Opština Tivat pripremila rebalans budžeta: Više prihoda, ali rastu i troškovi

Iako predloženi materijal ne prati zvanično objašnjenje zašto se pristupa rebalansu, iz brojki koje je uradio Sekretarijat za finansije vidi se da se promjene budžeta rade zbog očekivanog viška prihoda u odnosu na prvobitni plan, ali i potrebe za drugačijom raspodjelom raspoloživog gradskog novca na rashodovnoj strani budžeta

4828 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović utvrdio je nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2023. i stavio ga na javnu raspravu.

Željko Komnenović
Željko Komnenovićfoto: Siniša Luković

Prema nacrtu ovogodišnji budžet Tivta se sa prvobitno planiranih 24.055.700 eura uvećava za skoro tri miliona eura, na iznos od 27.019.386 eura.

Iako predloženi materijal ne prati zvanično objašnjenje zašto se pristupa rebalansu, iz brojki koje je uradio Sekretarijat za finansije vidi se da se promjene budžeta rade zbog očekivanog viška prihoda u odnosu na prvobitni plan, ali i potrebe za drugačijom raspodjelom raspoloživog gradskog novca na rashodovnoj strani budžeta.

Tako se rebalansom za skoro duplo (sa 800.000 na 1,5 miliona eura) povećavaju planirani prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica jer je ostvarenje te stavke do 19. maja već “probilo” prvobitno planirani nivo i iznosilo je 1.044.397 eura. Prihod od poreza na imovinu se uvećava za 11 odsto sa 7,5 na 8,34 miliona eura. Prihod od naknada se sa prvobitno planiranih 3,38 miliona podiže na 4,06 miliona eura, prvenstveno zahvaljujući očekivanom rastu naplate komunalija koje se sa 3,2 uvećavaju na 3,8 miliona eura.

Inače, od 1. januara do i zaključno sa 19. majem u Tivtu je već naplaćeno 513.257 eura na ime komunalija za gradnju novih objekata.

Jedan od razloga za rebalans je i višak neutrošenih sredstava koji je u ovu godinu prenesen iz prošlogodišnjeg budžeta jer je umjesto očekivanih 10 miliona, preneseno 10,75 miliona eura. Na rashodovoj strani budžeta za 12 odsto se na ukupno 2,48 miliona eura uvećavaju troškovi zarada lokalne administracije, a za isti procenat porašće i izdaci iz gradske kase za “ostala lična primanja” lokalnih službenika za što će se izdvojiti ukupno 368 hiljada eura.

Rashodi za usluge povećavaju se 22 odsto na 850,8 hiljada eura prvenstvo zbog izdvajanja 80 odsto više novca od dosadašnjeg plana za promotivne aktivnosti i kulturne manifestacije, za šta je rebalansom predviđeno 270.000 eura.

Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru uvećavaju se za osam odsto na ukupno 3,28 miliona eura, pri čemu se za čak 2,5 puta povećava budžetska stavka “pomoć institucijama i organizacijama” koja je rebalansom predviđena na iznos od 250.000 eura.

Za devet odsto uvećavaju se i izdvajanja za Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, pet posto porašće izdavanja za Centar za kulturu, dok će izdvajanja za JU Gradska biblioteka porasti četiri odsto u odnosu na aktuelni budžet.

Rebalansom će kapitalni izdaci biti uvećani za 12 odsto, sa prvobitno planiranih 13,9 na 15,57 miliona eura. Značajno uvećanje od čak 225 odsto bilježi se na stavci “otplata obaveza iz prethodnog perioda”, koja je sa 400.000 uvećavana 900.000 eura.

Bonus video: