Zone za sport - šest golf igrališta i Velika plaža

Prostorni plan za obalno područje nudi prostor za razvoj sportskog turizma, potrebno ga je preciznije razraditi detaljnim planovima

10567 pregleda 95 reakcija 4 komentar(a)
Animacija izgleda dijela budućih golf terena na Luštici, Foto: -
Animacija izgleda dijela budućih golf terena na Luštici, Foto: -

Prostornim planom posebne namjene za obalno područje Crne Gore prepoznat je značaj razvoja sportskog turizma kao i potreba za poboljšanjem uslova korišćenja postojećih sadržaja. Predviđen je prostor za šest velikih golf igrališta kao i veća zona za sport na Velikoj plaži, navedeno je “Vijestima” iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na pitanja o mogućnosti razvoja sportskog turizma.

Detaljnim urbanističkim planovima se u ovim zonama preciznije mogu odrediti samo sportski objekti kao i hoteli za razvoj sportskog turizma.

“Vijesti” su ranije objavile da Ministarstvo sporta i mladih završava strategiju za razvoj sporta, koja će imati poglavlje o sportskom turizmu, a na osnovu nje će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pripremiti studiju za razvoj sportskog turizma. Jedan od problema u razvoju ove vrste turizma, najbrže rastućeg na svijetu vrijednog 800 milijardi eura, jeste nedostatak planskih dokumenata koji bi definisali velike površine za sport uz hotele prilagođene ovoj vrasti gostiju.

“Površine za sport i rekreaciju su površine koje su planskim dokumentom namijenjene razvoju sportsko-rekreativnih sadržaja.

Na ovim površinama mogu se planirati kompleksi i objekti za sportove na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U okviru ove namjene definisane su i lokacije za golf terene, i to: golf ekonomija u Tivtu, Luštica development u Tivtu, Briska gora u Ulcinju, Spas u Budvi, Buljarica u Budvi i Glavatičići u Kotoru. U okviru ovih zona moguća je i namjena turizam, kao neophodna prateća djelatnost”, navelio su iz ovog Ministarstva.

Oni kažu da u primorskim opštinama postoje izgrađeni sportsko-rekreacioni kapaciteti koji, uz dodatna ulaganja, modernizaciju i proširenja, te usmjerenje na sportski menadžment, mogu biti izvanredna komplementarna djelatnost turizmu.

“Prema predloženoj koncepciji uređenja priobalja i planerskim uslovima sportova predložen je program sportskih sadržaja i lokaliteta, koji treba da zadovolji zahtjeve posjetilaca za sportskim aktivnostima - aktivno bavljenje sportom, rekreativno bavljenje sportom i rekreacijom i avanturističko bavljenje rekreacijom i sportom. Aktivno bavljenje sportom podrazumijeva da se obavlja na terenima i sadržajima koji omogućavaju međunarodna takmičenja. Tereni treba da budu planirani i dimenzionirani prema standardima međunarodnih normi za određenu vrstu sporta. Tako isplanirani i izvedeni tereni, koji su upisani u međunarodne liste za održavanje turnira i takmičenja, produžavaju sezonu. Za avanturističke sportove planirani su atraktivni sportovi za koje priroda i prirodni resursi Crnogorskog primorja pružaju izvanredne mogućnosti, jedinstvene u regiji Mediterana”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Kazali su da se sagledavajući razvoj turizma obalnog područja integralno i uzimajući u obzir resurse za turizam, strategije razvoja turizma i opredjeljenja glavnih zainteresovanih mogu odrediti sljedeći strateški ciljevi razvoja turizma: poboljšavanje strukture i kvaliteta smještaja, novo zapošljavanje i nove investicije.

“Prema analizi postojećeg stanja u turizmu, kao ozbiljan problem uočen je sezonski karakter turizma obalnog područja. Kako bi se uticalo na kvalitetniju turističku ponudu tokom ljetnjih mjeseci potrebno je uvoditi nove vidove turizma kao što su nautički turizam, poslovni turizam, kulturni turizam, zdravstveni turizam, avanturistički i sportski turizam, eno i gastroturizam. Kvalitetnija ponuda uticala bi i na produženje turističke sezone tokom čitave godine. G. K.

Na Velikoj plaži za sport 74 hiljade kvadrata

Veća zona za sport predviđena je državnom studijom lokacije “Dio sektora 66 - postojeća hotelska grupacija i modul I” na Velikoj plaži u Ulcinju.

“Planirana zona za sport i rekreaciju, nalazi se na sjeveru zahvata planskog dokumenta. Predviđena je kao zona sporta i rekreacije, čiji sadržaji podrazumijevaju mogućnost organizovanja teniskih i ostalih sportskih terena, trim staza, zabavnih i akva parkova, i drugih površina za zabavu i rekreaciju ukupne površine 7,42 hektara - 74.200 kvadratnih metara”, naveli su iz Ministarstva prostornog planiranja.

Kako su objasnili na površinama definisanim za sport i rekreaciju mogu se planirati kompleksi i objekti za sportove na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao što su: stadioni za fudbal, atletiku... sportske dvorane za rukomet, košarku, odbojku... tereni za sportove na otvorenom, bazeni i plivališta, uređena i izgrađena kupališta, trim staze i “staze zdravlja”, staze za vožnju bicikala i za jahanje, prateći objekti koji su u funkciji sporta i rekreacije (svlačionice, toaleti, tuševi, kontrolni punktovi...

“Na ovim površinama mogu se planirati i ugostiteljski objekti, objekti i sadržaji poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti, parkinzi i garaže za smještaj vozila posjetilaca, gledalaca i korisnika sportskih terena i objekata. U zoni zahvata DSL Velika plaža (Sektor 66) predviđena je lokacija za izgradnju sportske hale - pokrivenog javnog sportskog objekta, i pripadajućih sportskih terena na otvorenom”, navedeno je iz Ministarstva.

Među top pet destinacija za ronjenje na Mediteranu

Prostornim planom za obalno područje je navedeno da Crna Gora zauzima poziciju jedne od zanimljivijih ronilačkih destinacija na Mediteranu i ubraja se među pet vodećih morskih destinacija slobodnih aktivnosti na moru.

Zbog toga plan kao prioritete navodi profilisanje nekoliko “top” ronilačkih lokacija koje bi imale ponudom prilagođenu potrebama ovih gostiju.

Preporučuju i razvoj takmičenja i manifestacija, prije svega međunarodnog karaktera, uspostavljanje minimalnih standarda opremljenosti i sigurnosti za ronilačke, kajak/kanu i slične centre.

Predlažu i da se urede načini i uslovi pružanja usluga u ronilačkom turizmu, osnivanje profesionalno vođene državne asocijacije avanturističkog/sportskog turizma sa različitim sekcijama, sa funkcijama istraživanja tržišta, informisanja, edukovanja, lobiranja, povezivanja, partnerstva sa sportskim savezima, članstva u međunarodnim organizacijama...

Bonus video: