Mole Milatovića da potpiše zakon

Grupa bivših radnika metalskog sektora devet godina čeka na rješenje svog statusa i na penziju

23987 pregleda 9 komentar(a)
Zaboravljena grupa radnika traži da se nađe rješenje: Sa ranijih protesta, Foto: Boris Pejovic
Zaboravljena grupa radnika traži da se nađe rješenje: Sa ranijih protesta, Foto: Boris Pejovic

Grupa bivših radnika iz rudarsko-metalurškog sektora, koja čeka da na snagu stupe usvojene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, uputila je apel poslanicima i predsjedniku države da se riješi problem sa primjenom ovog zakona jer je njima i njihovim porodicama ugrožena egzistencija.

Ova izmjena Zakona omogućava olakšani odlazak u penziju bivšim radnicima iz ove oblasti koji su bez svoje krivice, a usvojena je 19. aprila nakon što je bivši predsjednik Milo Đukanović donio sporni ukaz o raspuštanju parlamenta. Đukanović kasnije nije želio da potpiše zakone usvojene nakon tog ukaza.

Novi predsjednik Jakov Milatović saopštio je da nema pravnu mogućnost da sada potpiše te zakone, jer je istekao zakonski rok za njihovo potpisivanje.

Radnici u saopštenju, dostavljenom “Vijestima”, navode da je Milatović odlukom da ne potpiše ove zakone narušio njihova očekivanja da će početi rješavanje njihovog problema koji traje već devet godina.

“Radnicima je jasno da predsjednik Milatović ima zakonska ograničenja po ovom pitanju, ali isto tako mora biti upoznat sa činjenicom da sto porodica bivših radnika Kombinata aluminijuma, Željezare,...i ostalih preduzeća žive na ivici egzistencije, da su veoma lošeg i narušenog zdravlja. Ovim zakonom ne bi bili riješeni problemi, već bi bio započet proces, ali činom nepotpisivanja zakona novi šef države bi samo produbio i ovako već velike probleme sa kojima se susrećemo”, navedeno je u saopštenju.

Oni se zahvaljuju Socijalističkoj narodnoj partiji što je u ime njih predložila izmjene ovog zakona, kao i ostalim partijama koje su tada glasale za taj predlog.

“Predsjedniku Milatoviću upućujemo molbu da još jednom razmisli i donese odluku koja će biti najbolja za sve radnike koji se godinama bore da ostvare svoja prava”, naveli su u saopštenju.

Bonus video: