MKI traži da ŽICG vrati državi 5,1 milion eura kroz akcije kompanije

Uprava Željezničke infrastrukture je lani ovaj novac prikazala kao svoj prihod, na šta je revizor upozoravao da je nezakonito

35433 pregleda 95 reakcija 53 komentar(a)
ŽICG (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
ŽICG (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) zatražilo je da Željeznička infrastruktura (ŽICG) vrati državi 5,1 milion eura koje je ova državna kompanija dobila iz budžeta prošle godine i to kroz njenu dokapitalizaciju, saznaju "Vijesti" iz Vlade.

U dopisima između MKI, Ministarstva finansija i uprave kompanije se navodi da je taj novac kompaniji uplaćen kao pozajmica kako bi kompanija vratila dugove za dospijele međunarodne kredite za koje je država bila garant, i to sa stavke ostali transferi institucijama.

Iz Vlade je "Vijestima" saopšteno da je na ovakvu uplatu kompaniji pozitivno mišljenje dala Agencija za zaštitu konkurencije.

Ova uplata je dna je od 11 nepravilnosti koje je u poslovanju ŽICG tokom prošle godine otkrio revizor, navodeći da je kompanija ovaj novac prikazala kao svoj prihod čime su vještački stvorili dobit.

Skupština akcionara ŽICG sjutra zasjeda, a uprava kompanija je predložila da se ne usvoji izvještaj ovog revizora "HLB Mont Audit", već da se izabere novi.

Iz MKI u dopisu iz aprila ove godine, navode da uplata ovog novca nije bila bespovratna već da će se konvertovati u akcionarski kapital čime će se uvećati procenat državnog vlasništva u ovoj kompaniji.

Nakon toga i Ministarstvo finansija se saglasilo sa ovim stavom MKI i predložilo da se pokrene postupak povećanja vlasništva države u ŽICG.

Ovi dopisi potvrđuju da uprava ŽICG ovu uplatu nije mogla prikazati kao svoj prihod.

Bonus video: