Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra

Želeći da ukažu pažnju putnicima i zajednički obilježe jubilej, danas je na svim avio linijama koje obavlja "Air Montenegro" organizovana nagradna igra

2853 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Air Montenegro
Foto: Air Montenegro

Prije dvije godine, odnosno 10. juna 2021. godine, Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je realizovao prvi redovni komercijalni let na relaciji Podgorica – Beograd.

Prvi čarter koji je od Podgorice do Sarajeva prevezao Fudbalsku reprezentaciju Crne Gore bio je 1. juna 2021. godine, a od osnivanja Air Montenegro je zvanični prevoznik Fudbalskog saveza Crne Gore, brojnih sportskih ekipa i sportskih saveza iz države i okruženja.

Želeći da ukažu pažnju putnicima i zajednički obilježe jubilej, danas je na svim avio linijama koje obavlja "Air Montenegro" organizovana nagradna igra.

Putnici na današnjim letovima su bili u prilici da izvuku vaučere, od kojih je na svakom letu jedan dobitnički, čime ostvaruju pravo na jednu povratnu kartu na avio linijama "Air Montenegra", po sopstvenom izboru.

Iz "Air Montenegro" su podsjetili da je nakon pauze od gotovo šest mjeseci poslije obustave letova prethodnog Nacionalnog prevoznika krajem 2020.godine, "Air Montenegro" uspostavio redovan saobraćaj 10. juna 2021. godine.

"Izazovno i zahtjevno je u prethodnom periodu bilo uspostaviti povjerenje kod putnika i partnera, ali se ipak uspjelo zahvaljujući profesionalizmu i maksimalnom zalaganju zaposlenih. Takodje, u tom periodu su bila aktuelna brojna ograničenja za putovanja zbog pandemije Covid-19, što je dodatno otežavalo poslovanje, pa smo jedna od rijetkih avio kompanija koja je osnovana u Evropi i svijetu u toj kriznoj godini. Tokom prve godine poslovanja saobraćaj je u najvećem djelu obavljan samo sa jednim avionom u floti, E95 sa 116 sjedišta i prevezeno je oko 110 hiljada putnika na 5 destinacija u redovnom saobraćaju, odnosno ka Beogradu iz Podgorice i Tivta, Banja Luci, Ljubljani, Frankfurtu i Istanbulu. Realizovane su serije čarter letova za Jerevan i brojni ad hoc čarter letovi", saopšteno je iz "Air Montenegro".

U narednoj 2022. godini saobraćaj je obavljan sa dva aviona E95 u toku čitave godine, uz dodatni zakup aviona A320 sa 180 sjedišta u periodu od šest mjeseci ljetnje sezone kada je prevezeno oko 360.000 putnika.

Iz "Air Montenegro" podsjećaju da se redovan saobraćaj odvijao ka 11 destinacija. Osim letova ka destinacijama iz 2021. godine započeto je saobraćanje ka novih šest - Cirihu, Parizu, Nantu, Lionu, Kopenhagenu i Pragu, kao i serije čarter letova.

"Danas, dvije godine nakon prvog komercijalnog leta, u vlasništvu kompanije To Montengro su dva vazduhoplova Embraer 195 registarskih oznaka AOA I AOB i iznajmljeni Embraer 190 registarske oznake UR – EMA kompanija Wind Rose i Airbus 320 registarske oznake LYFJI kompanije Heston airlines".

Redovan saobraćaj se, dodaju, obavlja na 14 destinacija, ka svim destinacijama iz prethodne godine su nastavljeni letovi.

"Naime , Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro u toku ove godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banja Luci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, koje je obavljao u prethodnoj godini i po prvi put prema Bratislavi, Brnu i Sarajevu. Pored novih čarter letova za zemlje Baltika, koji saobraćaju sa aerodroma Tivat ka Rigi, Vilnusu i Talinu, iz Podgorice imamo nove čarter letove za Ržešov u Poljskoj. Serije čarter letova obavljaju se, kao i prethodne godine, ka Jerevanu, Kairu i Katovicama, u periodu od juna do septembra, dok se sa čarter letovima iz Tel Aviva započelo u martu i trajaće do oktobra tekuće godine".

Iz "Air Mo0ntenegro" ističu da su za ovu punu sezonu iznajmljivanjem dva vazduhoplova nadomjestili aktuelnu tražnju na tržištu.

"Čime smo prevazišli izazove i ispunili očekivanja partnera, putnika i privrede, imajući u vidu da je pred nama visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države. Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je u periodu od 10. juna 2021. do početka juna ove godine na preko 7.5000 realizovanih letova u redovnom i čarter saobraćaju prevezao oko 615.000 putnika uz prosječnu popunjenost aviona od 65.92 odsto. Ukupni prihodi od tarifa su 52 miliona eura. Sadašnje stanje prodaje kapaciteta, popunjenost letova i srednja prodajna tarifa potvrđuju optimizam da će ovo biti rekordna godina u poslovanju nacionalnog prevoznika i da će plan od blizu pola miliona prevezenih putnika biti ostvaren, što je preko 100.000 više putnika u odnosu na prethodnu godinu".

U saopštenju se navodi da u okviru strateškog razvoja i komercijalne politike kompanije To Montengro planiran je budući dinamičan razvoj koji, između ostalog, podrazumijeva nabavku novih vazduhoplova, širenje mreže destinacija i baze stabilnih klijenata- putnika.

Bonus video: