Čadež i Rafuna: Privreda ne smije da stane, omogućiti poslovanje bez barijera

Predsjednik Privredne komore Srbije zahvalio se ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rješavanju problema

13971 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsjednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna pozvali su partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

Čadez je naveo da polovinu robe proizvedene u Srbiji, vrijednosti skoro 200 miliona eura, koja se plasira na Kosovo proizvode kompanije investitori iz EU dok kosovske firme u svojoj proizvodnji koriste dvije trećine sirovina i poluproizvoda porijeklom iz Srbije.

"Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta", rekao je Čadež, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

"Kolega Rafuna i ja smo u stalnom kontaktu od početka ove krize, prije dva dana, i trudimo se da damo doprinos i ubijedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u cijelom regionu", dodao je Čadež.

On se zahvalio ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rješavanju problema.

"Nevjerovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na granicama i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala", navodi Čadež.

Rafuna je ukazao da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore.

"Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu", kaže Rafuna i apeluje na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja riješe kroz dijalog.

Đurović poručuje da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu. Zahvalio je Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom riješe svi izazovi.

U zajedničkom saopštenju KIF ZB6 podržao je sve napore u pravcu rješavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mjere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopštili su iz KIF ZB6.

Bonus video: