Vlada izašla iz hedžing aranžmana, Damjanović: Nastavak rizičan, niko razuman to sada ne bi uradio

Ministar je kazao da su obavljene konsultacije unutar resora finansija, sa bankama koje su i partneri i hedžingu i ostalim relevantnim institucijama i da je na osnovu toga donijeta odluka da Crna Gora iskoristi mogućnost iz ugovora i izađe iz hedžing aranžmana

9989 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija prekinuće hedžing aranžman kredita za auto-put, koji je služio kao osiguranje države od valutnog rizika, kazao je resorni minisatr Aleksandar Damjanović

On je rekao da je u neizvjesnom ambijentu koji sada vlada, procjena bila da bi nastavak hedžing aranžmana bio rizičan.

Ugovorom o hedžingu koji je sklopljen prije dvije godine definisano je da se nakon dvije godine aranžman preispita i da se donese odluka o izlasku iz aranžmana ili o njegovom nastavku. Damjanović je za Radio Crne Gore kazao da su obavljene konsultacije unutar Ministarstva finansija, sa bankama koje su i partneri i hedžingu i ostalim relevantnim institucijama i da je na osnovu toga donijeta odluka da Crna Gora iskoristi mogućnost iz ugovora i izađe iz hedžing aranžmana.

"Jedan od razloga jeste što je za razliku od momenta kada je aranžman sklopljen 2021. godine tokom ljeta kada su bili veoma stabilni uslovi i nakon pandemije kada je bio određeni optimizam na globalnim tržištima, u međuvremenu smo tokom hedžing aranžmana dobili eksternu nestabilnost finansijskih tržišta, rat u Ukrajini koji ima strašne posljedice i na EU i na države u Evropi, jedan nestabilan odnos valuta u svijetu koje su ključne i determinišu svjetske finansijske tokove i u jednom takvom neizvjesnom ambijentu koji sada vlada i koji je najneizvjesniji u posljednjih petnaestak godina, procjena je bila da bi nastavak hedžing aranžmana bio rizičan jer bi se teško mogli planirati i predvidjeti uslovi koji bi se moglio dešavati u narednim nedjeljama, mjesecima pa i godinama", kazao je Damjanović, kako prenosi Portal RTCG.

On je ranije naveo da je Crna Gora do sada po osnovu četiri isplaćene rate uštedjela 23,71 milion eura.

"Imajući u vidi da je tokom trajanja aranžmana odnos dolara i eura koji je hedžing aranžmanom definisan u odnosu 1:1,18 euro za dolar, da je konstantno kurs bio niži od predviđenog hedžing aranžmanom, Crna Gora je bila u takozvanoj 'pozitivnoj poziciji', i na taj način je kroz plaćanje rata ostvarila određene uštede. Nakon dvije godine takve pozicije teško je predvidjeti da bi se takva situacija, nakon svega što se desilo tokom hedžinga, mogla nastaviti naredne dvije godine i duže a pogotovo imajući u vidu dugu ročnost kredita koji Crna Gora otplaćuje", kazao je Damjanović.

S druge strane, dodaje, tadašnja pozicija Crne Gore omogućila je da prihodujemo 64 miliona dolara pri čemu će, kako je kazao, ta sredstva biti upotrijebljena za plaćanje julske i januarske rate kredita.

"S druge strane, negativan efekat hedžinga je da će se sada ostatak duga prema kineskoj Eksim banci iskazivati u realnom, odnosno tržišnom odnosu izmeđi dolara i eura", naveo je ministar finansija.

Da li će u narednom periodu biti prostora da se sklapa novi aranžman, kaže, zavisiće od globalne situacije, odnosno postizanja stabilnosti na globalnom tržištu.

"Jer dok se ne postigne neka vrsta izvjesnosti a vezano je za događaje u Ukrajini i prelivanje rata ka ostatku Evrope bilo bi veoma rizično staviti na doboš javne finansije i to niko razuman u ovom trenutku ne bi uradio", poručio je Damjanović.

Dodaje da je uvijek otvorena opcija da se u slučaju poremećaja valutnog rizika euro-dolar sklopi novi aranžman.

"To je opcija koja je uvijek otvorena i to je sugerisano od najvećeg broja naših partnera. Postoji mogućnost da se sklopi novi aranžman sa klauzulom obaveznog preispitivanja nakon dvije godine. Ponavljam dok se situacija na globalnim tržištima ne smiri sa cijenama, inflacijom, ratom, prelivanje tog rata - mogućnošću da u svakom trenutku taj rat bukne i prelije se na sve nas mislim da je i irelevantno govoriti o sklapanju bilo kakvog aranžmana koji ide u pravcu predviđanja koja su u ovom trenutku nemoguća. To je bio razlog zašto smo dobili savjete od najvećeg broja partnerskih banaka da se u ovom trenutku zaustavi aranžman shodno ugovoru koji je potpisan prije dvije godine a da se preispita pokretanje kada se stabilizuju uslovi na globalnim tržištima", zaključio je ministar.

Bonus video: