Opet sumnjivi izbori u Fondu rada

Upravni odbor nezadovoljan bodovanjem, tražio da im se dostave testovi iz Uprave za ljudske resurse da oni boduju troje kandidata

5187 pregleda 3 komentar(a)
Traženje testova suprotno zakonu i dosadašnjoj praksi: Sjedište Fonda rada, Foto: vijesti
Traženje testova suprotno zakonu i dosadašnjoj praksi: Sjedište Fonda rada, Foto: vijesti

Upravni odbor Fonda rada sjutra će obaviti razgovore sa troje najbolje rangiranih kandidata za direktora te institucije, a nakon toga izabrati direktora na mandat od pet godina.

Sporno je što su u pozivu kandidatima, prema informacijama “Vijesti”, zatražili da im dostove i pisani rad koji su imali pred komisijom Uprave za ljudske resurse, kako bi bili ponovo bodovani što je u suprotnosti sa zakonskim nadležnostima i dosadašnjom praksom.

Uprava za ljudske resurse (bivša Uprava za kadrove) raspisuje konkurse za cijelu državnu upravu i obavlja testiranje i bodovanje svih kandidata, a onoj instituciji za koju se vrši izbor dostavlja listu sa troje prvorangiranih kandidata.

Na testiranju je bilo sedam kandidata. Na testiranju najviše bodova 43 imala je dugogodišnja službenica Fond rada i njegova v.d. direktorica iz perioda 42. Vlade Ana Mrdović. Sadašnja v.d. direktorica Jelisaveta Zorić Jović imala je 36 bodova, a bivša sekretarka Ministarstva državne uprave do 2020. godine Vesna Ćalović 34,33 boda.

Ova lista kanidata poslata je Upravnom odboru Fonda rada 18. maja ove godine. Međutim, Upravni odbor na sjednici od 6. juna preglasavanjem donosi zaključak da im kandidati osim biografije moraju dostaviti i pisani rad koji su imali pred komisijom Uprave za kadrove, kako bi ih oni ponovo ocjenjivali i bodovali. Prema informacijama “Vijesti” Uprava za ljudske resurse je odbila da u ovome učestvuje.

Upravni odbor Fonda rada sada ima devet članova - četiri predstavnika prethodne Vlade koju su činili URA, SNP, DPS i partije manjina, jednog predstavnika zaposlenih, dvoje iz Unije poslodavaca i po jednog iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Prema informacijama “Vijesti”, do sada su u vezi ovog konkursa najčešće većinu činili predstavnici poslodavaca, sindikata i član DPS-a ispred Vlade. Toj grupi sada navodno odgovara izbor Ćalovićke za direktoricu, zbog čega su i tražili da oni ocjenjuju testiranje.

Slična situacija bila je prošle godine u Zavodu za zapošljavanje kada je izabran trećerangirani Goran Folić. Vladina komisija je kasnije poništila taj izbor navodeći da je nezakonit, jer nije obrazloženo zbog čega su glasali za trećerangiranog.

Mrdović je i prošle godine imala najviše bodova na testiranju, ali je taj konkurs kasnije poništen.

Bonus video: