Konjević: Pokušaj nezakonite naplate poreskog duga nije previd nego kriminal

"Red je, radi crnogorske javnosti, da vas pitam ko je svjesno obmanjivao crnogorske građane u cilju da posljednjeg dana jula, pred kolektivne odmore, onako u „male“ provuče nekome ni manje ni više nego 1,6 miliona eura poreskog duga"
4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2017. 11:05h

Namjera Vlade da firmama Work finder i Đurković kompani omogući da plate poreski dug imovinom nije previd kako to tvrdi izvršna vlast, nego kriminal. To je ocijenio poslanik SDP –a Raško Konjević u otvorenom pismu koje je uputio potpredsjedniku Vlade za ekonomska pitanja Milutinu Simoviću i ministru finansija Darku Radunoviću.

Ministarstvo finansija juče je saopštilo Vlada je na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora, preispitivala zaključke sa sjednice od 27. jula, a koji se odnose na davanje saglasnosti za potpisivanje ugovora o naplati poreskog duga imovinom dva poreska dužnika, Đurković Company i Workfinder, i konstatovala da je napravljen previd u utvrđivanju pravnog osnova za sklapanje pomenutih ugovora. Kako su dodali, na predlog Ministarstva finansija zaključci su stavljeni van snage.

„Kršenje zakona je kriminal. A, priča o „previdu“ je vaše nevješto vađenje iz situacije. Ne rekoh vam uzalud da tumačite propise kao Svetozar Marović. Pokušali ste da dvije firme Work finder i Djurkovic company nezakonito dovodete u privilegovan položaj. U vašem reagovanju od 31.7.2017. godine ukazali ste javnosti da moja javna tvrdnja o vašem nezakonitom postupanju je neistinita i manipulatorska. Sve do juče. Sada vam je nezakonito ponašanje i zloupotreba položaja „previd“, a ne kriminal. Podsjećam vas da ste poreski dug od 1,6 miliona eura željeli „prebiti“ garažama, podrumima i sličnim nekretninama koje niko na tržištu ne želi da kupi. Ispade da „previd“ i milione državnog novca ne viđe ni resorni pomoćnik u ministarstvu finansija, ni ministar finansija, ni Komisija za ekonomsku politiku, ni vi potpredsjedniče Simoviću. Do juče ste onako udarnički tvrdili da ste u pravu i da je sve zakonito i u cilju „razvoja“. Sada vam je kršenje zakona „previd“ i to nakon više od mjesec dana“, istakao je Konjević.

On je pitao Simovića i Radunovića ko je svjesno obmanjivao crnogorske građane u cilju da posljednjeg dana jula, pred kolektivne odmore, provuče nekome 1,6 miliona eura poreskog duga.

„Nije sramota pogriješiti i priznati grešku. Loše je kada sve one koji vam ukazuju na nezakonitosti nazivate neprijateljima „razvoja“, a kada vi priznajete nezakonitosti to vam nije kriminal nego „previd“. Iako ste priznali grešku nastavljate da radite, ne u korist građana i efikasne naplate poreskog duga, nego u korist privilegovanih tajkunskih firmi bliskih DPS-u. Sad ste smislili novi model, kada ste u prethodnom neočekivano „uhvaćeni“. Donijeli ste novu Uredbu o naplati poreskog duga imovinom poreskog dužnika, a zaboravljate da ste usvojili Zakonom o reprogramu poreskog duga kojim ste tu uredbu ukinuli. Sada bi porez da naplaćujete po nekoj novoj uredbi, a ne po zakonu. Uzalud i upozorenja DRI u Izvješaju o reviziji uspjeha iz oktobra 2016. godine da se prekine, odnosno preispita ovakav način naplate poreza imovinom“, naglasio je Konjević.

Funkcioner SDP- a se nada da se Simović i Radunović slažu da svi zajedno pozovu Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog Specijalnog tužioca Milivoja Katnića da pogledaju izvještaj DRI o reviziji uspjeha naplate poreza imovinom i pozabave se sličnim radnjama.

„Poreski dug je iznad 700 miliona, tužilaštvo ćuti. 700 miliona je gotovo cjelogodišnji tekući budžet, to je na desetine škola, vrtića, objekata za policiju, vojsku, to je na desetine zdravstvenih ustanova....700 miliona nije nestalo, neko ih je stavio u džep. i to onog novca koji pripada građanima, a koji tajkuni nijesu platili. A, oni pošteni i uredni i građani i privrednici i dalje će plaćati uredno porez. Iako nakon svega imaju osjećaj nelagode, diskriminacije i nepravde“, naglasio je Konjević.

On je pozvao Simovića da objavi Odluku o slobodnoj carinskoj zoni Novi duvanski kombinat koja je usvojena prije 15 dana da gradjani vide da li tu možda ima nekih „previda“ jer je predstavnik investitora osumljičen za utaju poreza i sverc cigareta. „Uzgred od vaše tvrdnje iz aprila, sa lica mjesta, da će fabrika biti gotova za tri mjeseca nema ništa. Samo da ne bude kao sa onom cetinjskom fabrikom čokolade koju promovišete“ poručio je Konjević

Bonus video: