EBRD finansira vjetroelektranu "Gvozd" kreditom od 82 miliona eura

Kredit Elektroprivredi je najveći kredit EBRD-a do sada u Crnoj Gori, ističu iz banke

12650 pregleda 182 reakcija 11 komentar(a)
Foto: EBRD
Foto: EBRD

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) saopštili su da će kreditom od 82 miliona eura finansirati projekat Vjetroelektrane "Gvozd".

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) krajem decembra 2022. usvojila je predlog o zajmu 82 miliona eura kod te banke.

Iz EBRD-a ističu da je to najveći dosadašnji projekat banke u Crnoj Gori.

"Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 miliona eura za Elektroprivredu Crne Gore AD Nikšić (EPCG) i Green Gvozd LLC, posebnom specijalnom firmom, koju će u potpunosti preuzeti EPCG. Investicija će pomoći EPCG-u da finansira kupovinu, izgradnju i rad nove kopnene vjetroelektrane snage 55 MW u okolini sela Gvozd u opštini Nikšić, čime će se ubrzati EPCG-ov plan dekarbonizacije i energetska tranzicija Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a navode da će, kada bude završena, vjetroelektrana Gvozd godišnje proizvoditi količinu obnovljive energije koja je ekvivalentna energiji za 25.000 domaćinstava. "Očekuje se da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za makar 104,000 tone godišnje, što je ekvivalentno emisiji približno 62.000 automobila", dodaju.

Ističu da VE Gvozd predstavlja ključnu tačku, prekretnicu za EPCG, jer je ona njeno prvo veliko proizvodno postrojenje nakon više od 40 godina, kao i prva vjetroelektrana.

Biće to, podsjećaju, druga vjetroelektrana finansirana od strane EBRD-a u Crnoj Gori, nakon Krnova snage 72 MW, koji je bio prvi veći proizvodni objekat za električnu energiju u Crnoj Gori od osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Izgradnja novih kapaciteta za obnovljivu energiju u Crnoj Gori od suštinskog je značaja za planove zemlje da zatvori kapacitete koji koriste ugalj, a koji su ključni faktor koji doprinosi emisiji gasova i zagađujućih materija, ali trenutno i izvor skoro polovine domaće proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Nova vjetroelektrana će pomoći u smanjenju intenziteta ugljenika u energetskom sektoru Crne Gore i daljoj tranziciji na zelenu ekonomiju", dodaje se u saopštenju.

EBRD, kako navode, uz obezbjeđivanje finansiranja, pomaže Crnoj Gori i u razvoju njenog prvog zakona o obnovljivim izvorima energije i regulatornih reformi u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u obnovljivu energiju, kao i u pokretanju prve aukcije obnovljive energije u zemlji.

„Ponosni smo što podržavamo EPCG u razvoju ovog važnog projekta“, rekao je Remon Zakaria, šef EBRD-a u Crnoj Gori. „To je ključno za pokretanje dekarbonizacije energetskog sektora u Crnoj Gori i podržaće ne samo ambicije EPCG u vezi sa dekarbonizacijom, već će značajno doprinijeti energetskoj bezbjednosti Crne Gore i zelenoj tranziciji.”

Iz banke podsjećaju da je EBRD, uključujući ovaj projekat, do danas uložila više od 811 miliona eura u 83 projekta u Crnoj Gori. "Primarno se u Crnoj Gori fokusira na jačanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju i podršku daljem povezivanju i regionalnoj integraciji", zaključuju.


 

 

Bonus video: