Perunović kaže da je greškom kockao novcem građana

Predsjednik Odbora direktora Željezare Marko Perunović podnio ostavku zbog, kako tvrdi, nenamjerne greške koju je napravio

24746 pregleda 1037 reakcija 62 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Odbora direktora EPCG-Željezara Nikšić Marko Perunović podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju, zvanično je potvrđeno "Vijestima" iz Elektroprivrede (EPCG).

Ostavka je uslijedila nakon što je "Alternativa Crna Gora" na Fejsbuk stranici objavila da je Perunović službenu karticu koristio za privatna plaćanja na jednoj platformi za kockanje, odnosno, da je bilo 19 transakcija od po 1.000 eura.

To je nešto malo manje od iznosa njegovih godišnjih primanja, prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije. Piše da je u 2022. godini prihodovao nešto iznad 20.000 eura.

Perunović tvrdi da je u pitanju greška, odnosno da je slučajno zamijenio privatnu službenom karticom i da je novac odmah ujutro vratio na račun kompanije.

EPCG-Željezara je sprovela interni postupak u vezi sa ovim slučajem i uputila dokumentaciju matičnoj kompaniji EPCG koja ima zakazanu sjednicu odbora direktora naredne sedmice, a na kojoj će i ovaj događaj biti jedna od tema.

U ostavci koju je Perunović uputio odborima direktora obje državne kompanije i predsjedniku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću naveo je da stoji iza svoje greške, zbog čega podnosi ostavku.

"U vezi sa pisanjem pojedinih medija i zanimanja javnosti za slučaj korišćenja biznis-kartice EPCG–Željezara, i da bih, u prvom redu, sačuvao integritet najznačajnije kompanije u Crnoj Gori - EPCG, kao i ljudi iz njene upravljačke strukture, u prvom redu Vas, od koga sam kao nestranačka ličnost dobio povjerenje da budem na vrhu projekta revitalizacije Željezare, kao i da bih sačuvao svoju porodicu i sebe od zlonamjernih i niskih komentara po društvenim mrežama, dajem svoju neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora. U svom tromjesečnom boravku na mjestu predsjednika Odbora direktora EPCG–Željezara svim svojim bićem sam bio posvećen implementaciji biznis-plana, usvojenog od matične kompanije i nesebično sam radio na sprovođenju datih mi zadataka. Od prvog dana sam naišao na značajne poteškoće i opstrukcije, ali me je viši cilj vodio da dajem svoj maksimum", piše u ostavci.

Perunović je naveo da je nesmotrenost u noći između 27. 05. i 28. 05, subota na nedjelju, dovela do zamjene u korišćenju privatne i biznis-kartice.

"Suma koja je povučena sa biznis-kartice, odmah sljedećeg dana je uplaćena sa mog privatnog računa, čime se jasno vidi da nikakav pokušaj zloupotrebe i pribavljanja lične koristi nije iskazan. No, da bi dušebrižnici, pored kojih milionske afere svakodnevno prolaze i čija je smisao postojanja blaćenje uspješnih ljudi, bili potpuno spokojni, ja stojim iza svoje greške (bez obzira što apsolutno nikakva korist nije pribavljena) i dajem svoju neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora EPCG–Željezara", naveo je Perunović.

Sproveli interni postupak

Iz EPCG-Željezara su za “Vijesti” zvanično kazali da su u vezi sa ovim slučajem sproveli interni postupak u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

“Sva dokumentacija proslijeđena je Odboru direktora EPCG na upoznavanje i dalje postupanje. U odnosu na navedeno, ne postoji osnova za izjašnjavanje dok cjelokupna procedura ne bude završena i dok se ne dobiju smjernice za dalje djelovanje od upravljačkih organa društva. Od važnosti je upoznati javnost da je menadžement društva postupio blagovremeno, u skladu sa zakonskim određenjima, kao i da direktna šteta po društvo nije nastala”, naveli su za “Vijesti” iz PR službe državne kompanije.

Prethodno su “Vijesti” tražile komentar u vezi sa ovim slučajem iz EPCG.

“S obzirom na to da je riječ o pravnom licu koje ima svoje organe upravljanja (menadžment i odbor direktora), kao i zasebne PR aktivnosti, mišljenja smo da je adekvatna adresa za Vaš upit ta firma, budući da je razmatranje tih pitanja u njihovoj ingerenciji”, piše u odgovoru Sektora za korporativne komunikacije EPCG.

Sjednica Odbora direktora EPCG na kojoj će biti i ova tema planirana je za narednu sedmicu.

Bonus video: