Sajber napadi ugasili klime u ministarstvima na Rimskom trgu

Službenici su jako revoltirani i većina je mišljenja da, ako se nešto ne promijeni, u narednom periodu ne dolaze na posao

27830 pregleda 399 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Probleme u radu sistema za centralizovani nadzor i upravljanje klimatizacijom (BMS) u zgradi na Rimskom trgu u kojoj je smješteno više ministarstava izazvali su sajber napadi na informacionu infrastrukturu i Uprava za katastar i državnu imovinu radi na rješenju ovog problema.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” iz Uprave nakon što su se redakciji obratili zaposleni, koji tvrde da hlađenje u objektu ne radi i da temperature dostižu 32 stepena Celzijusa, kao i da većina zaposlenih smatra da neće dolaziti na posao ako se situacija uskoro ne promijeni.

U zgradi na Rimskom trgu, nalaze se prostorije ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kapitalnih investicija i zdravlja.

“Od početka proljeća, a samim tim i od dolaska toplijih dana svi zaposleni koji radi u zgradi koja se nalazi na Rimskom trgu su u velikom problemu jer u njoj nema nikakvog hlađenja nema, a temperature u kancelarijama su nerijetko i 32 stepena. Službenici su jako revoltirani i većina je mišljenja da, ako se nešto ne promijeni, u narednom periodu ne dolaze na posao. Stvar još više dobija na značaju ako se zna da je u tu zgradu, prije samo dvije godine, za rekonstrukciju uloženo nevjerovatnih sedam miliona eura što se može provjeriti u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), koje je nadležno za PEEPB (projekat promotion of energy efficiency in public buildings). Zgrada je adaptirana preko ovog program koji MKI realizuje kroz kreditni aranžman sa njemačkom KfW bankom. Rekonstrukciju ove zgrade od samog početka prate kontroverze, a postoje glasine da se radi o velikoj korupciji. Tih sedam miliona eura je dato samo za termotehniku (grijanje, ventilaciju i hlađenje). Drugi radovi nisu izvođeni (rekonstrukcija krova, spoljnog omotača...) već samo termotehnika koja poslije samo dvije godine ne radi”, ispričaoje jedan od zaposlenih, dodajući da MKI nikada nije uradilo reviziju tog projekta.

Iz Uprave su kazali da su preduzeli sve aktivnosti u skladu sa dobijenim zahtjevima Ministarstva javne uprave (MJU), odnosno Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost.

“Nakon preduzetih mjera na sanaciji računarske mreže koju su radile MJU, izvršili smo migraciju licence za BMS kako bismo povratili sve funkcionalnosti i nadzor nad tehničkim sistemima”, navodi se u odgovoru Uprave.

Pošto aktivnosti MJU nisu dale željene rezultate, Uprava je obaviještena da će se pristupiti fizičkom razdvajanju računarske mreže za potrebe BMS-a od ostatka mreže, što je i učinjeno.

Iz Uprave su istakli da je nakon intervencija MJU izvršena ponovna reinstalacija operativnog sistema računara preko kojeg se centralizovano upravlja tehničkim sistemima, među kojima i klimatizacijom.

“Da bi sistem profunkcionisao u potpunosti, potrebno je ponovo izvršiti softverska podešavanja nadzornog računara, tj. migraciju klijentske licence za BMS”, naglasili su iz Uprave i kazali da to trenutno rade i da radove izvodi specijalizovana firma,

Ističu da je glavni projekat adaptacije zgrade na Rimskom trgu izradila firma Kopring, dok je radove izvelo preduzeće Ramel iz Nikšića.

“Nakon izvedenih radova adaptacije Uprava je preuzela objekat na dalje investiciono i tekuće održavanje”, kazali su u Upravi.

Iz MKI su saopštili za “Vijesti” da je adaptacija zgrade rađena od maja 2020. do marta 2021. godine, dio projekta za unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim, socijalnim ustanovama i administrativnim objektima za koje se računi za energiju plaćaju iz budžeta, kao i podršku u implementaciji Zakona o efikasnom korišćenju energije.

“Obuhvaćena je zamjena termotehničkih instalacija, zamjena elektroinstalacija jake struje, sistema SKS instalacija i tehničke zaštite, telefonske centrale i isporuka aktivne opreme za računarsku mrežu, instalacija sistema za besprekidno i rezervno napajanje, zamjena termotehničkih i elektroinstalacija u data centru, vodovodnih instalacija i rekonstrukcija sanitarnih čvorova, sistema za odvod atmosferskih voda uz postavljanje hidroizolacije, sanacija enterijera i dijela omotača...”, kazali su iz MKI.

Iz tog resornog ministarstva ističu da je adaptacija zgrade koštala 5,46 miliona eura te da je garancija istekla u julu, a za sisteme u Data centru u septembru prošle godine, tokom i nakon čega je održavanje objekta u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu.

Iz MKI nijesu precizirali da li je rađena revizija projekta, šta je ona pokazala i da li je bila potrebna.

Kredit kod KfW-a vrijedan 20 miliona

Iz MKI su naveli da seProgram energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II” realizuje po osnovu ugovora o kreditu, ugovora o finansijskom doprinosu i posebnog ugovora, koji su potpisani između Vlade i KfW banke u decembru 2014. godine, kao i ugovora o grantu potpisanom u decembru 2017. godine. “Vrijednost kredita je iznosila 20 miliona eura, a vrijednost donacije 2,74 miliona eura. Za sufinansiranje izgradnje predškolske ustanove u Herceg Novom je iz budžeta obezbijeđeno 1.428 hiljada eura. Projekat je implementiran u periodu od januara 2015. godine do decembra 2021. godine. Cilj projekta je unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima, za koje se računi za energiju plaćaju iz budžeta Crne Gore, kao i podrška u implementaciji Zakona o efikasnom korišćenju energije”, objasnili su iz MKI.

Dalje su naveli da je u okviru druge faze programa izvršena je rekonstrukcija i adaptacija 12 obrazovnih, jedne socijalne ustanove i jednog administrativnog objekta, kao i izgradnja predškolske ustanove u Herceg Novom.

“Ukupna vrijednost izvedenih radova na svim objektima je iznosila je 20.958.583,76 eura. Ukupna površina objekata koji su predmet projekta je iznosila 45.500 metara kvadratnih”, naveli su u ovom resoru.

Bonus video: