Prijestonica ušla u novi posao: Od čokolade, konoplje i lažnih DPS obećanja, stigli do eko-kućica

Potpisan ugovor sa investitorom iz Ukrajine za zakup hala Oboda u kojima je planirana izgradnja postrojenja za proizvodnju montažnih eko-kućica i krovnih konstrukcija. Iz kabineta gradonačelnika prijestonice Nikole Đuraškovića poručili da investicija nije predizborno obećanje, već rezultat aktivnosti ostvarenih u prethodnoj godini njihove vlasti

55756 pregleda 58 reakcija 53 komentar(a)
Opština će obezbijediti priključak za struju: sa potpisivanja ugovora, Foto: Prijestonica Cetinje
Opština će obezbijediti priključak za struju: sa potpisivanja ugovora, Foto: Prijestonica Cetinje

Nakon propalih investicija sa fabrikama čokolade i konoplje, lažnih obećanja u režiji DPS-a i njegovog konsultata iz Srbije Mlađana Dinkića o pokretanja proizvodnje u “Obodu” - što je trebalo da rezultira otvaranjem stotine radnih mjesta, Cetinjanima je i pred posljednje parlamentarne izbore najavljeno otvaranje nove fabrike i radnih mjesta u Gornjem Obodu.

Nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem (SDP) potpisala je 19. maja Ugovor o zakupu nepokretnosti na period od deset godina, i to dvije hale koje se nalaze u okviru kompleksa Gornjeg Oboda površine 6,27 hiljada kvadratnih metara.

Najavljena je obaveza investicionog ulaganja u hale koje su predmet zakupa u minimalnom iznosu od 500 hiljada eura i otvaranje minimum 20 novih radnih mjesta, a tokom perioda realizacije investicije očekuje se trend rasta broja zaposlenih.

U saopštenju medijima tada nije navedeno sa kim je ugovor potpisan i šta će se proizvoditi u halama Gornjeg Oboda, što je bio povod da “Vijesti” upute pitanja kabinetu Đuraškovića - odgovoreno je da je u pitanju investitor iz Ukrajine, kompanija “Sferihome”, čiji je izvršni direktor Serhii Mazuryk.

Obod
Obodfoto: Prijestonica Cetinje

U halama koje su predmet zakupa, navode da je planirana izgradnja postrojenja za proizvodnju montažnih eko-kućica i krovnih konstrukcija.

Zaključenje ugovora je početak realizacije ove značajne investicije, nakon sprovedene zakonske procedure, kojoj je prethodilo donošenje niza mjera i propisa kako bi se kreirao atraktivan poslovni ambijent koji Cetinje čini prepoznatljivom i privlačnom destinacijom za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta”, kazali su iz Prijestonice

Nova gradska uprava poručuje da ovo nije još jedno predizborno obećanje, već rezultat aktivnosti koje su proveli u posljednjoj godini od dolaska na vlast i da očekuju da se ona realizuje.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) preduzeće “Sferihome” je osnovano 27. aprila 2022. godine sa šifrom djelatnosti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada i ima jednog zaposlenog, a osnivač je Serhii Mazuryk.

Bankarska garancija

Iz Prijestonice Cetinje su kazali da su očekivanja nove gradske uprave da će se ova investicija realizovati, kao i slična investiciona ulaganja u grad i u narednom periodu, što će za krajnji cilj imati otvaranje novih radnih mjesta i bolji ekonomski standard za sve građane Prijestonice.

500 hiljada eura je minimalno ulaganje u adaptaciju i/ili rekonstrukciju postojećih nepokretnosti i opremanje, a zakupnina na mjesečnom nivou 0,01 euro po metru kvadratnom sa uključenim PDV-o

“Zaključenje Ugovora o zakupu nepokretnosti na 10 godina je upravo početak realizacije ove značajne investicije, nakon sprovedene zakonske procedure, kojoj je prethodilo donošenje niza mjera i propisa kako bi se kreirao atraktivan poslovni ambijent koji Cetinje čini prepoznatljivom i privlačnom destinacijom za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta. Zaključenju Ugovora prethodilo je i dostavljanje činidbene bankarske garancije, odnosno garancije za dobro izvršenje ugovorenog posla u iznosu od 100.000,00 eura. Kako smo na početku mandata u 2022. godini pristupili kreiranju novih javnih politika koje imaju za cilj izgradnju privlačnog poslovnog ambijenta za potencijalne investitore, kroz definisanje pravnog okvira i usvajanja paketa stimulativnih mjera, izradu planske dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izgradnju putne infrastrukture, realizacija ove investicije ne predstavlja predizborno obećanje, već rezultat svih aktivnosti koje su ostvarene u prethodnoj godini, a kroz koje će naš grad postati još privlačnije mjesto za ulaganje i život naših građana”, poručili su iz Prijestonice, dodajući da je investitor iz Ukrajine.

Iz kabineta gradonačelnika navode da je ugovor o zakupu nepokretnosti na period od 10 godina potpisan 19. maja 2023. godine između Prijestonice Cetinje i kompanije “Sferihome d.o.o. Podgorica” čija je primarna djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a čiji je izvršni direktor Serhii Mazuryk i da je u halama koje su predmet zakupa planirana izgradnja postrojenja za proizvodnju montažnih eko-kućica i krovnih konstrukcija.

Gradnja “ključ u ruke”

“Kompanija u ponudi nudi opciju izgradnje konstruktivnih drvenih elemenata, tipskih objekata u velikim serijama, za koje kupac dalje bira na lokaciji izbor adekvatnih materijala i radova, a sa druge strane kompanija nudi i opciju izgradnje objekata “ključ u ruke” za objekte koji nijesu previše udaljeni od fabrike. Ugovorom koji se zaključuje na period od 10 godina, predviđena je obaveza investicionog ulaganja u hale koje su predmet zakupa u minimalnom iznosu od 500.000,00 eura (u adaptaciju i/ili rekonstrukciju postojećih nepokretnosti i opremanje) i otvaranje minimum 20 novih radnih mjesta u periodu od prve dvije godine od dana zaključivanja ugovora, a tokom perioda realizacije investicije očekuje se trend rasta broja zaposlenih”, naveli su iz Prijestonice.

Zakupac je obavezan da poštuje propisana pravila prilikom izvršenja biznis plana, da za period investicionog ulaganja (dvije godine) preda zakupodavcu dinamički plan, da vrši tekuće održavanje, adaptaciju i rekonstrukciju postojećih i novoizgrađenih objekata i poštuje i pridržava se svih zakonskih obaveza.

“Shodno ugovoru, Prijestonica Cetinje se obavezuje da će obezbijediti zakupcu mirnu i nesmetanu državinu nepokretnosti, bez prekida ili ometanja, te da u slučaju ometanja mirne i nesmetane državine zakupca, preduzme sve potrebne radnje, uključujući i pokretanje svih vrsta postupaka u cilju zaštite prava zakupca. Prijestonica Cetinje se obavezuje da zakupcu danom ulaska u posjed obezbijedi uslove za priključenje na elektroenergetski sistem i nesmetano snabdijevanje električnom energijom”, kazali su iz Prijestonice.

Zakupac će plaćati Prijestonici Cetinje zakupninu na mjesečnom nivou u iznosu od 0,01 euro po metru kvadratnom sa uključenim PDV-om. Iz Prijestonice su objasnili da se zakupnina plaća shodno članu 6a skupštinske Odluke o načinu i postupku davanja u zakup poslovnog prostora.

“Odlukom je propisano da nepokretnosti, a naročito poslovni prostori koji ne ispunjavaju tehničke standarde ili sadrže takve nedostatke da je njihovo korišćenje onemogućeno ili otežano, ili je iz drugog razloga potrebno značajno ulaganje za stavljanje istih u upotrebi, mogu se dati u zakup po minimalnoj cijeni od 0,01 euro po metru kvadratnom”, pojasnili su iz Prijestonice.

Crnogorski grb na čokoladi nije utisnut

Na Cetinju je u novembru 2013. potpisan ugovor o gradnji fabrike čokolade, koja je trebalo da proradi za četiri mjeseca i obezbijedi 53 radna mjesta.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, izvršni direktor ukrajinskog investitora “Montelora”, Rastislav Karandjejev i stečajni upravnik “Oboda” Nikola Vujačić, ugovor su potpisali 11. novembra 2013. godine, pet dana prije lokalnih izbora u prijestonici.

Rok za otvaranje fabrike je kasnije pomjeran iz februara za maj 2014, uz najave da ni rat u Ukrajini neće omesti investitora iz ove zemlje “Montelor” da završi fabriku. Tek krajem 2014. godine je zvanično saopšteno da ukrajinski investitor odustaje od projekta zbog situacije u Ukrajini.

Osnivač kompanije “Montelor” je bila ukrajinska firma “Chokolor”, a posrednik u cijelom poslu ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

Glavna predstavnica “Montelora” u Crnoj Gori Irena Sekulić najavljivala je da će se u cetinjskoj fabrici praviti crna čokolada, sa dodacima tri različite vrste suvog voća.

“Moram da kažem da se ne radi o mliječnoj čokoladi, već crnoj čokoladi koja se pravi od kakaoa, i u sebi će imati suvu smokvu, šljivu i kajsiju. Radiće se pakovanja od po 3, 6 i 12 čokolada. Želim da istaknem da se radi o prvoj vrsti čokolade tog tipa na našem tržištu”, navela je Sekulićeva.

Plan “Montelora” je bio da se proizvodi čokolada ne samo za crnogorsko već i za tržište Evropske unije, kao i da čokolada na sebi ima otisnut crnogorski grb.

Umjesto konoplje na Cetinju nikla tužba u Privrednom sudu

Hale nekadašnjeg “Oboda” nijesu bile talične ni za investiciju koja je najavljena 2020. godine.

Prijestonica Cetinje je 4. marta 2020. zaključila ugovor o zakupu nepokretnosti sa podgoričkom firmom “Montenegro Bio Science”, koja je zastupnik konzorcijuma koji sačinjavaju preduzeće “Eviana Health Corporation” iz Toronta, “Montenegro Bio Science” i nikšićki “Ramel”.

Konzorcijum je na 30 godina zakupio imovinu cetinjske fabrike kako bi se bavio proizvodnjom industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD iz njenog cvijeta.

Prema biznis planu konzorcijum je trebalo da uloži 10 miliona eura i zaposli 100 radnika. Međutim, lokalni parlament je u maju 2021. godine raskinuo ugovor sa konzorcijumom zbog neizvršavanja ugovora i nemogućnosti finansiranja projekta. Konzorcijum se prilikom potpisivanja ugovora obavezao da u periodu od dvije i po godine investira najmanje 10 miliona eura i da na račun Prijestonice izdvaja minimum 10 odsto od ostvarene neto dobiti. Zakupac se obavezao da plaća i mjesečni zakup, odnosno da po tom osnovu godišnje na žiro-račun Prijestonice uplaćuje 660 hiljada eura, do čega na kraju nije došlo.

Kanadska kompanija je pred Prvredni sudom pokrenula tužbu protiv druga dva člana konzorcijuma tvrdeći da su je prevarili i traži odštetu od 200.000 eura.

Plaćali usluge za lažna obećanja?

Cetinjanima je i u novembru 2013. godine pred lokalne izbore DPS obećavao pokretanje proizvodnje u “Obodu” pod okriljem slovenačkog “Gorenja”.

Tada je sedam dana pred izbore na Cetinju boravio konsultant Mlađan Dinkić koji je predstavio biznis plan koji je predviđao ponovno pokretanje proizvodnje u cetinjskom “Obodu” i otvaranje stotine radnih mjesta, navodno pod okriljem slovenačkog “Gorenja”, što je DPS koristio u svojoj kampanji. Kako su mediji tada prenosili, Dinkić je sa tadašnjim gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem i članom uprave “Gorenja” Brankom Apatom na Cetinju razgovarao o pokretanju bivše fabrike frižidera a obišli su gornji kompleks “Oboda” gdje su “sagledali trenutno stanje i mogućnosti za otvaranje kapaciteta”, a i “upoznali su se i sa projektom Marina Abramović Community Center Obod Cetinje”.

Ovaj slučaj je sada pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva u okviru istrage nekoliko spornih dokumenata iz poslovanja “Montenegro airlinesa” iz perioda 2014. do 2016. godine, a jedan dio se odnosi na konsultantske ugovore vrijedne 300 hiljada eura sa firmom “MD Solutions” Mlađana Dinkića.

Dinkić je bio angažovan kao konsultant u poslovima bivšeg nacionalnog avio-prevoznika dok je u bordu direktora bila Daliborka Pejović (DPS) koja je bila i koordinator ove partije za tadašnje izbore na Cetinju.

Tužilaštvo sumnja da su usluge Dinkićeve firme bile nepotrebne i da je sporno da li su one uopšte i obavljene, kao i da je time nanijeta finansijska šteta nacionalnoj avio-kompaniji. Sumnjiva je druga veza između Daliborke Pejović i Dinkića, odnosno da je novcem državne avio-kompanije plaćena usluga koju je Dinkić napravio DPS-u tokom izborne kampanje na Cetinju 2013. godine.

Bonus video: