Gubici Nacionalnih parkova radi korone, Solane i poreza

Nacionalni parkovi prošle godine pored subvencije Vlade od 750 hiljada izgubili pola miliona eura

6570 pregleda 28 reakcija 10 komentar(a)
Očekuju 3,2 miliona eura prihoda od turizma: Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock
Očekuju 3,2 miliona eura prihoda od turizma: Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock

Upravljanje Ulcinjskom solanom, čije održavanje godišnje košta 250 hiljada eura, poreski dug iz 2015. godine i pandemija koronavirusa koja je odnijela više miliona eura prihoda neki su od razloga za prošlogodišnje finansijske gubitke državne firme Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG).

To je Vijestima rečeno te iz državne kompanije na čijem je čelu direktor Vladimir Martinović. Vijesti su upite poslale nakon što je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade kazao da je to preduzeće subvencionirano sa milion eura i to 750 hiljada prošle i 250 hiljada eura iz tekuće budžetske rezerve. Damjanović je istakao da su NPCG i pored ovih subvencija, prošle godine izgubili 564 hiljade eura.

Iz Nacionalnih parkova su kazali da na osnovu subvencija dobijaju “svega” 750 hiljada eura od Vlade, koje koriste za realizaciju programskih aktivnosti. Kako su kazali, odlukom Vlade iz 2015. godine ta kompanija upravlja i Ulcinjskom solanom, pa se od subvencija “za održavanje postrojenja i monitoring biodiverziteta samo za tu jedinicu izdvaja oko 250 hiljada eura”.

Zaposleni imali male plate: Martinović
Zaposleni imali male plate: Martinovićfoto: NPCG

Odlukom Vlade iz aprila ove godine, kako su kazali iz NPCG, cijena karata za parkove je simbolično uvećana pa očekivanom posjetom namjeravaju da neutrališu naslijeđene gubitke i na kraju godine ostvare pozitivan rezultat. Dodaju da je cijena karte za crnogorske nacionalne parkove najniža od okolnih zemalja i da u susjednoj Hrvatskoj ulazak u parkove Plitvička jezera, Brione i Krku odavno košta više od 30 eura i da se ta cijena posljednjih godina više puta povećavala.

Vlada je ranije dala saglasnost na Izmjene i dopune kolektivnog ugovora za NPCG, čime će plate u tom preduzeću biti uvećane, što će tu firmu, kako je kazao Damjanović, godišnje koštati pola miliona eura. Zato je zatražio da Nacionalni parkovi ministarstvu finansija dostave analizu o planiranom poboljšanju izvora finansiranja, kako bi uvećanje bilo održivo.

Damjanović
Damjanovićfoto: Vlada Crne Gore

Iz NPCG su kazali da je do sredine juna “prodato 157,65 hiljada ulaznica, dok je prošle godine za isti period prodato 88,26 hiljada”. Dodaju da je ove prodato 79 odsto više ulaznica nego za isti period prošle godine i da su premašili i rekordnu 2019. “Očekujemo da se nastavi tendencija rasta i sa vrlo opreznim projekcijama očekujemo da prihod od turizma bude 3,2 miliona, što je za 1,8 miliona eura više u odnosu na prošlu godinu”, kazali su iz državne kompanije.

Na osnovu tih i drugih parametara očekuju da premaše finansijski plan za ovu godinu za pola miliona eura. Dodaju da će od planiranih prihoda pokriti troškove nastale usvajanjem izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.

“Detaljna analiza usvajanja Kolektivnog ugovora već je urađena i predata nadležnom ministarstvu”, navodi se u odgovoru NPCG.

Napominju da su njihovi zaposleni “godinama imali ubjedljivo najmanje plate među državnim preduzećima i da se povećanjem prvi put izjednačavaju sa prosjekom zaposlenih sa sličnim referencama u drugim organima”.

Uz Damjanovića, na sjednici Vlade je i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović istakla da Nacionalni parkovi godinama i decenijama posluju problematično, ali da je zbog novog menadžmenta sigurna u pozitivno poslovanje.

Ana Novaković Đurović
Ana Novaković Đurovićfoto: Boris Pejović

Upitani šta su učinili na racionalizaciji poslovanja, iz NPCG tvrde da su krajem prošle godine preduzeli niz mjera, među njima upravljanje kadrovima i njihovo raspoređivanje na deficitarna radna mjesta, ali i sveli na minimum troškove za finansiranje tekućih obaveza. Dodaju da to nastavljaju u toku ove godine i smatraju da više prihoduju, čime i kako kažu, racionalno upravljaju.

Iz NPCG nisu precizirali koliko će izmjenama kolektivnog ugovora biti uvećani koeficijenti na nivou firme, već su kazali da se njihove naknade nisu mijenjale od 2012. godine dok se odlukom Vlade iz aprila ove godine stvaraju uslovi za veće prihode koji će se osim u bruto zarade ulagati u poboljšanje parkovske infrastrukture, opreme za rad na terenu. Tvrde da to ranije nije bilo moguće jer se više od 80 odsto prihoda trošilo na zarade zaposlenih.

Da ne razumije kako nacionalni parkovi negativno posluju, ranije je kazao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković. On je kao primjer naveo mali Park prirode “Piva”, za koji je kazao da već posluje i da je održiv.

Prostori nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore.

U NPCG trenutno zaposlene 273 osobe

Nacionalni parkovi trenutno zapošljavaju 273 stalno zaposlena, dok je prosječna plata za maj bila 620 eura.

Kako su kazali iz NPCG, u novembru prošle godine u momentu dolaska Vladimira Martinovića na poziciju direktora te kompanije, stalno zaposleno je bilo 246 osoba. Naglašavaju i da je prosječna neto zarada za maj mjesec bila 620 eura, dok mjesečni fond za bruto zarade prema posljednjoj plati iznosi 256,31 hiljadu eura.

Bonus video: