Otvorena Privredna komora Turske, Fidan: Sa Crnom Gorom dijelimo čvrste veze koje se sve više produbljuju

Ministar spoljnijh poslova Turske Hakan Fidan je istakao da je Turska na samom vrhu kada su u pitanju direktne strane investicije u Crnoj Gori

10032 pregleda 4 komentar(a)
Fidan, Foto: Mirko Kotlaš
Fidan, Foto: Mirko Kotlaš

Sa Crnom Gorom dijelimo čvrste veze koje se sve više produbljuju, Crna Gora je postala privlačan logistički centar, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Turske, Hakan Fidan.

On je to poručio u Podgorici u kojoj je danas otvorena Privredna komora Turske.

Otvaranje Privredne komore Turske
foto: Mirko Kotlaš

Fidan je istakao da je Turska na samom vrhu kada su u pitanju direktne strane investicije u Crnoj Gori.

"Obim naše bilateralne veze je prošle godine prešao 200 miliona dolara. Cijenimo podsticaje vlade ka našem poslovnom svijetu. Produbljujemo saradnju u oblasti civilnog vazduhoplovstva, Turkiš erlajnz je doveo više od 100 hiljada turista iz trećih zemalja u Crnu Goru,", kazao je on.

Kako je dodao, uvijek će kao Vlada biti tu da daju podršku.

"Vrata naše ambasade su uvijek otvorena za Crnu Goru", istakao je on.

On je kazao da otvaranje privredne komore jača saradnju, i da želi da bude od koristi Crnoj Gori.

Prisutnima se obratio i premijer Dritan Abazović, koji je kazao da je velika čast što je Turska kao dokazani prijatelj Crne Gore došla do toga da otvori privrednu komoru.

Abazović
Abazovićfoto: Mirko Kotlaš

"Vjerujem da je to jos jedan dokaz ili kruna odnosa koji se mogu nazvati i bratskim. Želimo da iskažemo punu podršku razvoju biznisa između dvije zemlje, posebno u avio soabraćaju jer je Istanbul postao glavno središte za putovanja ka i iz Crne Gore. Dolazak drugog operatera, samo je dokaz da će broj operacija da se poveća, što otvara i dalje perspektive za ukupan biznis", istakao je Abazović.

Kako kaže, siguran je da će turske kompanije pronaći svoje mjesto u izgradnji velikih projekata u saobraćaju, energetici i turizmu i da će ovako pospješiti odnose u zdravstvu i obrazovanju.

"Ovo je istorijski dan za odnose dvije zemlje, i čestitke novoj Vladi i da nastave ovakav odnos prema Balkanu", dodao je Abazović.

Bonus video: