Održan okrugli sto na temu "Privredni rast Crne Gore“, posthumno posvećen Milenku Popoviću

"Na okruglom stolu su na temu temu privrednog rasta Crne Gore govorili ekonomski stručnjaci i prijatelji profesora Popovića, kako iz Crne Gore, tako i šire", navodi se u saopštenju.

3530 pregleda 1 komentar(a)
Okrugli sto Privredni rast Crne Gore, Foto: Univerzitet Mediteran
Okrugli sto Privredni rast Crne Gore, Foto: Univerzitet Mediteran

Institut za socio-ekonomske analize (ISEA), u saradnji sa Univerzitetom Mediteran, organizovao je 6. juna 2023. godine okrugli sto na temu "Privredni rast Crne Gore“, saopšteno je sa Univerziteta Mediteran.

"Događaj je posthumno bio posvećen istaknutom profesoru i naučniku prof. dr Milenku Popoviću, koji je tokom svog bogatog naučnog i profesorskog iskustva najviše istraživao temu privrednog rasta i dao značajan doprinos kako u zemlji, tako i u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

U uvodnom dijelu su o biografiji i ličnosti profesora Popovića govorili njegovi bliski saradnici i prijatelji, sa institucija i organizacija na kojima je radio, dodaje se u saopštenju, i tako su se prisutnima obratili rektor Univerziteta Mediteran Savo Marković, izvršna direktorica ISEA-e Mirjana Čizmović, Milan Popović, Vesna Karadžić sa Ekonomskog fakulteta i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

"Svi su oni bili saglasni da je Popović bio vanserijski intelektualac i jedan od najvećih ekonomista Crne Gore i šire, a ujedno i veliki čovjek i prijatelj, spreman da svakome da dobar ekonomski i životni savjet i pruži potrebnu podršku", saopšteno je iz Univrerziteta Mediteran.

Na okruglom stolu su, kako su kazali, na temu temu privrednog rasta Crne Gore govorili ekonomski stručnjaci i prijatelji profesora Popovića, kako iz Crne Gore, tako i šire.

"Govorili su: Božo Drašković, naučni saradnik u penziji, Institut ekonomskih nauka – Beograd Željko Bogetić, glavni ekonomista, Svjetska banka - Vašington; Saša Popović, rukovodilac katedre za finansije i računovodstvo, Ekonomski fakultet – Podgorica; Zarija Pejović, prodekan za nastavu, Fakultet za ekonomiju i biznis – Podgorica", saopšteno je.

Oni su tokom svojih izlaganja, kako je saopšteno, dali osvrt na dosadašnji privredni rast Crne Gore i na njegove perspektive u narednom periodu.

"Drašković je podsjetio na odnos ekologije i ekonomije, koji je istraživao i profesor Popović, i na značaj prirodnih resursa za privredni rast. On je posebno naglasio važnost hidro-elektrana i poručio da je potrebno nastaviti istraživanja u toj oblasti. Bogetić je naveo da brojni faktori utiču na privredni rast neke zemlje, ali je istakao značaj institucija, koje moraju da budu zasnovane na povjerenju i da pokreću reforme, koje će biti usmjerene na privredni rast", navodi se u saopštenju Univerziteta Mediteran.

Popović se u svom izlaganju fokusirao na zelenu, ali i na «plavu» ekonomiju, kako se navodi, podsjećajući na resurs mora koji Crna Gora ima.

"On je posebno naglasio značaj cirkularne ekonomije, koja podrazumijeva racionalno korišćenje resursa. Pejović je akcentovao pitanje obrazovanja, kojim se intenzivno bavio Popović, a koje je jedan od važnijih faktora privrednog rasta. On je naveo da je veoma značajno da obrazovanje prati potrebe institucija i ukupne ekonomije", dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da je Milenko Popović veliki dio svoje karijere posvetio profesuri i radu sa studentima, kako se navodi u saopštenju, u susret ovom događaju raspisan je konkurs za izbor najboljeg studentskog eseja na temu "Privredni rast Crne Gore – analiza i perspektive“.

"Na okruglom stolu su predstavljeni i nagrađeni najbolji radovi na ovu temu. Prvo mjesto osvojio je Nikola Vojinović, sa Fakulteta za državne i evropske studije; drugo mjesto Stevan Đurić, sa Ekonomskog fakulteta – Univerzitet Crne Gore, a treće mjesto Aleksandra Popović, sa Fakulteta za ekonomiju i biznis – Univerzitet Mediteran. Zahvalnice i nagrade su dobile i Sandra Nikaj (Fakultet za ekonomiju i biznis – Univerzitet Mediteran) i Ajla Ibrahimović (Ekonomski fakultet – Univerzitet Crne Gore)", saopšteno je.

Organizatori su najavili da će ovaj događaj postati tradicionalan, dodaje se, i da će se svake godine organizovati okrugli sto na neku od tema kojima se bavio Milenko Popović.

Bonus video: