Nadaju se novim stručnim kadrovima

Manjinski akcionari ŽPCG zadovoljni usvajanjem kolektivnog ugovora kojim su uvećane plate

5952 pregleda 5 komentar(a)
Kolektivnim ugovorom plate uvećane oko 13 odsto (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Kolektivnim ugovorom plate uvećane oko 13 odsto (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Manjinski akcionari Željezničkog prevoza (ŽPCG) zadovoljni su usvajanjem kolektivnog ugovora jer smatraju da će on bitno doprinijeti povoljnijoj finansijskoj klimi, poboljšanju položaja zaposlenih, a uporedo s tim i privlačenju stručnog kadra, sa kojim je preduzeće već duže u deficitu.

Kolektivni ugovor je usaglašen i usvojen poslije skoro deceniju. Prema tom aktu koji je dobio saglasnost Vlade prošle sedmice zarade na nivou te firme biće uvećane oko 13 odsto.

Manjinski akcionari smatraju da će usvajanje ugovora, osim poboljšanja položaja zaposlenih dovesti do većeg interesovanja među novim potencijalnim kadrovima.

“Dugi niz godina ŽPCG, ali i gotovo sva željeznička preduzeća, kubure sa stručnom radnom snagom, posebno iz razloga što su inženjeri i strukovni kadar napuštali preduzeće zbog niskih plata. Nadamo se da će sada situacija biti drugačija i da će ŽPCG, a i ostala željeznička preduzeća, uskoro postati privlačna za nove stručne kadrove”, kazali su manjinski akcionari za “Vijesti”.

Oni smatraju da preduzeće samo ozbiljnim sistemskim pristupom, može krenuti naprijed. Navode da su u korelaciji sa Ministarstvom kapitalnih investicija u posljednjem periodu, aktivno sudjelovali u nekoliko veoma bitnih, a za ŽPCG krucijalnih poslova.

Oni su naglasili da imaju dobru saradnju sa državnim sekretarom MKI Admirom Šahmanovićem, te da očekuju da se ona i dalje nastavi, kao i sa direktorom Direktorata za željeznice Momom Jelićem i načelnicom Tanjom Dašić.

Manjinski akcionari navode da će posebnu pažnju budućeg djelovanja usmjeriti na rješavanje velikih poreskih dugova željezničkih preduzeća, kupovinu novih voznih sredstava i zamjene starih, od kojih su neka proizvedena i prije više od pola vijeka, a insistiraće da postojeća vozna sredstva budu bezbjedna i uredna, kao i da se vrijeme kašnjenja svede na minimum

Oni ukazuju da je primjetno da se u zadnjih 30 dana intenzivno radi na unapređenju željeznickog putničkog saobraćaja u vidu uvođenja dodatnih linija, poboljšanja ispravnosti voznih sredstava, ali i velikog poboljšanja higijene i čistoće u vozovima i na željezničkim stanicama.

“Mišljenja smo da daljim ulaganjima u razvoj željeznice direktno utičemo i na razvoj Crne Gore i zato definitivno moramo krenuti tim putem rasta i razvoja”, smatraju manjinski akcionari.

Bonus video: