Sudija treba da pročita tužbu: Odloženo ročište po tužbi UPC protiv "Vektre Jakić"

Radnici na ulici traže zaostale plate

4589 pregleda 1 komentar(a)
Ročište odloženo za 19. jul: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Goran Malidžan
Ročište odloženo za 19. jul: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Goran Malidžan

Na ročištu pred Privrednim sudom povodom stečaja koji u firmi “Vektra Jakić” traži Uprava za prihode i carine (UPC), spor je juče odložen za jul kako bi sud obavio uvid u spise predmeta po tužbi te pljevaljske kompanije za koncesije.

Uprava prihoda i carina od 20. oktobra 2021. godine traži stečaj u kompaniji “Vektra Jakić”, biznismena Dragana Brkovića, zbog duga za porez i koncesije od 7,4 miliona eura. Riječ je o dugu koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju.

Sudija Nemanja Popović je juče zbog uvida u spise predmeta po tužbi “Vektre Jakić” za koncesije, ročište odložio za 19. jul.

Postupak je pred Privrednim sudom obustavljen prije nešto više od godinu godinu dana jer je Brkovićeva kompanija tražila izuzeće sutkinje Danijele Vukčević, koja je u međuvremenu prešla u Apelacioni sud.

Iz “Vektre Jakić” su tvrdili da imaju veći dio novca i da se precizira iznos koji je neobezbijeđen, kako bi ga izmirili. Iz UPC-a su kazali da nemaju namjeru da to učine prije nego se otvori stečaj, kada će podnijeti prijavu potraživanja.

Brković
Brkovićfoto: BORIS PEJOVIC

Bivši radnici “Vektre Jakić” protestovali su juče ispred preduzeća u kojem su godinama radili, nakon što vlasnik pljevaljske kompanije kako tvrde, nije održao obećanje vezano za isplatu zaostalih dugovanja.

Jedan od organizatora protesta Žarko Mazalica, kazao je da Brković bivšim radnicima ostao dužan od 15 do 40 zarada, a da mnogi zaposleni nisu dočekali da naplate svoja potraživanja.

Mazalica tvrdi da je Brković poslao poruke mnogim radnicima da će im danas isplatiti zaostale zarade, zbog čega mnogi od njih juče nisu došli na protest. Ispred kapije preduzeća juče je protestovali svega njih dvadesetak.

Brković je kako tvrde obećavao isplatu zaostalih zarada samo radnicima koji nisu tužili kompaniju, odnosno za njih osamdesetak.

Mazalica je pozvao predsjednika opštine Darija Vraneša, i direktore Rudnika uglja i Elektroprivrede CG Milana Lekića i NIkolu Rovčanina da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Ako je Elektroprivreda mogla da uzme Željezaru, zašto to ovdje nije moglo tako nešto da se desi sa Vektrom Jakić”, rekao je Mazalica.

Traže od Vlade Crne Gore i premijera Dritana Abazovića da bivšim radnicima Vektre Jakić isplate zaostala dugovanja.

Proizvodnja u Vektri Jakić prekinuta je krajem 2018. godine i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

“Do 2018. radila je peletara u punom kapacitetu, radila je pilana koja je rezala 500 metara kubnih građe za osam sati. Peletara je za osam sati proizvodila sto tona peleta. Radila je lamelirnica koja je proizvodila oko 50 tona. On je fabriku zatvorio 12. decembra 2018. godine. Zadnji proizvodi ovdje su prodati u maju 2018.

Bivši radnici “Vektre Jakić” i prošle godine su više puta protestovali zbog neisplaćenih zarada.

Abazoviću pisali i upravnici pogona

Nedavno su pismo premijeru uputili i upravnici nekoliko pogona u Vektri Jakić, od kojeg su tražili prijem kako bi ga upoznali sa problemom u kojoj se fabrika nalazi.

“Svjedoci smo da ste kao predsjednik Vlade omogućili oporavak i pokretanje mnogih privrednih subjekata, obezbijedivši zakonom zagarantovana prava obespravljenih radnika u južnom i centralnom dijelu naše države. Smatramo da je red došao i na zapostavljeni sjeverni dio Crne Gore, pa smo iz tog razloga odlučili da se obratimo kao preostali zaposleni obespravljeni radnici fabrike Vektra Jakić - Pljevlja, a zbog izuzetno teške socioekonomske situacije u kojoj se godinama nalazimo. Zašto već peta godina najsavremenija fabrika za preradu drveta ne radi, nije jasno nikome u gradu, državi i regionu, a opšte je poznato da je proizvodni ciklus zaokružen (sortirnica - pilana, sušare - lamelirnica - peletara energana), a proizvodni kapaciteti dokazani kroz probnu proizvodnju 2014-2018. godine”, navodi se u dopisu upravnika.

Vlasnik kompanije, kako ističu, godinama im je obećavao pokretanje proizvodnje i isplatu zaostalih 40 ličnih dohodaka, kao i višegodišnje povezivanje radnog staža.

“Osim beskonačno pokrenutih sudskih postupaka sa gotovo svim subjektima u poslovanju, koji traju u nedogled, drugih rezultata nema. Takođe da vas podsjetimo da ste prilikom posjete Pljevljima u novembru 2022. god obećali skoro rješavanje ovih pitanja i pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić. Zamolili bismo vas za prijem naših predstavnika, a u cilju detaljnijeg upoznavanja sa problematikom i mogućim rješenjima oko našeg statusa, ličnih dohodaka i pokretanja proizvodnje u fabrici”, navodi se u pismu upravnika.

Bonus video: