Ašanin: Branićemo Štitaricu od privatnih interesa

"Građanski pokret URA će ovo pitanje aktuelizovati i dići svoj glas na isti način kao što smo sa inostranim partnerima digli glas oko Solane u Ulcinju i sačuvali je od devastacije građevinske mafije"
329 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ažurirano: 06.09.2017. 07:27h

Predsjednik odbora URA u Mojkovcu Ivan Ašanin osvrnuo se na planiranu mini hidroelektranu u selu Štitarica u toj opštini.

On ističe da od gradnje te mini hidroelektrane selo neće imati nikakve koristi, odnosno "taman koliko sada od asfaltne baze". Ašanin kaže i da hitno treba preispitati dodjelu koncesije za ovu mini hidroelektranu.

"Apelujem da dignu glas upravo Štitaričani. Ima u Štitarici vrsnih intelektualaca, bivših funkcionera i bilo je mnogo boraca za dobro Štitarice. Selo koje je možda i najorganizovanije bilo što se tiče gradnje sopstvenim akcijama i slogom. Ne bi se za ovaj projekat složio ni uvaženi dr Todor Baković, znao bi iskoristiti funkciju i uticaj i odbraniti Štitaricu i u tome ne bi bio usamljen. Nemoguće da su ostali pognuli glave pred ovom katastrofom za Štitaricu", kaže Ašanin.

On ističe da trenutna lokalna i državna vlast ne reaguju, kao da su dužnici poznatim koncesionarima i žmure pred posljedicama, koje će se desiti ako se projekat gradnje mini hidroelektrane ne obustavi.

"Građanski pokret URA će ovo pitanje aktuelizovati i dići svoj glas na isti način kao što smo sa inostranim partnerima digli glas oko Solane u Ulcinju i sačuvali je od devastacije građevinske mafije".

Ašanin je kazao da Štitarica ne može biti ista sa rijekom i bez nje i to posebno ljeti i da Štitaričani i Mojkovčani treba da dignu svoj glas protiv vođa devastacije koji su sve upropastili u Mojkovcu.

"Da se ova naša priča ne bi shvatila kao propagandni predizborni trik govori i to da pokret URA u Mojkovcu nema ništa protiv izgradnje ostale dvije mini hidroelektarne u Mojkovcu iako smatramo da gradnjom bjelojevićke mini hidroelektrane sa novim koncesionarom građani Bjelojevića i Pržišta neće dobiti put do grada. Dobiće novi most i putni pravac koji Mojkovac zaobilazi i Mojkovčani od toga neće imati ništa. Interes će imati koncesionari i pojedinaci. Tako će se razvojni projekat Bjelasice pretvoriti u svoju suprotnost, neće biti razvojni već klasična zaobilaznica Mojkovca, umjesto da put vodi kroz grad. Dosta je Mojkovcu zaobilaznica jer smo već zaobiđeni".

Ašanin je poručio lokalnim vlastima da ovakvim projektima uništavaju pretpostavke za razvoj Mojkovca, da će zatvoriti Bjelasicu prije nego što je planiraju otvariti sa građevinskom dozvolom prve faze pripremnih radova za prvu podfazu puta prema Bjelasici.

"Mi u pokretu URA u Mojkovcu strategiju razvoja imamo. Znate dobro kako smo se borili za razvoj i Bjelasice i za izgradnju mini hidroelektrane na Bjelojevićkoj rijeci koja nema uticaja na životnu sredinu kao što je slučaj sa mini hidroelektranom na Štitaričkoj rijeci i tome ćemo se oštro suprostaviti" zaključio je Ašanin.

Bonus video: