Mastercard doveo Google Pay u Crnu Goru

Plaćajte jednostavno, praktično i sigurno

21466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mastercard
Foto: Mastercard

Usluga Google Pay je zvanično dostupna korisnicima Mastercard kartica u Crnoj Gori, tako da naši građani sada imaju na raspolaganju jedan moderan i siguran način da svakodnevna plaćanja učine još praktičnijim!

Google Pay je u suštini usluga mobilnog novčanika (konkretna aplikacija se zove Google Wallet) i omogućava da se Mastercard platna kartica, koja se u digitalnom formatu nalazi učitana u mobilnom telefonu, iskoristi kao sredstvo plaćanje pomoću NFC tehnologije, što znači da ne mogu svi Android telefoni biti korišćeni za plaćanje Google Pay-om, nego oni koji podržavaju pomenutu tehnologiju, a softverski je potrebno da telefon radi na Lollipop 5.0 ili novijoj verziji OS-a.

Mogućnosti plaćanja su istovjetne onim koje koristimo kada upotrebljavamo Mastercard karticu svakodnevno na svim mjestima na kojima je podržano beskontaktno plaćanje.

Mobilni telefon i pametni sat ili fitnes narukvica ponašaju se isto kao i platna kartica koja se koristi za beskontaktno plaćanje, a lični podaci su sigurni, tokenizovani, tako da se ne razmenjuju sa trgovcima.

Kako se Google Pay koristi

Google Pay je moguće koristiti isključivo ako ga podržava banka u kojoj korisnik ima izdatu Mastercard karticu, a u Crnoj Gori će odmah biti dostupan u nekoliko banaka – CKB, Erste banka, NLB I Hipotekarna banka. Važno je napomenuti da Google Pay nije moguće koristiti na iPhone, Apple Watch ili iPad uređajima jer za njih postoji slična usluga Apple kompanije koja je takođe dostupna u Crnoj Gori.

Korisnik usluge podatke o kartici čuva u digitalnom obliku u okviru Google Wallet digitalnog novčanika, a kad želi da plati neku stavku ili uslugu, telefon ili sat prisloni neposredno na POS terminal i izvršava plaćanje traženog iznosa.

Google Pay je globalno dostupan sistem, koji omogućava da se plaćanje vrši i bez instalirane aplikacije banke na svim mjestima sa oznakom za beskontaktna plaćanja širom svijeta, gdje god su Mastercard kartice prihvaćene.

Mastercard
foto: Mastercard

Preuzmite prvo Google Wallet

Za plaćanje pomoću Google Pay usluge biće vam potrebna nova Google Wallet aplikacija u kojoj se čuvaju platne kartice. Google Wallet ćete morati da preuzmete sa Google Play prodavnice zato što u Crnu Goru još uvijek ne stižu telefoni sa unapred učitanom aplikacijom, a nakon preuzimanja aplikacije proces registracije kartice je veoma lak. Otvorite Google Wallet aplikaciju i skenirajte karticu kamerom ili podatke o Mastercard kartici unesite ručno – i spremni ste za svoje prvo Google Pay plaćanje mobilnim telefonom!

Mobilna plaćanja su značajan trend u platnoj industriji širom svijeta, a posljednjih godina sve je veći broj servisa i rješenja za mobilna plaćanja koja se nude i građanima Crne Gore. Ipak, Google Pay posebno ima na umu korisnike Android i WearOS sistema, što znači da ima najširi doseg imajući u vidu veliki udio Android platforme na tržištu Crne Gore. To znači da će veliki broj nas plaćati i brže i lakše - mobilnim telefonom!