Vještak utvrđuje koliko su koštale uniforme

Sudija piše rješenje o ekonomsko-finansijskom vještačenju u sporu između bivše i sadašnje nacionalne avio-kompanije

14869 pregleda 3 komentar(a)
Nastavak spora 19. septembra (ilustracija), Foto: Air Montenegro
Nastavak spora 19. septembra (ilustracija), Foto: Air Montenegro

Na ročištu pred Privrednim sudom povodom tužbe koju je bivši nacionalni avio-prevoznik u stečaju “Montenegro Erlajns” (MA) pokrenuo protiv nove državne avio-kompanije “To Montenegro”, juče je predloženo ekonomsko-finansijsko vještačenje o kojem će sudija donijeti rješenje na nastavku spora, zakazanom za 19. septembar.

Bivša avio-kompanija traži nadoknadu štete, jer kako tvrde, njihovi nekadašnji zaposleni rade za “To Montenegro” koristeći uniforme čiju su izradu oni finansirali. Tačan iznos potraživanja preciziraće nakon ekonomsko-finansijskog vještačenja, ali u tužbi navode da ih je izrada uniformi koštala oko 70,5 hiljada eura.

Advokat “Montenegro erlajnsa” je pred sudom predložio vještačenje ekonomsko-finansijske struke, o kojem će sudija Faruk Mušović rješenje donijeti na narednom ročištu zakazanom za 19. septembar.

U tužbi koju je pokrenuo bivši stečajni upravnik MA Saša Zejak, navodi se da je nakon što je u aprilu 2021. godine u toj kompaniji otvoren stečaj i prestao radni odnos zaposlenima, izvjestan broj njih, posebno onih koji su pokrivali radna mjesta u okviru kabinskog osoblja, zasnovao angažman u “To Montenegro”.

Dodaje se i da zaposleni nisu vratili službene uniforme koje čine stečajnu masu MA, već ih koriste za potrebe i u korist tuženog, kao njihovog novog poslodavca o čemu svjedoči foto dokumentacija iz sredstava javnog informisanja. Uz to piše i da “To Montenegro” bespravno koristi imovinu stečajne mase s obzirom na to da je preko oznaka MA na uniforme prišio svoja obilježja, te je isti dužan da tužiocu nadoknadi vrijednost postignutih koristi.

Iz kompanije “To Montenegro” od suda zahtijevaju da odbace ovaj zahtjev, jer tvrde da je tužba nepotpuna, nepreciznog sadržaja i da nedostaje dokaza.

Oni su ranije naveli da u konkretnom slučaju “To Montenegro” ne može biti pasivno legitimisan već bi ako smatra da se izvjestan broj zaposlenih “protivpravno i neosnovano služi zaduženim uniformama, tužilac mogao postupak da vodi jedino protiv svakog zaposlenog ponaosob”, izuzimajući “To Montenegro” iz eventualnih postupaka naknada štete.

Bonus video: