"Air Montenegro" skoro dostigao "Air Serbiu"

Analiza prometa na crnogorskim aerodromima u 2022. pokazuje veliki rast domaćeg prevoznika i odlične rezultate nacionalnih kompanija iz Austrije i Turske

38294 pregleda 63 reakcija 19 komentar(a)
Veliki rast nove domaće avio-kompanije, Foto: BORIS PEJOVIC
Veliki rast nove domaće avio-kompanije, Foto: BORIS PEJOVIC

U svojoj drugoj godini poslovanja, nova nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro” uspjela je lani da vrati znatan dio tržinog učešća u ukupnom prometu na crnogorskim aerodromima, iako još uvijek nije dostigla udio koji je u saobraćaju vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu nekada imao nekadašnji crnogorski nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines”.

Pokazuju to podaci objavljeni u izvještaju o poslovanju Aerodroma Crne Gore 2022. a iz kojih se vidi da je “Air Montenegro” lani imao ukupno 2.091 rotaciju svojih aviona na aerodromima u Tivtu i Podgorici čime je ostvario učešće od 18,9% u ukupnom obimu fizičkog prometa aviona u te dvije vazdušne luke tokom prošle godine.

“Air Montenegro” se lani u broju ostvarenih rotacija na crnogorskim aerodromima skoro izjednačio sa najvećim poslovnim partnerom ACG - srpskom nacionalnom avio-kompanijom “Air Serbia” koja je lani imala 2.137 rotacija, odnosno ostvarila učešće od 19,3 odsto u ukupnom prometu ACG. Poređenja radi, “Montenegro Airlines” je u rekordnoj 2019. po obimu prometa bio prvi na rang-listi i imao je učešće od 27,8% u ukupnom broju rotacija aviona ostvarenih u Tivtu i Podgorici.

“Air Serbia” je od propasti i prizemljivanja “Montenegro Airlinesa” krajem 2020. postala najdominantnija avio-kompanija na crnogorskim aerodromima sa najvećim učešćem u broju rotacija aviona i broju prevezenih putnika tokom naredne dvije godine. Iako je “Air Serbia” rast nastavila i lani kada je preko crnogorskih aerodroma prevezla ukupno 388.329 putnika, što je skoro 45,5 posto više nego rekordne 2019, “Air Montenegro” je lani (u prvoj punoj godini svog poslovanja) uspio da se značajno primakne učinku srpske avio-kompanije. Naime, novi crnogorski nacionalni avio-prevoznik je na domaćim aerodromima lani ostvario skor od 359.383 prevezena putnika, što je udio od 18,7 posto u ukupnom prometu putnika na aerodromima Podgorici i Tivtu.

Poređenja radi, “Air Montenegro” je leteći sa domaćih aerodroma, lani imao prosječan load factor (procenat popunjenosti putničke kabine) od 66,5 odsto dok je “Air Serbia” imala load factor od 76 posto. Pri tome treba imati u vidu da “Air Serbia” iz Crne Gore gotovo isključivo leti na veoma popularnoj i traženoj liniji za Beograd i povremeno ljeti na sezonskim linijama iz Tivta za Niš i Kraljevo gdje je takođe tada relativno dobra tražnje. Sa druge strane, “Air Montenegro” je pored linije za Beograd, lani letio i na nekoliko redovnih linija prema zapadnoj Evropi gdje tražnja putnika nije toliko izražena, a još je razvijao i sada potpuno afirmisanu i uspješnu liniju Tivat-Istanbul, a što se neminovno moralo odraziti na nešto niži njihov prosječan load factor u odnosu na “Air Serbiu”.

Inače, najveći load factor od čak 92,4 odsto lani je sa crnogorskih aerodroma ostvario moldavsko-rumunski lou koster “Hisky” na sezonskoj liniji za Kišinjev, dok je ubjedljivo najlošije prošla bugarska “Bulgaria Air” koja je na ostvarena četiri leta sa bugarskog tržišta, imala prosječan load factor od samo 44,3%.

Nakon “Air Serbie” i “Air Montenegra”, po broju ostvarenih rotacija i prevezenih putnika, na Aerodromima Crne Gore lani su prednjačili irski, odnosno mađarski loukosteri “Ryan Air” (788 rotacija i 249.959 putnika) i “Wizz Air” sa 691 rotacijom i prevezenih 231.996 putnika, a po čemu su one lani ostvarile znatno bolji učinak nego u do sada za ACG rekordnoj 2019. godini. Dugogodišnji partneri ACG, “Austrian Airlines” i “Turkish Airlines” koji spadaju u red tzv. legacy carriera su takođe lani na našim aerodromima ostvarili rast u broju rotacija i broju prevezenih putnika.

“Turkish Airlines” je u toku ljetnje IATA sezone 2022. pored redovnih iz Podgorice, obavljao letove i na relaciji Istanbul-Tivat i pritom realizovao 55 leta, a na toj sezonskoj liniji prevezao je 15.225 putnika. “Turkish” je ukupno lani na crnogorskim aerodromima imao 673 rotacije i prevezao ukupno 175.662 putnika čime je turska nacionalna avio-kompanija ostvarila učešće od 6,1% u ukupnom prometu aviona i 9,15% u ukupnom prometu putnika ACG u 2022. To je rast od 30% u prometu aviona u odnosu na 2019. i rast od 34% u prometu putnika u odnosu na tu godinu.

“Austrian Airlines” sa lani ostvarenih 570 rotacija i prevezenih 135.274 putnika ima je učešće od 5,1% u prometu aviona 2022. i 7% u prometu putnika na ACG u 2022. godini. Ta je kompanija lani na crnogorskim aerodromima ostvarila porast broja prevezenih putnika u odnosu na 2019. godinu od čak 130%, dok je broj rotacija njenih aviona u poređenju sa tom godinom lani porastao 77 odsto.

Bonus video: