Država ulazi u vlasničku strukturu Montenegroberze

Vlada namjerava da otkupi akcije Montenegroberze koje su u vlasništvu Atlas banke u stečaju

10553 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Vlada Crne Gore namjerava da otkupi akcije Montenegroberze koje su u vlasništvu Atlas banke u stečaju.

Ta odluka je donijeta na telefonskoj sjednici, saopšteno je iz Vlade.

Atlas banka u stečaju je u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

"Informacijom je istaknuta važnost da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na trižištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija. Ovo uključuje i mogućnost kupovine udjela u samoj 'Montenegroberzi' AD što bi doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu", navodi se iz Vlade.

Podsjećaju da je vlasnička struktura "Montenegroberze" AD takva da udio od preko 50 odsto imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u „Montenegroberzi", po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine.

Vlada, u pojašnjenju ove odluke, navodi da "proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na trzištu kapitala".

"S obzirom na to da je u posljednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija države da u budućnosti još više učestvuje na tržištu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberza i CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje", kažu iz Vlade.

Dodaju da sigurnost investiranja nije obezbiježena, upravo iz razloga što upravljanje "Monetengroberzom" vrše manjinski akcionari, od kojih je najveći broj iz inostranstva.

"Te se nemeće kao logičan zaključak da država uđe u vlasničku strukturu 'Montenegroberze' u što većem procentu", zaključili su iz Vlade.

Bonus video: