CUP: Socijalni dijalog u Crnoj Gori je zamro, gurnut u stranu i marginalizovan

Oni su naglasili da se nadaju da će vlada koja bude izabrana, za razliku od ove, imati dovoljno demokratskog kapciteta i volje da pokrene stvarni a ne, kako kažu, simulirani socijalni dijalog u društvu

3283 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca
Ilustracija, Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP), saopštilo je da smatra da je potrebno da u sred predizbornih aktivnosti političkih partija ponovo ukaže na neophodnost uspostavljanja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori koji je, prema njihovim riječima, zamro, gurnut u stranu i marginalizovan.

Iz CUP-a su naveli da je razlog više što svi učesnici izbora svoju kampanju temelje na obećanjima socijalnog karaktera koja, kako kažu, u krajnjem moraju biti predmet rasprave i usaglašavanja na Socijalnom savjetu – institucionalnom tijelu socijalnog dijaloga.

"Da podsjetimo javnost, Socijalni savjet je institucionalno tijelo u kome se o kapitalno važnim pitanjima dogovaraju ključni društveni akteri: država, sindikati i poslodavaci. Već duže vrijeme socijalni dijalog ne funkcioniše voljom aktuelne vlade i ako se radi o jednom od najvažnijih mehanizama evropske demokratske prakse u jačanju socijalne kohezije i društvenog harmonizovanja odnosa", dodali su iz CUP-a

Oni su naglasili da se nadaju da će vlada koja bude izabrana, za razliku od ove, imati dovoljno demokratskog kapciteta i volje da pokrene stvarni a ne, kako kažu, simulirani socijalni dijalog u društvu.

"Bez usaglašavanja interesa predstavnika sindikata i poslodavca sa državnim odnosno interesima vlade neće biti društvenog konsenzusa oko najvažnijh društvenih pitanja, a bez toga će se društvene podjele produbiti i nužno, društvena energija neophodna za oporavak rasipati na sukobe i trvljenja", stoji u saopštenju.

Iz CUP-a su kao primjer kako se ne treba odnositi prema socijalnom dijalogu, zbog čega, kako kažu, i nema socijalnog dijaloga, pruža dosadašnji odnos Vlade odnosno njenog Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje više od godinu dana odbija da preispita status Unije poslodavca CG, predstavnika u Socijalnom savjetu, i na taj način van Socijalnog savjet drži Crnogorsko udruženje poslodavaca - stvarnog predstavnika poslodavaca u CG, čije članstvo stvara preko 60% BDP Crne Gore i zapošljava preko 20000 radnika. Očito da vođenje socijalnog dijaloga sa stvarnim predstavnicima privrede odnosno poslodavaca nije bio cilj ove vlade već nešto drugo o čemu ne želimo da spekulišemo", kazali su iz CUP-a

Oni su napomenuli da vjeruju da će nova vlada prema ovome problemu odnositi potpuno drugačije od sadašnje.

"Bez pokretanja socijalnog dijaloga sa stvarnim predstavnicima nije moguće efikasno realizovati bilo koji program ili predizborno obećanje. U tom smislu će, sasvim sigurno, u Crnogorskom udruženju poslodavaca imati konstruktivnog partnera spremnog da radi za opšte dobro države i građana Crne Gore. U ostalom, pokretanje i vođenje stvarnog socijalnog dijaloga je jedna od ključnih obaveza na putu članstva u EU pa je i to još jedan značajan podsticaj", kazali su iz tog udruženja.

Iz Crnogorskog udruženje poslodavaca napominju da svi trebaju da teže ka državi socijalne pravde.

"Moramo biti oprezni kod davanja olakih predizbornih obećanja, jer do socijalne pravde se može jedino doći preko jake i uspješne privrede, zato CUP i poručuje “Radom do boljitka , dijalogom do naprekta", kažu u saopštenju.

Bonus video: