Fidelity Consulting: Spajić suptilno stvara alibi za odlaganje sprovođenja programa "Evropa sad 2.0"

Iz konsultantske firme rekli da lider PES-a "svjesno dovodi u zabludu laičku javnost" da se program odlaže zbog trenutnog lošeg stanja u javnim finansijama

24782 pregleda 165 reakcija 81 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Iz konsultantske firme Fidelity Consulting ocijenili su da lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić "suptilno stvara alibi" za odlaganje implemetacije programa "Evropa sad 2.0", jer ga, kako tvrde, nije moguće implementirati bez ukidanja doprinosa za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja.

Smatraju da je previše "crvenih zastavica" koje ukazuju da je taj program neodrživ, jer je, kako navode, opasan po ekonomski sistem i javne finansije.

Oni su se osvrnuli na izjavu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da, nakon konsolidacije, slijedi povećanje minimalne penzije na 450 eura.

Ističu da "neće proći priča" o potrebi konsolidacije javnih finansija.

"Nakon surovog suočavanjima sa realnošću brojeva, koji neumitno pokazuju da je za godinu dana nemoguće sprovesti program Evropa sad 2.0 bez ukidanja doprinosa za Fond PIO (prosječna plata 1.000 eura, posječna penzija 600 eura i puna zaposlenost), posljednjih dana svjedočimo pojačanom narativu da će se program ES 2.0 realizovati, ali tek nakon konsolidacije javnih finansija.

"Naime, bivši ministar finansija tvrdi da postoji deficit tekućeg budžeta (manje prihoda od izdataka koji, usput budi napisano, ne uključuje kapitalni budžet) i da zbog toga ne može početi implementacija programa ES 2.0 već će se na njegovu implemetaciju čekati godinu dana. Ovo predstavlja potpuno netačnu informaciju i stvaranje alibija za neutemeljena obećanja koja proizilaze iz programa ES 2.0. jer nemaju uporišta u elementarnoj logici", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Rekli su da Spajić "svjesno dovodi u zabludu laičku javnost" da se program "Evropa sad 2.0" odlaže zbog trenutnog lošeg stanja u javnim finansijama.

"Istina je potpuno drugačija - evo dokaza za naše tvrdnje. Iz javno dostpunih podataka, izvadili smo podatke o deficitu i suficitu po mjesecima za poslednjih 10-ak godina (od januara 2014. do aprila 2023. godine, isključujući 2020. godinu). Pogledajte sliku 2: CRVENOM bojom su predstavljeni mjeseci u kojima je ostvaren DEFICIT budžeta (manje prihoda od izdataka), dok su ZELENOM bojom označeni mjeseci u kojima su ostvareni SUFICITI budžeta (više prihoda od izdataka)", naveli su iz FC i objavili fotografije.

d
foto: Fidelity Consulting

"Zaključci su sljedeći:

"1. Po prvi put od 2013. godine, za prva četiri mjeseca 2023. godine, imamo suficit ili višak prihoda u odnosu na izdatke UKUPNOG budžeta. Tako je - ne samo tekućeg budžeta, već ukupnog budžeta koji uključuje kapitalni budžet; 2. Iznos viška prihoda u odnosu na izdatke u prva četiri mjeseca 2023. godine iznosi 113 miliona eura ili 1,8 odsto BDP-a; 3. Po prvi put imamo situaciju da od prva četiri mjeseca u godini, tri mjeseca budu u suficitu (januar, mart i april); 4. Poređenja radi, za prva četiri mjeseca 2022. godine, deficit je iznosio 48 miliona eura, dok je suficit u prva četiri mjeseca 2023. godine iznosio 123 miliona eura", navode iz Fidelity Consultinga.

Objavili su i fotografiju koja, kako navode, pokazuje crvenu boju deficita i zelenu boju suficita po kvartalima:

"1. Po prvi put od 2014. godine, imamo suficit u prvom kvartalu godine u iznosu od 64 miliona eura.; 2. Poređenja radi, u prvom kvartalu 2022. godine imali smo deficit od 28 miliona eura, dok u je u prvom kvartalu 2023. godine zabilježen suficit od 64 miliona eura", dodaje se u objavi.

fd
foto: Fidelity Consulting

Zaključuju da Spajić, "po svemu sudeći budući prvi čovjek Vlade", nema pravo opravdanje da odmah po formiranju ne počne implementaciju programa "Evropa sad 2.0", koji je, smatraju, nemoguć bez ukidanja doprinosa za Fond PIO, dodavši da "o nonsensu pune zaposlenosti, koja je jedno o tri ključna obećanja programa ES 2.0 ne treba trošiti riječi".

"Kod nas neće proći priča o potrebi konsolidacije javnih finansija koja se plasira ovih dana; previše je crvenih zastavica koje ukazuju na činjenicu da je program ES 2.0 neodrživ jer je opasan po ekonomski sistem i javne finansije države Crne Gore", zaključuju iz Fidelity Consultinga.

Bonus video: