ŽICG: Revizor se nije pridržavao ugovorenih obaveza

Iz ŽICG poručili da u radu poštuju sve zakone i da bi isknjižavanje imovine dovelo do tužbi malih akcionara vrijednih oko 150 miliona eura

5645 pregleda 58 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta “Revizor otkrio nepravilnosti pa uprava bira drugog”, koji je u “Vijestima” objavljen 15. juna, reagovali su iz državne kompanije “Željeznička infrastruktura” (ŽICG). Reagovanje prenosimo integralno.

Kako ŽICG u svom radu poštuje sve propise – zakone Crne Gore, to napominjemo da i ovaj demanti iznosimo samo u dijelu koji nam je u skladu sa zakonom omogućen u smislu zaštite podataka (član 23 Zakona o reviziji), a sve u krajnjoj namjeri da se pokušaju izbjeći bilo kakve negativne posljedice koje ŽICG može pretrpjeti usljed objavljivanja predmetnog ili sličnih tekstova. Predmetna objava za cilj ima isključivo pokušaj pravdanja neprofesionalnog obavljanja posla i nepridržavanje ugovorenih obaveza od strane angažovanog eksternog revizora “HLB Mont Audit”, na način što se upravi ŽICG pokušavaju implicirati navodne nepravilnosti u radu.

U vezi s tim, ističemo to da je Odbor direktora kompanije postupio po Mišljenju Revizorskog odbora na Izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza za 2022. godinu u kojem je između ostalog, shodno zakonu i uz adekvatno obrazloženje, dat predlog za izbor novog društva za reviziju što je Odbor direktora prihvatio i učinio.

U naslovu i kroz čitav članak se potenciraju navodne “nepravilnosti” u radu ŽICG, međutim, nesporna činjenica je da ne postoji dokument koji u svom sadržaju ukazuje na nepravilnosti u radu ovog društva, pa tako i u samom Izvještaju o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza za 2022. godinu ne postoje bilo kakve nepravilnosti već isključivo segmenti u kojima je angažovano društvo za reviziju, tj. eksterni revizor imao uzdržano mišljenje.

Prije svega, napominjemo da je ŽICG akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države koja ulažući u željezničku infrastrukturu vrši svoju javnu funkciju, a obaveza ŽICG je da je održava na način kojim se obezbjeđuje bezbjedno i nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja, što je prioritet menadžmentu i Odboru direktora ove kompanije.

Imajući u vidu činjenicu da ŽICG nije tržišno orijentisana kompanija, kao i to da su sredstva koja iz budžeta države Crne Gore kompanija dobija za redovno održavanje nedovoljna za kvalitetno održavanje svih složenih infrastrukturnih sistema, u većini zastarjelih i godinama zapuštenih, prosto je nemoguće ostvariti pozitivan finansijski rezultat, već je finansijski rezultat za 2022. godinu nastao kao direktna posljedica kasne uplate budžetske rezerve za navedenu godinu u vrijednosti od 3,9 miliona eura, u decembru 2022. godine.

Dakle, ŽICG nije vršila bilo kakve izmjene u načinu knjiženja koji datira godinama unazad, niti smo imali razloga, niti instrukcija u skladu sa zakonom u tom smislu. Jedino je na pitanje imovine skrenuta pažnja, zbog čega je ŽICG 2021. godine nakon svih sprovedenih procedura, dobila pozitivno mišljenje eksternog revizora.

Ukoliko bismo postupili po raznim nerelevantim mišljenjima, i izvršili isknjižavanje imovine, to bi uzrokovalo tužbe manjinskih akcionara, čija bi vrijednost prema procjenama iznosila oko 150 miliona eura, uz evidentno je i pokretanje pitanja krivične odgovornosti uprave ŽICG za takav potez. Na osnovu svega toga jasno je da dok država ne omogući manjinskim akcionarima neki vid nadoknade, dok se ne riješi problem na nivou Vlade, odnosno nadležnih državnih organa i dok se ne okončaju sudski postupci koji su u toku, ovo društvo nije u objektivnoj mogućnosti da imovinu isknjiži iz Bilansa stanja, odnosno usvoji Odluku o smanjenju akcionarskog kapitala. U čijem je interesu da se ovakvim medijskim navodima pokušava naškoditi kako državi Crnoj Gori tako i manjiskim akcionarima ŽICG, ostavljamo da prosude građani Crne Gore.

Imajući u vidu navedeno i laicima je jasno da prioritet ŽICG nije pošto-poto pokušaj postizanja vanredno dobrih finansijskih rezultata, kako se to u spornoj objavi pokušalo predstaviti crnogorskoj javnosti, već je naš interes i glavni prioritet efikasno vršenje javne funkcije kroz ulaganje u željezničku infrastrukturu, koju je ŽICG dužna održavati u cilju postizanja visokog nivoa bezbjednosti i nesmetanog odvijanja željezničkog saobraćaja. Da je kojim slučajem ŽICG imala za cilj isključivo prikazivanje što boljeg finansijskog rezultata, u toj situaciji bismo bespogovorno prihvatili Revizorski izvještaj koji je sačinilo društvo za reviziju “HLB Mont Audit” kao eksterni revizor ŽICG, jer bi njegovom primjenom (upitno na koji način), poslovali pozitivno u višemilionskom iznosu!

ŽICG će iskoristiti sva pravna sredstva da dokaže da je u izvršavanju svojih obaveza postupala sa pažnjom koja se u pravnom prometu zahtijeva u odgovarajućoj vrsti obligacionih odnosa (pažnja dobrog domaćina, odnosno pažnja dobrog privrednika).

Bonus video: