Sporno biranje nadzora odlagalo početak radova na putu Nikšić - Kuside

Rok za završetak rekonstrukcije puta je bio 12 mjeseci, odnosno da su počeli po planu trebali su biti završeni u oktobru ove godine, a ovako će trajati do ljeta naredne

16291 pregleda 6 komentar(a)
Na završetak će se čekati do ljeta naredne godine: Sa početka radova, Foto: gov.me
Na završetak će se čekati do ljeta naredne godine: Sa početka radova, Foto: gov.me

Rekonstrukcija dijela magistralnog puta Nikšić - Kuside počela je prošle sedmice nakon osam mjeseci kašnjenja, a glavni razlog za kašnjenje je sporni tender za izbor stručnog nadzora nad izvođačem.

Tenderska procedura za javnu nabavku usluga nadzora za rekonstrukciju ove dionice poništena je čak dva puta, a treći put sprovedena suprotno zakonima, uz samovolju naručioca - Uprave za saobraćaj, smatra jedan od učesnika ovog tendera kompanija “N&B inženjering i konsalting” iz Nikšića (N&B).

Iz Uprave za saobraćaj navode da je sve u ovom slučaju bilo u skladu sa zakonom, što je na kraju potvrdila i inspekcija za javne nabavke.

Procedura izbora samog izvođača radova “Mehanizacije i programat” završena je u oktobru prošle godine, a Vlada je početkom novembra dala saglasnost za početak radova, međutim procedura izbora nadzora nije bila okončana sve do kraja maja bez koje radovi nisu mogli početi. Rok za završetak rekonstrukcije je bio 12 mjeseci, odnosno da su počeli po planu trebali su biti završeni u oktobru ove godine, a ovako će trajati do ljeta naredne godine.

Izbor nadzora počeo lani u avgustu

Prvi postupak javne nabavke za izbor nadzora je raspisan 12. avgusta prošle godine.

I firme N&B navode da su kao nova firma učestvovali na tenderu sa znatno nižom cijenom od procijenjenog iznosa od 90 hiljada eura, ali je proglašena neispravnom, a za najpovoljniju je 25. oktobra proglašena ponuda kompanije “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”.

Žalbom N&B i rješenjem Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odluka i izboru ponuđača je oborena, a tenderski postupak poništen.

“Već tada se, kroz ponuđene cijene za predmetne usluge naslućuje spremnost naručioca da zaštiti sopstvene mutne poslove od upliva novih ‘neprilagođenih’ kompanija koje bi mogle da utiču na njihove uigrane kombinacije sa, slobodno se može reći ‘njihovim’ firmama. Firma N&B kao novootvorena, lokalna kompanija, sa malim troškovima neophodnim za realizaciju posla nudi cijenu dosta nižu od 90.000 eura kolika je bila procijenjena vrijednost nabavke, sve u cilju uključivanja sopstvenih kadrova u poslove kojima privredno društvo stiče reference, a bez kojih ste na tržištu javnih nabavki kao kompanija ‘nevidljivi’ i pored činjenice da svi angažovani inženjeri posjeduju reference neophodne za realizaciju posla. No, ni ta cijena nije bila dovoljno niska da posao bude dodijeljen, jer ‘njihova’ kompanija iz 60 kilometara udaljene Podgorice isti posao nudi za niži iznos”, naveli su iz firme N&B.

Sljedeći postupak javne nabavke raspisan je 20. decembra, a prema navodima N&B Uprava pravi izmjenu u tenderskoj dokumentaciji po pitanju “Uslova za obavljanje djelatnosti” pozivajući se na član 124, stav 1 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ograničavajući tako mogućnost učešća na tenderu samo na kompanije koje zapošljavaju četiri revizora različitih struka (arhitektonske, građevinske, elektrotehničke i mašinske).

“To možda ne bi ni bilo toliko uočljivo da se nije naprasno počelo primjenjivati na sve njihove naredne postupke za usluge stručnog nadzora, a da do tada nije postojalo takvo ograničenje u njihovim tenderskim dokumentima. Ne bi bilo uočljivo apsolutnom laiku, ali stručnim i edukovanim kadrovima koji znaju da se na složene inženjerske objekte primjenjuje član 192 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata prema kome se djelatnost nadzora i revizije tehničke dokumentacije za složene inženjerske objekte povjerava svim privrednim subjektima koji ispunjavaju član 124 Zakona o planiranju prostora ova izmjena jasno ukazuje na cilj naručioca da iz postupaka eliminiše ‘nepogodne’ ponuđače”, smatraju u N&B.

I ponuđač i Uprava u konfliktu interesa

Oni navode da je rezultat ovako sprovedenog postupka javne nabavke opet sličan i da je za najpovoljniju izabrana ponuda kompanije “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”, na šta je N&B ponovo uložio žalbu.

“Navodi žalbe su ovog puta djelimično usvojeni i kao rezultat toga naručilac dobija priliku da otkloni nepravilnosti iz prethodno donesene odluke o izboru najpovoljnije ponude. Da li slučajno ili namjerno, ponovna odluka (sada već po treći put) favorizuje ponovo istog ponuđača, a ponude čak 3 od ukupno 5 ponuđača proglašene za neispravne, dok je jedan ponuđač isključen iz postupka javne nabavke. Ovakav pristup Naručioca je u najmanju ruku trebalo da predstavlja crveno svjetlo nadležnim institucijama za kontrolu postupaka javnih nabavki, ali bi i to prošlo neopaženo da N&B nije došao do saznanja i dokaza da je ‘Građevinski nadzor i laboratorije’ u višestrukom konfliktu interesa baš na ovom konkretnom poslu. Na dostavljene dokaze u sklopu žalbe, naručilac koji je morao biti upoznat sa ovim okolnostima, s obzirom na to da je konflikt interesa nastao u najvećoj mjeri jer je ćerka firma ponuđača vršila reviziju projekta po kome se planira izvođenje radova, a glavni revizor projekta je sada kao ovlašćeno lice potpisnik ponude očigledno jedinog ‘pogodnog’ ponuđača. Bitno je napomenuti da je naručilac izrade samog projekta takođe Uprava za saobraćaj, te su u skladu sa zakonom trebalo da reaguje već prilikom prvog postupka javne nabavke i predmetnog ponuđača eliminiše iz postupka. Ne smije se prećutati ni činjenica da je trenutni direktor Uprave za saobraćaj igrom slučaja bio direktor firme “Građevinski nadzor i laboratorije”, ni to da su pojedini službenici Uprave za saobraćaj u vlasničkoj strukturi pomenutog ponuđača”, saopštili su iz N&B.

Oni navode da nakon otkrivanja ovih “sitnica” u žalbi Uprava poništava postupak i raspisuje nabavku usluga nadzora kao jednostavnu nabavku suprotno usvojenom planu nabavki za 2023. godinu, sa rokom od četiri dana za pripremu ponuda.

Problemi sa velikim brojem usvojenih žalbi i poništavanih tendera uzrokovali su da je do sada iskorišćeno svega 28 odsto kapitalnog budžeta u odnosu na plan.

Uprava: Inspekcija konstatovala da nije bilo nepravilnosti

Iz Uprave za saobraćaj su odgovorili da je nakon dva poništena tendera 8. maja ove godine objavljen zahtjev za dostavljanjem ponuda jednostavne nabavke za stručnim nadzorom, a da je već 15. maja nakon vrednovanja kao najbolja izabrana ponuda firme “Geotechnics, projects & consulting” (TPC).

“Dana 18. maja na osnovu upućene inicijative firme “N&B inženjering i konsalting”, a povodom istih pitanja izvršen je inspekcijski nadzor od Uprave za inspekcijske poslove - Odsjek za inspekciju za javne nabavke, gdje je konstatovano da nije bilo nepravilnosti, odnosno i da je isti sproveden u skladu sa pravilnikom o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki”, odgovoreno je iz Uprave za saobraćaj na pitanja “Vijesti” u vezi sa spornim tenderom.

Bonus video: