Majska penzija veća 8,35 odsto

"Na ovaj način će minimalan iznos penzije koju prima 40 hiljada korisnika biti oko 282 eura. U odnosu na prosječnu penziju koja je sada 375 eura, nakon ovog povećanja doći ćemo na iznos od 405 eura. Prosječna penzija će prvi put prebaciti 400 eura u Crnoj Gori", istakao je Damjanović

48617 pregleda 93 reakcija 75 komentar(a)
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube

Vlada je usvojila informaciju kojom će penzije biti uvećane za 8,35 odsto, čime će minimalne penzije iznositi oko 282 eura dok će prosječna skočiti na 405 eura.

To je na sjednici Vlade potvrdio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

"Na ovaj način će minimalan iznos penzije koju prima 40 hiljada korisnika biće oko 282 eura i na taj način je negdje bez bilborda i obećanja, ispunjeno obećanje koje smo dali kao Vlada, da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu, sa tendencijom rasta", kazao je Damjanović.

On je nakon sjednice kazao da imajući u vidu potrebu redovnog usklađivanja penzija i imajući u vidu da je zbog neadekvatnih zakonskih rješenja većina penzionera ostalo uskraćeno za nekih tri procenta usklađivanja penzija iz prošle godine donijeli su odluku da uz redovno ide i vanredno usklađivanje penzija.

On je kazao da će tako rast penzija biti u nivou od 8,5 procenata na ukupnom nivou.

"To znači da će nakon tog usklađivanja minimalna penzija biti oko 282 eura i ona će preći 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi, što je bilo obećanje ove Vlade i što na ovaj način, što mimo bilborda i mimo praznih obećanja, mi ispunjavamo", kazao je Damjanović.

S druge strane, prosječna penzija je, dodao je on, sada 374 eura nakon ovog usklađivanja, kako vanrednog tako i redovnog.

"Ona će biti u nivou oko 405,90, što znači da je prvi put prešla famoznih 400 eura prosječna penzija u Crnoj Gori. Ona još nije 60 odsto od prosječne zarade od 786 eura, ali očekujemo da ćemo to učiniti sa dva povećanja tokom tekuće godine, shodno zakonu. Vidjećemo kako će raditi formula "Švajcarska", odnosno formula za usklađivanje penzije. Imaćemo rast prosječne penzije koja će dostići nivo u prosječnoj zaradi, kao što smo obećali", dodao je on.

To znači, kazao je Damjanović, da pokušavamo uz napore i fonda PIO i upravnog odbora direktora kojem čestitam, uz napore i resornog ministarstva i svih ostalih da kontinuirano, čuvajući sistem finansija u Crnoj Gori povećavamo standard penzionera.

"O njima pokušavamo da vodimo računa na način da im ne obećavamo već da ispunjavamo ono što kažemo", rekao je Damjanović.

Razumijem, kazao je on, da je ovo vanredni napor koji smo uložili da bismo napravili adekvatno povećanje penzija ispod 10 procenata, tačnije 8,5.

"Nije veliki, nije ni mali. Zavisno od okolnosti. Samim tim osnova za dalja usklađivanja će biti veća. Do kraja godine bi trebalo da nivo minimalne penzije i prosječne penzije dostigne onaj nivo koji smo kao vlada obećali", rekao je Damjanović.

Isplata majskih penzija oćekuje se u periodu od 18. do 20. juna.

"Ja se nadam da će se sa usklađivanjima koja će se desiti još dva puta tokom ove godine, negdje preći famozna cifra od 300 eura najniže penzije. U odnosu na prosječnu penziju koja je sada 375 eura, nakon ovog povećanja doći ćemo na iznos od 405 eura. Prosječna penzija će po prvi put prebaciti 400 eura u Crnoj Gori", istakao je Damjanović.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da je za ovo vanredno usklađivanje neophodno 9.600.000 eura, koje nisu bile predviđene budžetom Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO), tako da se zadužuje Ministarstvo finansija da ta sredstva prebaci na budžet Fonda PIO iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu.

"Dobili smo saglasnost od ministarstva finansija tako da ćemo pored redovnog usklađivanja koje je 5 i nešto odsto, imati ovo vanredno usklađivanje od 2,95 odsto", kazao je Adrović.

Bonus video: