Projekat puta za Markovinu do 28. jula ili ide raskid

Uprava za saobraćaj prijeti projektantu zbog kašnjenja, a mještani najavljuju proširenje krivične prijave jer ne mogu da dobiju ni put, ni vodovod

2307 pregleda 3 komentar(a)
Mještane više ne interesuje ko je kriv: Put Danilovgrad - Markovina, Foto: Luka Zekovic
Mještane više ne interesuje ko je kriv: Put Danilovgrad - Markovina, Foto: Luka Zekovic

Uprava za saobraćaj uputila je opomenu firmi “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” projektantu rekonstrukcije dijela puta Danilovgrad - Čevo, dionice Danilovgrad - Markovina, da projekat u skladu sa primjedbama revidenta završi do 28. jula ove godine ili će sa njima raskinuti ugovor o ovom poslu koji je potpisan još u oktobru 2018. godine. Projektant je ovaj posao trebalo da završi krajem 2019. godine.

Nevladina organizacija “Katunska nahija” je u januaru ove godine podnijela tužilaštvu krivičnu prijavu protiv revidenta projekta firme “Geotehnics, Projects & Consulting”, smatrajući da je ona kriva za četvorogodišnje kašnjenje rekonstrukcije ovog puta.

Uprava za saobraćaj je u međuvremenu raskinula ugovor sa ovim revidentom i početkom februara imenovala novog.

Predsjednik NVO “Katunska nahija” Vlado Mitrović kazao je “Vijestima” da cijela situacija oko rekonstrukcije ovog regionalnog puta uveliko prelazi iz tragičnog u komično, zbog čega će krivičnu prijavu proširiti na projektanta i Upravu za saobraćaj.

“Postajemo sami sebi smiješni jer od 2018. godine sa molbama i vapajima postavljamo pitanje svim nadležnim faktorima i institucijama zašto se ugovoreni projekat nije završio. Čas je problem projektant, čas je problem revident, evo sad je opet projektant, i opet će da se smjenjuju, da se rakidaju ugovori, da dolaze nove vlade, a mi mještani ćemo i dalje biti i bez puta i bez vode u Katunskoj nahiji lijepe naše Crne Gore 21. vijeka”, kazao je Mitrović.

Mještanima je projekat puta potreban i zbog gradnje lokalnog vodovoda jer se poklapaju trase, pa ne mogu početi postavljanje vodovodne mreže dok ne bude poznata trasa puta. Bez urađenog i revidiranog projekta, rekonstrukcija puta ne može biti uvrštena u državni kapitalni budžet, kako bi bio raspisan tender za izvođača i konačno počeli radovi koji se mještanima najavljuje skoro cijelu deceniju.

Iz Uprave za saobraćaj su na pitanja “Vijesti” zbog čega ponovo kasni izrada projekta, odgovorili da su “zbog izuzetno spore realizacije izrade i revizije projektne dokumentacije” ugovorenih 2018. godine i nepoštovanja propisanih rokova raskinuli ugovor sa revidentom i 6. februara ove godine imenovali novog revidenta - Komisiju za reviziju tehničke dokumentacije.

“Imajući u vidu da je imenovan novi revident Uprava za saobraćaj je uputila opomenu projektantu tehničke dokumentacije da do 28. 7. 2023. godine postupi po primjedbama i sugestijama revidenta, otkloni uočene nedostatku i uradi preostali dio tehničke dokumentacije, u protivnom Uprava za saobraćaj će raskinuti ugovor i sa projektantom”, navedeno je u odgovoru.

Iz “Građevinskog nadzora i laboratorijska ispitivanja” nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega ponovo kasne.

Direktor sada već bivšeg revidenta Ivan Ševaljević je ranije kazao “Vijestima” da u potpunosti odbacuje odgovornost za kašnjenje, jer je projektant kasnio sa svim fazama i da je glavni projekat umjesto krajem 2019. predao u julu 2022. sa velikim brojem nedostataka.

“Paradoksalno zvuči i posve nevjerovatno da Uprava za saobraćaj pronalazi rješenje da treba raskinuti ugovor sa revidentom i to samo iz razloga što ne želi da tehnički neispravna dokumentacija dobije pozitivnu ocjenu. A neispravna je jer projektant ne želi i uporno odbija da ispravi osnovne elemente puta koji u perspektivi predstavljaju crne tačke i vjerovatno znače gubitke života na ovom putnom pravcu kakvim svjedočimo u Crnoj Gori uopšte”, naveo je tada Ševaljević.

Mještanima nije do tužbi, ali su prevršili mjeru

“Da se ne bismo osjećali smiješno, mi ćemo krivičnoj prijavi koja je išla prema prethodnom revidentu dodati još jednu krivičnu prijavu prema sadašnjem projektantu. Ako Uprava za sabraćaj raskine ugovor i s aktuelnim projektantom, mi ćemo dodati i krivičnu prijavu i protiv nadležnih u Upravi za saobraćaj kako ne bismo i dalje birali projektante i revidente koji kasne više od pet godina optužujući jedni druge. Razumite nas, nije nam do tužbi nego je dara prevršila mjeru”, kazao je Mitrović.

Bonus video: