Trajekt "Ruka pravde" u luku Zelenika trebalo bi da uplovi u utorak

Trajekt koji je u Grčkoj kupilo Morsko dobro isplovio prema Crnoj Gori

28820 pregleda 588 reakcija 97 komentar(a)
Donedavni "Telemon" - sada "Ruka pravde", Foto: shipspotting.com
Donedavni "Telemon" - sada "Ruka pravde", Foto: shipspotting.com

Polovni trajekt "Ruka pravde" koji je nedavno u Grčkloj kupilo JP Morsko dobro iz Budve, isplovio je danas iz Pireja na trodnevni put prema Crnoj Gori.

Ovaj 76 metara dugi brod star 23 godine bi, preme najavamana, u luku Zelenika u Boki Kotorskoj trebalo da stigne u utorak, 20. juna oko podneva.

Brod se donedavno zvao "Telemon" i vio je grčku zastvu, a prije par dana je završena procedura njegovog ispisa iz grčkog i upisa u crnogorski registar trgovačkih brodova, pa je "Telamon" još dok se nalazio u Pireju, zvanično postao "Ruka pravde" i dobio crnogorsku zastavu.

Morsko dobro javnu je inače, nabavku trajekta tehničkih karakteristika i godine gradnje koji potpuno odgovaraju "Telamonu", zvanično raspisalo 3. maja.

Javna nabavka odrađena je "pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje", a njena procijenjena vrijednost bila je 3.400.000 eura bez PDV-a.

Dokumentaciju je Morsko dobro preko portala elektronskih javnih nabavki poslalo 3. maja dobavljaču, grčkoj brodarskoj firnmi Karaiskakis Shipping Company iz Pireja.

Dva dana kasnije grčka kompanija je budvanskom JP odgovorila na upit i poslala ponudu za kupovinu njenog trajekta "Telemon" u vrijednosti identičnoj onoj na koju je ovu javnu nabavku procijenilo Morsko dobro - 3,4 miliona eura.

Potom je rukovodstvo Morskog dobra sa izvršnim direktorom Mladenom Mikijeljem (Nova) i potpredsjednikom Upravnog odbora Blažom Rađenovićem (URA) na čelu, sa Karaiskakisom vodilo pregovore u cilju smanjenja cijene, te je 13. maja državna kompanija od Grčka dobila završnu zvaničnu ponudu da im Karaiskakis proda "Telamon" za 3,2 miliona eura.

Kupoprodajni ugovor kojim je ozvaničena ova transakcija 19. maja potpisali su izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i pravni zastupnik kompanije Karaiskakis, Anastasia Rasatzikou.

U tom dokumentu se vidi da su predstavnici Morskog dobra pregledali "Telamon" još 23. aprila u Pireju. Po kupoprodajnom ugovoru, Morsko dobro ima opciju da angažuje dosadašnjeg vlasnika broda da dovede "Ruku pravde" do Crne Gore, a dužno je i da Grcima plati i sve zalihe goriva, maziva i hidrauličnih ulja koje se na trajektu budu zatekle u momentu primopredaje broda.

Imajući sve ovo u vidu kao i troškove bankarskih provizija, osiguranja broda tokom njegove vožnje od Pireja do Boke Kotorske, lučkih traksi i ostalih pratećih izdataka, konačna vrijednost ove javne nabavke neće biti mnogo manja od prvobitno za nju predviđenih 3,4 miliona eura.

'Ruka pravde' danas pred ulazom u Korintski kanal
"Ruka pravde" danas pred ulazom u Korintski kanalfoto: Marine Traffic

Inače, ovakva kupovina "Telamona" identična je već sprovedenom postupku po kojem je Morsko dobro početkom marta u Hrvatskoj od privatne kompanije ABM Tours "pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje", kupilo 53 godine stari trajekt "Prizna" za 569.000 eura.

Postupak nabavke ovog trajekta koji je u međuvremenu zaplovio na linji Kamneri - Lepetane pod novim imenom "30.avgust", je predmet izviđaja Specijalnog državnog tužilaštva koje je ovim povodom formiralo predmet i angažovalo Interpol da iz Hrvatske dobije neophodnu dokumentaciju i izjave učensnka u tom poslu.

Inače, bivši "Telamon" (sadašnja "Ruka pravde") sagrađen 2000. godine u Pireju, je najveći koji će u istoriji ove linije, zaploviti na nepunu milju dugoj relaciji između Kamenara i Lepetana u Boki Kotorskoj. Ovaj veliki trajekt je u skladu sa potrebama plovidbe u akvatorijumu grčkih arhipelaga u Egeju, projektovao brodograđevinski konstrukcioni biro Petychaki iz Atine pa "Ruka pravde" uopšte ne odgovara karakteristikama kratke i brze linije Kamenari -Lepetane, niti radu u tamošnjim specifičnim trajektnim pristaništima koja nemaju tzv. "L" operativnu obalu na koju se ovako veliki trajekt može osloniti i sigurno vezati tokom trajanja operavije ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika.

Brod je dug 76 metara, širok 16,4 metara, a gaz mu iznosi 2,5 metara pa za "Ruku pravde" čak nema ni dovoljno mjesta za privez uz obalu Kamenara ili Lepetana gdje bi trajekt stajao kada nema potrebe za njegovim korišćenjem na liniji. Stoga su u rukovodstvu Morskog dobra predložili da "Ruka pravde" kada ne vozi na liniji, bude vezana u Zelenici, a što dodatno poskupljuje i komplikuje svakodnevnuo operativno korišćenje ovog trajekta. "Ruka pravde" inače, može ukrcati maksimalno do 86 automobila i 405 putnika, a posjeduje za potrebe aktuelne trajektne linije u Boki, potpuno nepotrebne sadržaje na dvije palube ispod komandnog mosta - veliki salon sa kafeom za putnike, odnosno smještajne kabine za posadu. Maksimalnom brzinom od devet čvorova, "Ruku pravde" pogone dva dizel motora Doosan snage po 1.000 konja. Ovo će inače, biti prvi trgovački brod u Crno Gori sa pogonom koji čine motori južnokorejskog proizvođača Doosana za koji kod nas nema ovlašćenog servisa niti distributera rezervnih djelova.

Pomorski saobraćaj jedini dao ponudu za traženih šest trajekata

Dosadašnji privatni operater trajektne linije u Boki, kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, jedina je dostavila ponudu na u četvrtak okončanom tenderu Morksog dobra za kupovinu "otvorenim postupak javne nabavke, šest trajekata za prevoz vozila i putnika na relaciji Kamenari -Lepetane, sa rezervnim djelovima i pratećom opremom".

Ukupna procijenjena vrijednost brodova i rezervnih djelova je 6.710.600 eura, a PDV-a 1.409.226 eura. To znači da će kompanija podgoričih biznismena braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihajlovića, Morskom dorbu prodati kompletnu svoju flotu za nešto preko osam miliona eura.

Da je dogvor države i vlasnika Pomorksog saobraćaja o kupovini brodova i opreme te firme postignut, dalo se naslutiti već na početku postupka javne nabavke, iz tenderske dokumenacije i tehničke specifikacije traženih brodva i rezervnih djelova. Ukoliko ponuda Pomorskog saobraćaja bude i zvanično prihvaćena, ta fima će Morskom dobru najkasnije do 15. jula predati pet svojih brodva i to male trajekte "Perast", "Kamenari" i "Lepetane", te srednje velike trajekte "Igalo" i "Teodo", dok se rok za primopredaju njihovog najvećeg broda "Grbalj", može produžitiu do marta naredne godine.

Iz tenderske dokumentacije vidi se da su se Pomorski saobraćaj i Morsko dobro načelno usaglasili da tri najmanja i najstarija trajekta - "Kamenari", "Lepetene" i "Perast", pojedinačnog kapaciteta po 21 vozilo, državna kompanija kupi po cijenama od 110.000, 140.000 i 150.000 eura bez PDV-a. Trajekt "Igalo" kapaciteta 32 vozila, sagrađen 1982. godine, procijenjen je na 900.000 eura, dok je cijena trajekta "Teodo" istog kapaciteta, ali koji je sagrađen 2011. godine 1,7 miliona eura, takođe sve bez PDV-a.

Cijena najvećeg trajekta Pomorskog saobraćaja – broda "Grbalj" iz 2009. godine, kapaciteta 45 automobila iznosi 2,8 miliona eura bez PDV-a dok je cijena lota od skoro 700 stavki rezervnih djelova 910.600 eura, takođe bez PDV-a.

Morsko dobro je raspisalo i teneder procijenjene vrijednosti 250.000 eura za nabavku i sukcesivnu isporuku goriva za pogon trajeketa iz svoje flote za narednih godinu dana.

Bonus video: