Povezivanje sa Gruzijom u turizmu i infrastrukturi

Crnogorski privrednici saglasni da postoji obostrani interes za zajedničku realizaciju građevinskih projekata, ali i promociju turističke destinacije Crne Gore koja ima konkurentnu ponudu za tržište Gruzije

1604 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Novi strateški impuls ekonomskom približavanju Crne Gore i Gruzije trebalo bi valorizovati kroz povezivanje u sektorima turizma, infrastrukture i građevinarstva, ocijenila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

“Prijateljski odnosi i kulturna bliskost dvije zemlje nemaju adekvatan izraz u obimu ekonomske i trgovinske razmjene, što prepoznajemo dijelom i kao posljedicu geografske udaljenosti”, kazala je Drakić, koja sa delegacijom privrednika iz Crne Gore boravi u dvodnevnoj posjeti Gruziji.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, rekla da na osnovu neposrednih razgovora i interesovanja koja su iskazana, novi strateški impuls ekonomskom približavanju Crne Gore i Gruzije treba valorizovati kroz povezivanje u sektorima turizma, infrastrukture i građevinarstva.

Takođe, crnogorska strana razvojnu šansu vidi i kroz ulogu koju Crna Gora i Gruzija zauzimaju na budućem evropskom energetskom tržištu.

Crnogorski privrednici su, na poslovnom forumu, kazali da su saglasni da postoji obostrani interes za zajedničku realizaciju građevinskih projekata, ali i promociju turističke destinacije Crne Gore koja ima konkurentnu ponudu za tržište Gruzije.

“Crna Gora i Gruzija u veoma kompleksnom međunarodnom kontekstu svoje razvojne prioritete mogu ostvariti samo uklapanjem u evropske ekonomske ciljeve”, navela je Drakić.

Tokom poslovnog foruma, potpredsjednik PKCG Nikola Vujović održao je zapaženu prezentaciju o investicionim i ekonomskim potencijalima Crne Gore, koja će zasigurno poslužiti kao inicijalni osnov za jačanje privredne saradnje i afirmaciju investicija u crnogorske potencijale.

Sa gruzijske strane, u forumu su učestvovali čelnik biznis asocijacije u Gruziji, Soso Pkhakadze i počasni konzul Crne Gore u Gruziji, Temur Khurkuli. Privrednicima se takođe obratio i počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori, Rade Vujačić.

U delegaciji sa privrednicima je i predsjednik opštine Bar, Dušan Raičević koji će imati odvojene sastanke sa privrednicima i predstavnicima grada Tbilisija.

Bonus video: