prekine postupak, jer je bivšoj upravi počelo suđenje

8459 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
Bivši partneri i dalje traže obeštećenje: Hangar bivše fabrike, Foto: Zoran Đurić
Bivši partneri i dalje traže obeštećenje: Hangar bivše fabrike, Foto: Zoran Đurić

U Privrednom sudu juče je nastavljeno ročište po tužbi “OMP Engineering” (OMP) protiv “Plantaža” i kontra tužbe, u kojem je obavljen uvid u dokumenta iz privrednog registra koja pokazuju da je OMP i dalje vlasnik zajedničkog preduzeća “Plant OMP” - propale fabrike briketa, u vezi koje se i vodi spor.

Poravnanje između dvije kompanije dogovorila je bivša uprava “Plantaža” protiv koje je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu, po kojem je OMP dobijao naknadu od 350 hiljada eura i plac od 37 hiljada kvadrata u Kokotima. Poravnanje nikada nije pravno okončano, odnosno “Plantaže” nisu preuzele potpuno vlasništvo nad “Plant OMP”.

OMP je krajem 2021. prinudno naplatio oko 400 hiljada eura sa računa “Plantaža” na ime poravnanja i kamata, dok je nova uprava kompanije obustavila postupak preuzimanja zemljišta. Privredni sud je ove godine prekinuo poravnanje i obavezao OMP da vrati novac.

OMP tužbom traži da mu se nadoknadi šteta jer fabrika nije proradila, dok “Plantaže” kontra tužbom takođe traže naknadu štete. U toku prethodnog postupka o naknadi štete prije poravnanja, vještaci su utvrdili da je OMP krivac jer nije ispunio svoju obavezu o nabavci kvalitetne opreme za fabriku. I pored toga bivša uprava predvođena predsjednikom borda Veselinom Vukotićem i izvršnom direktoricom Vericom Maraš je prihvatila poravnanje, odnosno isplatu duga OMP-u u placu i novcu ukupne vrijednosti oko milion i po eura. Pred Višim sudom u toku je suđenje članovima bivšeg odbora direktora i direktorice Maraš.

Zastupnik “Plantaža” juče je najavio da će tražiti prekid postupka s obzirom da je poravnanje predmet krivičnog postupka.

Račun OMP-a u neprekidnoj je blokadi od jula prošle godine na iznos od 1.267 eura. Vlasnici OMP-a su Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, a ranije je suvlasnik bio i Predrag Bošković. U vlasništvu “Plant OMP-a” nalazi se samo montažni hangar na Ćemovskom polju.

Bonus video: