Vještačiće dio puta Meljine-Petijevići

Nastavak spora vrijednog 4,84 miliona eura najavljen za jul

3765 pregleda 2 komentar(a)
Vještak, sud i stranke na teren izlaze u julu: put Meljine-Petijevići, Foto: Boris Pejović
Vještak, sud i stranke na teren izlaze u julu: put Meljine-Petijevići, Foto: Boris Pejović

Na ročištu u Privrednom sudu povodom tužbe koju je firma “Univerzal Monte” pokrenula protiv države, juče je usvojen predlog odbrane da se izvrši građevinsko vještačenje sanacije dijela puta Meljine-Petijevići u Herceg Novom, kod mjesta Kotobilj.

Ugovor sa kompanijom, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, koja je 2008. godine izgradila put Meljine-Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštini Herceg Novi, sporazumno je 7. maja 2021. godine raskinula Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na ovoj dionici prestala da se naplaćuje.

Vlada je tada zadužila Ministarstvo finansija da prema sporazumu u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona eura za isplatu obeštećenja “Univerzal Monteu”. To ministarstvo kojim je rukovodio Milojko Spajić nije uradilo. Umjesto toga, na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila prošle godine, donijet je zaključak da ovaj novac isplati iz budžetske rezerve.

Tu obavezu Vlada Dritana Abazovića nije izvršila, već je dokumentaciju u vezi sa ovim poslom proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu, dok je “Univerzal Monte” pokrenuo tužbu protiv države tražeći isplatu četiri miliona uz PDV. Država je odgovorila kontra tužbom tražeći poništenje sporazuma.

Sudija Vladimir Bulatović je u petak usvojio predlog zastupnice države Slavice Laković za vještačenje sanacije dijela puta Meljine-Petijevići, koje će vršiti građevinski vještak Jovica Radovanović, dok će sud njegov zadatak precizirati posebnim rješenjem. Nastavak spora zakazan je za 18. jul kada će sud sa strankama i vještakom izaći na teren kod mjesta Kotobilj.

Zastupnica države je prethodno predložila vještačenje kako bi se utvrdio kvalitet i vrijednost radova koje je “Univerzal Monte” izveo na cijeloj dionici puta, čemu se protivio advokat te firme Mladen Ivanović koji je naveo da je obaveza kompanije prema sporazumnom raskidu iz 2021. godine bila da o svom trošku izvrši sanaciju dijela puta u mjestu Kotobilj i da preda raspoloživu dokumentaciju, što je, kako je naveo i urađeno. On je dodao i da ako sud odredi vještačenje, ono se može jedino odnositi na ugovornu obavezu tužioca iz Sporazuma o raskidu, odnosno samo na dionici Kotobilj.

Advokat Ivanović je dodao da je Vlada, jer je “Univerzal Monte” izvršio sve obaveze, zadužila Ministarstvo finansija da toj firmi isplati četiri miliona eura i da odgovor zašto novac do danas nije isplaćen “treba tražiti na terenu politike a ne prava”. On je naveo i da je vještačenje “suvišno i nepotrebno”.

Zastupnica države Laković je kazala je da vještak treba da utvrdi da li je investitor dostavio svu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta koji je predmet BOT sporazuma, odnosno da li je sanacija dijela puta kod Kotobilja potpuno završena u skladu sa revidovanim projektom.

“Ako stanje dijela puta nije u skladu sa projektom ili strukom, potrebno je da se vještak decidno izjasni koji su radovi izvršeni a koji nisu, u kojem obimu i kolika je vrijednost izvedenih i neizvedenih radova, i da li su u skladu sa strukom, projektom i standardima ili ima odstupanja”, navela je ona.

Bonus video: