Bivši i sadašnji rudari poručili: Nema gradnje dok im se ne isplate potraživanja

„Tražićemo od Vlade da nas što hitnije primi da se ovo riješi. Ako se ovo ne riješi, nikome nećemo dati ništa da radi dok se ne isplate naša potraživanja, jer ovo je naše. Dok i jedan rudar postoji ovdje niko ništa neće raditi dok nas ne isplati“, poručio je, u ime okupljenih radnika, Ilija Đilas

4885 pregleda 0 komentar(a)
Protest bivših i sadašnjih radnika nikšićkih Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić
Protest bivših i sadašnjih radnika nikšićkih Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić

Ukoliko za petnaestak dana od nadležnih državnih organa ne dobiju informaciju o isplati zaostalih potraživanja, bivši i sadašnji radnici nikšićkih Rudnika boksita organizovaće proteste ispred Vlade i evropskih institucija u Podgorici.

To su saopštili na protestu koji su organizovali ispred upravne zgrade Boksita u Nikšiću, ističući da neće dozvoliti da se na upravnoj zgradi i nekadašnjem sindikalnom placu obavljaju bilo kakvi radovi sve dok radnicima ne budu isplaćena potraživanja.

„Tražićemo od Vlade da nas što hitnije primi da se ovo riješi. Ako se ovo ne riješi, nikome nećemo dati ništa da radi dok se ne isplate naša potraživanja, jer ovo je naše. Dok i jedan rudar postoji ovdje niko ništa neće raditi dok nas ne isplati“, poručio je, u ime okupljenih radnika, Ilija Đilas.

Predstavnik radnika Rašo Čivović kazao je da se na ime zaostalih plata, jubilarnih nagrada i regresa, u prosjeku duguje oko pet-šest hiljada eura po radnik.

"Oko 320 radnika je kojima se duguje za plate, dok je još oko 200 njih kojima se duguje i za regres i zimnicu. Predao sam Osnovnom sudu u Nikšiću predlog da se zaustave svi radovi na placu oko upravne zgrade, a ukoliko to ne urade, onda će to radnici uraditi“, poručio je Čivović.

Upravna zgrada je prodata u stečaju, a zatim, kako tvrde radnici, preprodata kompaniji „Lidl“,.

"Ako za 10-15 dana ne donesu odluku, ne preostaje nam ništa nego da se ide ispred evropskih delegacija i Vlade. Da se ponesu šatori i vreće za spavanje i da se tamo ostane", kazao je Čivović i dodao da očekuje da ga primi i predsjednik države Jakov Milatović, kome se nedavno obratio.

Istakao je da tužilaštva, osnovno, više i specijalno, nijesu reagovala na njihove prijave, kako zbog upravne zgrade Boksita, tako i zbog placa bivšeg Sindikata.

Čivović
Čivovićfoto: Svetlana Mandić

"Oni neće da rade svoj posao nego su to prepustili nama, kao da smo mi tužioci. Sve je do tužilaštva. Nas interesuje da nam se isplate dugovanja. Tri puta je mijenjan aneks ugovora za prodaju Rudnika boksita", tvrdi Čivović.

Među radnicima ima i onih kojima nije povezan radni staž.

"Radni staž mi nije povezan za godinu i šest mjeseci poslije stečaja, kao i plate dok smo radili u Beranama. Mislim da nas ima oko 110 kojima nije radni staž povezan", kazala je Marica Roganović.

Bonus video: