Poreski savjetnici počinju sa radom: Pomoć biznisu i državi za bolju poresku disciplinu

Rad poreskih savjetnika će dovesti do povećanja poreske discipline, smanjenja sive ekonomije, a samim tim stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora, kazala je u intervjuu za “Vijesti” predsjednica novoformirane Komore poreskih savjetnika Milena Todorović Golubović

8326 pregleda 1 komentar(a)
Čekali 16 godina na početak rada: sa osnivačka skupština Komore poreskih savjetnika, Foto: gov.me
Čekali 16 godina na početak rada: sa osnivačka skupština Komore poreskih savjetnika, Foto: gov.me

Licencirani poreski savjetnici počinju sa radom 16 godina nakon usvajanja zakona. Rad poreskih savjetnika će dovesti do povećanja poreske discipline, smanjenja sive ekonomije, a samim tim stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora. I pravna i fizička lica, koja imaju ugovor sa poreskim savjetnikom imaće bolji poreski tretman i lakše će ostvarivati svoja prava kod poreskih i carinskih organa ako ih u postupku zastupaju licencirani poreski savjetnici, kazala je u intervjuu “Vijestima” predsjednica novoformirane Komore poreskih savjetnika Milena Todorović Golubović.

Konstitutivna sjednica Komore poreskih savjetnika održana je 31. maja.

Koja je uloga Komore poreskih savjetnika i koji su njeni ciljevi?

Uloga Komore je da predstavlja poreske savjetnike, promoviše njihov rad i zastupa njihove zajedničke interese. Komora izdaje licence za rad poreskih savjetnika, vodi registar licenci i obezbjeđuje uslove za unapređenje profesionalnih znanja poreskih savjetnika.

Ciljevi Komore definisani su Statutom Komore, a odnose se na unapređenje poslovanja poreskih savjetnika, kao samostalne i nezavisne djelatnosti, podizanje ugleda, časti i prava profesije poreskih savjetnika i zaštite njihovih prava i interesa u njihovim odnosima prema trećim licima, nadzor nad radom poreskih savjetnika tako da svoje poslove obavljaju savjesno i u skladu sa zakonom i Etičkim kodeksom, njihovo stručno osposobljavanje i stalno usavršavanje, kao i saradnja sa državnim organima (Ministarstvom finansija, Uprava prihoda i carina, Sudstvo,Tužilaštvo i druge institucije od značaja), kako u postupku donošenja poreskih propisa, tako i u njihovoj implementaciji. Pored toga veoma je značjano uspostavljanje i razvijanje saradnje sa inostranim poreskim komorama, međunarodnim poreskim i carinskim organizacijama, strukovnim udruženjima, fakultetima i drugim sličnim udruženjima.

Koje usluge će vaši članovi pružati privredi i građanima?

Poreski savjetnici će pružati usluge poreskog savjetovanja domaćim i stranim, pravnim i fizičkim poreskim obveznicima iz oblasti poreskih i carinskih propisa, izradu poreskih prijava, poreskih bilansa i drugih dokumenata koji su od značaja za oporezivanje, kao i zastupanje u poreskim postupcima pred upravnim i sudskim organima, a za carinske postupke pred ministarstvima i sudskim organima.

Ovim poslom se do sada bavio veliki broj lica, koja često nijesu ispunjavala ni osnovne uslove u pogledu stručnosti i osposobljenosti, a formalno nijesu bili ograničeni zakonom. To je dovodilo do čestih propusta (svjesnih ili iz neznanja) u ispunjavanju obaveza plaćanja poreza, a samim tim i do velikog angažovanja poreskih i carinskih organa na otkrivanju i sankcionisanju takvih pojava i prakse.

Uvođenjem institucije poreskog savjetnika, kao zastupnika poreskog obveznika pred poreskim i carinskim organima (bilo u dijelu sačinjavanja i podnošenja poreskih prijava ili direktnom zastupanju u slučaju pokretanja prekršajnog ili krivičnog postupka), stvaraju se uslovi za povećanje poreske discipline i povećanje efikasnosti organa zaduženih za kontrolu i naplatu poreskih obaveza. To podrazumijeva da dokumenti podneseni poreskim i carinskim organima, koje su potpisali poreski savjetnici, predstavljaju vjerodostojno stanje obaveza poreskog obveznika. Poreski savjetnik, pored ostalog odgovara i materijalno za dokumenta koja potpisuje (za početak obavljanja djelatnosti poreskog savjetovanja neophodno je i osiguranje odgovornosti za eventualno nastalu štetu), a posebno je značajno da potpisivanje neispravnih ili netačnih dokumenata može prouzrokovati i gubitak licence.

Poreski organi će u situaciji kada dokumenta potpisuju poreski savjetnici imati više vremena da se posvete kontrolama onih obveznika kod kojih to nije slučaj, te da svoju efikasnost u naplati podignu na viši nivo.

Ovo će svakako dovesti do povećanja poreske discipline, smanjenja sive ekonomije, a samim tim stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora kroz povećana ulaganja i osnivanje kompanija “kćerki” koje bi poslovale u Crnoj Gori. I pravna i fizička lica, koja imaju ugovor sa poreskim savjetnikom imaće bolji poreski tretman i lakše će ostvarivati svoja prava kod poreskih i carinskih organa ako ih u postupku zastupaju poreski savjetnici.

Todorović Golubović
Todorović Golubovićfoto: Boris Pejović

Zakon o poreskim savjetnicima je usvojen prije 16 godina, zbog čega se ovoliko dugo čekalo na formiranje komore?

Komora poreskih savjetnika Crne Gore formirana je 31.05.2023. godine, kada je njih 15 od ukupno 17 poreskih savjetnika koji su dobili llicencu Ministarstva finansija na Osnivačkoj skupštini usvojilo osnivačka akta.

Iako je Zakon o poreskim savjetnicima usvojen 2007. godine, a izmjene i dopune 2019. godine, Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za poreskog savjetnika usvojen je 2019, a njegove izmjene i dopunu 2021. godine. Ministarstvo finansija je tek tokom 2020. godine prvi put organizovalo polaganje ispita za sticanje licence poreskog savjetnika.

Uslovi za polaganje ovog veoma zahtjevnog ispita su: da lica moraju imati završen ekonomski ili pravni fakultet i da moraju imati najmanje pet godina radnog iskustva. Ispiti su iz oblasti poreza, carina, računovodstva, revizije, međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja (MSFI), međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS) i privrednog prava. Do sada je sve propisane ispite za dobijanje licence položilo 17 lica.

Potrebno što prije usaglasiti poreske i carinske propise sa EU

Kako ocjenjujete sadašnju poresku regulativu u Crnoj Gori? Da li je ona dovoljno jasna i privlačna za strane investitore? Da li bi nešto trebalo mijenjati da bi bila privlačnija za strana ulaganja?

Obaveze iz poglavlja 9, 16, 18 i 32 moramo ispuniti kako bi pristup EU bio zaokružen. Jedan od uslova je harmonizacija svih poreskih i carinskih propisa sa propisima EU. Na tom planu se puno odmaklo, ali je neophodno uložiti dodatnog napora kako bi se ova poglavlja u potpunosti zaokružila u dogledno vrijeme. Kod svih budućih izmjena zakonskih propisa iz oblasti poreza i carina, Komora poreskih savjetnika će inicirati svoje predloge i dati doprinos da isti budu koncipirani na iskustvima najbolje evropske prakse.

I na kraju želim napomenuti da će Komora poreskih savjetnika Crne Gore biti glavni partner institucijama koje se bave naplatom poreza i doprinosa kao i institucijama koje kontrolišu poresku disciplinu i važna smo kariku u procesu pristupanja Crne Gore EU.

Bonus video: