"Barska plovidba" svojim novcem kupuje dva feribota

Plan Odbora direktora je da se prodaju stanovi u staroj zgradi kompanije u centru Bara koja je prazna 20 godina i da se taj novac, uz prihod od dva teretna broda izdata u najam, iskoristi za kupovinu feribota. Od 28. juna do 6. septembra uspostavlja se sezonska linija sa Italijom uz pomoć broda “Ionian star” iz Portugala

38694 pregleda 186 reakcija 46 komentar(a)
Premijer Abazović sa ministrima u nedavnoj posjeti kompaniji, Foto: Vlada CG
Premijer Abazović sa ministrima u nedavnoj posjeti kompaniji, Foto: Vlada CG

Odbor direktora kompanije “Barska plovidba” zaokružio je finansijsku konstrukciju za kupovinu dva feribota koji bi saobraćali iz Bara do italijanskih gradova Bari i Ankona i tražiće na Skupštini akcionara ove države firme koja je zakazana za kraj juna dopunu dnevnog reda sa tačkom koja se odnosi na ovaj projekat, saznaju “Vijesti” od izvora koji su uključni u ovaj posao.

Uz to, tokom ljetnje sezone od 28. juna do 6. septembra povezivanju obala Italije i Crne Gore biće putem fery linije koju će umjesto riječke kompanije “Jadrolinija”, obavljati kompanija “Tnitsea Shipping” Ltd Madeira iz Portugala, sa brodom “Ionian star” za koji će barska kompanija biti agent.

“Biće tražena dopuna dnevnog reda sjednice i što je bitno naglasiti Odbor direktora ima podršku manjinskih akcionara za kupovinu brodova bez pomoći Vlade. Plan je da se zgrada u centru Bara “Barske plovidbe” renovira i da se na tržištu prodaju 32 stana u ovoj zgradi koja stoji napuštena 20 godina. U toj zgradi je nekada bila Prekookeanska plovidba. Od tog novca uz dodatni novac koji prihoduje kompanija od najmanje dva teretna broda finansirala bi se kupovina brodova za obnovu saobraćaja sa Italijom. Dnevni najam od dva broda je 23,275 hiljada eura. Time bi se došlo do sume između pet i šest miliona za kupovinu brodova starosti od 40 do 50 godina. Za renoviranje zgrade u centru Bara biće ovih dana raspisan javni poziv za izvođača radova koji posao treba da završi za 120 dana”, objasnio je izvor “Vijesti”.

On je naveo da je plan da se brodovi kupe od kompanija Adria Ferry (veći brod) i Korzika Ferry (manji brod).

1,8

miliona eura je iznos rate kredita koju Barska plovidba treba sredinom jula da plati kineskoj Eksim banci za kupovinu teretnih brodova i taj novac je obezbijeđen, kazao je izvor “Vijesti”

“Ono što treba istaći kada je u pitanju starost brodova i borodovi koji saobraćaju između Hrvatske i Italije i Albanije i Italije su veće starosti. Hrvatska Jadrolinija saobraća do Italije brodovima “Marko Polo” (50 godina) i “Mobi Zaza” (42 godine). Od Albanije do Italije saobraćaju dvije kompanije Ventouris, čija su dva broda starosti po 43 godina (Rigel II, Rigel III), i jedan od 29 godina (Rigel VII) i brodovi kompanije Adria Ferry - Francesca, 44 godine, i Marina, 30 godina”, kazao je izvor “Vijesti”.

Barska plovidba
Barska plovidbafoto: Marija Mirjačić

On je dodao da “Barska plovidba” ima imovinu koja nije stavljena u funkciju skoro 20 godina, a koja se nalazi u centru Beograda u zgradi nekašanje “Borbe” u blizini Trga Nikole Pašića. Odbor direktora sada radi da se i taj prostor osposobi za izdavanje, a koji je u komšiluku prostora kojim gazduje Luka Bar.

“Barska plovidba” od prodaje svog trajekta “Sveti Stefan II” u staro željezo u maju 2017. nema adekvatan brod kojim bi održavala redovnu pomorsku liniju između Crne Gore i Italije. Stoga je u posljednjih nekoliko godina sarađivala sa najvećim hrvatskim putničkim brodarom - kompanijom Jadrolinija. U međuvremnu je i taj posao završen, jer je Jadrolinija prodala trajekt “Dubrovnik” koji je saobraćao na relaciji Bar-Bari.

Brodu “Sveti Stefan II” koji je prodat u staro željezo je 2016. godine obuzeta klasa od strane italijanskih vlasti, jer nije bio siguran za plovidbu.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora “Barske plovidbe” Mirsan Tršić kazao je “Vijestima” da će povezivanju obala Italije i Crne Gore, putem fery linije, ove godine, umjesto riječke kompanije “Jadrolinija”, obavljati kompanija “Tnitsea Shipping” Ltd Madeira iz portugalije Portugal, sa brodom “Ionian star”, čiji su operater.

“U konkretnom slučaju ne radi se o najmu (chartery) fery broda, već je naša kompanija agent za navedeni brod, dakle angažovani smo na identičan način kao sa riječkom kompanijom “Jadrolinija”. Brod “Ionion star” saobraćaće u ljetnoj sezoni ove godine, sa planiranim prvim uplovljenjem u Bar 28. juna 2023. godine, zaključno sa 6. septembrom ove godine, kada je planirano posljednje putovanje. Ovaj feribot će u početku saobraćati na liniji Bar - Brindizi, dok se ne otklone nastali iznenadni i neočekivani tehnički problem na drugom brodu kompanije, koji redovno održava liniju Valona – Brindizi. Nadamo se da će brodar uspjeti da rješi probleme, kako bi se realizovala linija Bar – Bari koja je dogovarana, ali tehnički problemi su primorali brodara da za sada realizuje predmetnu liniju na naprijed navedeni način”, pojasnio je Tršić.

Red vožnje i cjenovnik za ljetnu sezonu za brod “Ionian star” su sastavni dio dogovora i isti će biti objavljeni ovih dana na sajtu kompanije.

“U najkraćem terminu uplovljenja u Bar je u 8 sati ujutro, svake srijeda, a isplovljenje iz Bara za Brindizi je u 12 sati istog dana. O svim eventualnim promjenama reda vožnje putnici i javnost će biti informisani”, kazao je Tršić.

On je dodao da u dijelu nabavke adekvatnog feribota već više mjeseci Odbor direktora intenzivno radi i prati tržište, prateći sve dostupne informacije na berzi slobodnih plovila koja se prodaju i istovremeno vršeći neposredni obilazak i pregled više plovila.

Ova portuglaska kompanija u svom vlasništvu ima i brod Europia star, 42 godine starosti, dok je “Ionian star” star 52 godine.

U plusu 1,2 miliona za tri mjeseca 2023.

Tršić je kazao da je Barska plovidba nastavila sa trendom pozitivnog poslovanja.

“Rezultat poslovanja za prva tri mjeseca ove godine je oko 1,2 miliona eura. To je nastavak trenda pozitivog poslovanja i u ovoj godini, jer je finansijski rezultat poslovanja za prošlu godine pozitivan i iznosi nešto više od 2,3 miliona eura”, rekao je Tršić.

Bonus video: