Đurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

"Ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti", rekao je Đurović

18772 pregleda 301 reakcija 85 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: GP URA
Goran Đurović, Foto: GP URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA (GP URA) i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da bi ukidanje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) bilo kockanje sa sudbinom penzionera, saopšteno je iz tog pokreta.

"Najava gospodina Spajića da će ukinuti doprinose ka fondu PIO, kojim se na najbolji način garantuje sigurnost i stabilnost isplate penzija, nas ozbiljno zabrinjava jer ne vidimo jasnu prihodnu stranu budžeta koja to podržava", kazao je Đurović, navodi se u saopštenju GP URA.

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti.

"Ukidanje koncepta međugenerecijske solidarnosti kroz ukidanje doprinosa za penzije bio bi u ovom trenutku veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cijelini. Sve zemlje svijeta teže da nađu što bolji model održivosti penzionog fonda. U Danskoj i Holandiji imaju ponajbolje modele koji garantuju penzije. Mi ne sporimo da treba raditi na reformi penzionog sistema, ali u pravcu da bude još sigurniji i stabilniji, a ne da ga uvlačimo u zonu rizika bez jasne vizije kako dalje. Te reforme zahtijevaju vrijeme, pa je najava o brzom ukidanju fonda PIO potpuno nepromišljen potez bez jasne analize", naveo je Đurović.

On je dodao da svi konstituenti buduće vlasti moraju da znaju da svi oni ulaskom u vlast preuzimaju rizik pomenutih reformi.

"Na kraju još jednom apelujemo da se ovakve stvari ne rade preko noći jer mogu ugroziti kako ekonomsku stabilnost države tako i održivost fonda PIO koju sada imamo", kazao je Đurović.

Bonus video: