Vlada poručila da MANS manipuliše njenim dokumentima

Premier Dritan Abazović dokumentovano demantovao navode NVO da Vlada netransprentno troši novac pred izbore. Ministar Damjanović objasnio da je 20.000 eura dato srednjoj stručnoj školi iz Nikšića za organizaciju Olimpijade

10909 pregleda 59 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je danas demantovala navode NVO MANS da netransparentno troši novac iz državnog budžeta i ocijenila da ova NVO manupuliše pred izbore.

Premijer Dritan Abazović je na sjednici Vlade kazao da nisu zatamnjivali nikakve dokumente i tako ih kačili na sajt, navodeći za primjer isplatu novca za rješenje neisplaćenih zarada nekadašnjih radnika Fabrike elektroda u Plužinama i isplatu novca iz tekuće budžetske rezerve od 20.000 eura.

"Sve informacije koje Vlada objavljuje su transparentne", kazao je Abazović.

On je u jednoj ruci držao dokument sa zatamnjenim djelovima, a u drugoj ruci dokument koji nije zatamnjen objašnjavajući da je u pitanju infirmacija u vezi Fabrike elektroda u Plužinama.

"Ovako informacju obavljuje NVO sektor, a ovako je objavljena na sajtu. I to jedna nevladina organizacija. Sami zamagle imena. Molio bih sve medije i građane neka slobodno bilo koju informaciju, bilo koje sjednice Vlade potraže na sajtu i ako nađu da smo bilo koju zatamnili spreman sa da se izvinim. I isto tako očekujem izvinjenje sa druge strrane. Uveli smo praksu da ono što gledaju ministri mogu da gledaju svi građani. Ovo je razlika između istine i manipulacije. Kome je dato 20.00 eura u Nikšiću? Dato je srednjoj stručnoj školi iz Nikšića i to je objavljeno bez ikakvog zasjenčenja, kao i sve ostalo", poručio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je saopštio da je bila prava odluka sjednice Vlade otvoriti za javnost, jer kako kaže, da nije tako vijesti bi bile onakve kako bi ih interpretirao dio medija.

"Ovako su svima začepljena usta, mislim na ove nedobronamjerne. Začepljena su usta jednoj opskurnoj nevladinoj organizaciji koja često služi kao batina ili slaba batina pojedinim centrima moći u raznim periodima", kazao je Damjanović.

On je istakao da je sada tako poslužila kao pokušaj batine ali je demantovana kako treba, "neko je kaže dobio novac u Nikšiću 20.000 eura, taj neko su đaci iz srednje stručne škole koji su dobili novac od Vlade iz tekuće rezerve da bi organizovali Olimpijadu".

"Da bi nabavili neophodnu opremu, a razlog organizacije te Olimpijade je zato što je po redoslijedu to trebala da organizuje Turska, koja zbog zemljotresa nije mogla da organizuje", kazao je on.

Kako je istakao, "Crna Gora je po redoslijedu preuzela vandredno da organizuje, odnosno srednja stručna škola Nikšiću što je dio solidarnosti sa našim prijateljima u Turskoj".

Uporedni prikaz dokumenata koji je dostavila Vlada
Uporedni prikaz dokumenata koji je dostavila Vladafoto: Vlada Crne Gore

"Toliko o tome i o dobrim odnosno zlim namjerama ove opskurne nevladine organizacije", zaključio je Damjanović.

NVO MANS je na svom tviter nalogu objavio dokument sa zatamnjenim dijelom u vezi davanja novca iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 20.000 eura uz poruku: "Pogledajte još jedan primjer tajne potrošnje budžeta u predizbornoj kampanji. Neko iz Nikšića dobio 20.000 eura.Zašto Vlada krije kome isplaćuje novac, a premiejr Dritan Abazović tvrdi da rade transparentno" napisao je MANS.

U drugoj tviter objavi ove NVO objavljen je dokument sa zatamnjenim djelovima u vezi isplate novca radnciima nekadašnje fabrike iz Plužina uz poruku "razočarava netransparentno vlade koja odlučuje o trošenju našeg novca i to u predizbornoj kampanji.Ovakvom cenzurom se ni DPS nije služio".

Iz PR službe Ministarstva finansija su proslijedili medijima reagovanje, u kome su, između ostalog, naveli linkove sa sajta Vlada koji sadrže predloge i zaključke o isplati novca Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića.

Bonus video: