Zaposleni većina u samo sedam opština

Prema ovim podacima iz Monstata, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja, strategije regionalnog razvoja ne daju najavljene rezultate jer pokazuju velike ekonomske razlike u svim opštinama na sjeveru, Nikšiću i Cetinju, u odnosu na ostale gradove
477 pregleda 9 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.09.2017. 14:15h

Standard uspješne države da je broj zaposlenih najmanje tri puta veći od broja takozvanih izdržavanih lica (penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći), je daleko od Crne Gore.

Na kraju juna broj zaposlenih, prema podacima Zavoda za statistiku Monstata, iznosio je 188 hiljada dok je u istom mjesecu broje penzionera i drugih korisnika prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja bio 122,8 hiljada, nezaposlenih 46,7 hiljada, a broj članova porodica koje primaju socijalnu pomoć (materijalno obezbjeđenje) iznosio je 22,2 hiljade.

Tako je na broj zaposlenih od 188 hiljada bila 191 hiljada onih koji od države dobijaju penziju ili naknade od poreza i doprinose koje izdvajaju zaposleni.

Od svih crnogorskih gradova, jedino u Budvi je broj zaposlenih tri puta veći od zbira iz ostalih gradova. Radnika u Budvi je 14,7 hiljada, penzionera je tri hiljade, nezaposlenih 889, a korisnika socijalne pomoći svega 89.

U Podgorici je radnika dvaput više nego ostalih, a u još četiri opštine je zaposlenih više nego ostalih Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Baru, dok je u Ulcinju taj odnos izjednačen. Tako su zaposleni većina u samo sedam od 21 opštine, prema ovom pregledu.

U čak deset opština je samo broj penzionera veći od broja zaposlenih. To su većinom opštine sa sjevera Andrijevica, Berane, Kolašin, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Plužine i Šavnik, ali i Prijestonica Cetinje i nekadašnji industrijski centar Nikšić.

U čak četiri opštine je broj nezaposlenih veći od broja zaposlenih, a to su Andrijevica, Berane, Plav i Rožaje.

U Andrijevici na 535 radnika, dođe skoro dvije hiljade penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

U Berana i Petnjici (većina podataka se još vode zajedno zan ove dvije opštine) na 4,5 hiljada zaposlenih ide 14,6 hiljada ostalih.

U Plavu i Gusinju (takođe se još vode računaju zajedno podaci) 1,3 hiljade zaposlenih imaju četiri hiljade izdržavanih lica.

U Rožajama na 2,7 hiljada radnika ima 6,4 hiljade osoba iz ovih drugih kategorija.

U Mojkovcu, rodnom gradu novog premijera Duška Markovića, na 1,1 hiljadu zaposlenih imamo tri hiljade penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

Ni u rodnom gradu bivšeg premijera Mila Đukanovića - Nikšiću nije ništa bolje. Na 13,6 hiljada radnika imaju 16,4 hiljade penzionera, jer zbog loših prethodnih privatizacija, nekada najveći poslodavci Željezara i Rudnici boksita rade sa značajno manje zaposlenih neko nekada, a socijalni problemi u vidu radnika koji su ostajali bez posla rješavani su tako što su slati u prijevremene penzije.

U najvećem gradu na sjeveru Bijelom Polju na 7,6 hiljada radnika ima 13 hiljada penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

Prema ovim podacima iz Monstata, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja, strategije regionalnog razvoja ne daju najavljene rezultate jer pokazuju velike ekonomske razlike u svim opštinama na sjeveru, Nikšiću i Cetinju, u odnosu na ostale gradove.

Bonus video: