Bez planskih dokumenata polovina Herceg Novog

Na javnoj raspravi izmjene i dopune Prostorno urbanističkog plana, čijim bi se usvajanjem, smatraju u lokalnoj upravi, svim građanima dala ista šansa i mogućnost razvoja svih djelova grada bez izuzetaka

10696 pregleda 4 komentar(a)
Uloženo 500 predloga i sugestija: Prezentacija u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Uloženo 500 predloga i sugestija: Prezentacija u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi

Nepostojanje važeće planske dokumentacije je veliki problem za Opštinu Herceg Novi, a trenutno je ima svega 50 odsto teritorije grada, dok je druga polovina nema kao ni mogućnosti za gradnju.

To je “Vijestima”, komentarišući Nacrt izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) za Herceg Novi, kazao sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju te opštine Vladislav Velaš.

Za vodenu vezu opštine sa poluostrvom Luštica pominju se dva rješenja, trajektna linija i izgradnja podvodnog tunela koja zavisi od izgradnje brze saobraćajnice - Jadranske magistrale

Nacrt izmjena ovog PUP-a i Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu je na raspravi bio do 16. juna, nakon čega se razmatraju sugestije građana i unose u Nacrt, dok će dokument u slučaju dobijanja saglasnosti biti podnesen Vladi na usvajanje.

Za Velaša veliki nedostatak je što je plan morao da preuzme loša saobraćajna rješenja iz planova višeg reda.

“Stručna javnost i građani su stava da se radi o nepotrebnim koridorima i skupim rješenjima, a kao rezervisan prostor ostaje preko milion kvadrata vrlo atraktivnog zemljišta. Posebno mislim na alternativnu brzu saobraćajnicu preko Luštice, koja predviđa izgradnju tunela u dužini tri tunela Sozine”.

Među opštim rješenjima u planu navodi se gradska obilaznica planirana na trasi Sutorina-Sušćepan-Zirine-Podi-Zelenika duga 10,5 kilometara, kojom bi se nastavljalo dalje ka Luštici uvođenjem trajektne linije Zelenika-Rose. Za vodenu vezu opštine sa poluostrvom Luštica pominju se dva rješenja, trajektna linija i izgradnja podvodnog tunela koja zavisi od izgradnje brze saobraćajnice - Jadranske magistrale.

Prema Generalnom urbanističkom rješenju (GUR) za centralni dio opštine, najveći problemi tom dijelu su nedostatak hotela sa četiri i više zvjezdica, neefikasan saobraćaj, manjak parkinga, kao i nezadovoljavajući nivo očuvanja Savinske dubrave.

Dokumentom je za ovaj dio predviđeno 12 projekata, među njima i proširenje kapaciteta i uređenje akvatorijuma gradske luke Škver, sanacija unutrašnjih prostorija Kanli kule, kao i rekonstrukcija citadele Mezaluna sa uređenom plažom.

Prema tom GUR-u, planirana su dobra rješenja ali nije moguće efikasno sprovesti plan u zaštićenim ambijentalnim i prirodnim cjelinama (Stari grad, Savinska dubrava), kao i na dijelu obale. Zato je od 2018. do 2022. godine izostala realizacija planiranog stanja na čak 47 odsto ovog područja.

Dio problema parkinga prema Planu trebalo bi da riješe javne garaže planirane u naseljima Topla 1 i 2, Crveni krst, Autobuska stanica, Dubrava 1, 2 i druge, dok bi opština u ovom dijelu grada dobila oko 1.900 parking mjesta.

Kako je kazao Velaš, usvajanjem ovog plana, Herceg Novi bi imao dobro prelazno rješenje dok se ne usvoji novi zakon o planiranju prostora koji bi opštinama vratio nadležnost za donešenje lokalnih planskih dokumenata. Dodaje i da je izmjenama tretiran cjelokupan prostor opštine i da bi se usvajanjem izmjena svim građanima dala ista šansa, kao i mogućnost razvoja svih djelova grada bez izuzetaka.

Među izdvojenim lokacijama u Nacrtu ističe se parcela za osnovnu školu u Igalu, koja se nakon izmještanja meteorološke stanice u naselju Šištet planira na ukupnoj površini od 19 hiljada metara kvadratnih. Škola je planirana sa tri nadzemne etaže uz mogućnost izgradnje podzemne garaže. U GUR-u za Igalo ističe se i proširenje sportskih terena na Solilima na parcelu od 35 hiljada kvadrata, kao i šetalište uz rijeku Sutorinu.

U GUR-u za naselje Zelenika ističe se parcela u mjestu Kuti, veća od 6 hiljada kvadrata namijenjena za izgradnju dječijeg vrtića kapaciteta za 150 djece. Navodi se i plan rekonstrukcije postojećeg hotela “Plaža-Zelenika”, pa bi taj hotel sa tri zvjezdice raspolagao sa 40 kreveta.

Prema smjernicama za primjenu plana najveća barijera daljeg razvoja turizma je nepovoljna smještajna struktura i infrastrukturni problemi u saobraćaju, dok se modelom predviđa porast ležajeva u hotelima i turističkim naseljima za oko 18.300. Navodi se i da se osnovni plan nije bavio porastom broja stanova za tržište, koji su jedan od ozbiljnih investicionih činilaca.

Prema Nacrtu, turizam se navodi kao glavni pokretač razvoja u Herceg Novom dok je za model razvoja odabran “Evolucijom do harmonične opštine” koji odgovara na razvojna pitanja i ciljeve i afirmiše potencijal tog primorskog grada.

Nema plana detaljne razrade od 2017. godine

Velaš napominje da je izmjenama zakona o prostornom planiranju od oktobra 2017. godine Herceg Novi izgubio nadležnost za izradu planskih dokumenata te da do danas nijedan plan detaljne razrade nije donesen, niti je pokrenut postupak izrade.

Dodaje da je Opština samo u tom periodu uputila preko 20 inicijativa za donošenje novih i vraćanje starih planova po posebnom postupku.

“Nijedan naš zahtjev nije razmatran, niti je na njega odgovoreno od strane resornog ministarstva u tom periodu. Istim zakonom iz 2017. godine je predviđeno donošenje plana generalne regulacije koji ni do danas nije usvojen”, kazao je Velaš.

On ističe i da postoje urbani djelovi Herceg Novog gdje nema planske dokumentacije od kraja 80-ih godina prošlog vijeka.

Bonus video: