Poslovni forum u Bijelom Polju: Smolović ukazao na potrebu povezivanja turizma i poljoprivrede

Kako je naglašeno na forumu, čiji je cilj da ukaže na nezamjenivu ulogu sela u 21. vijeku, potrebno je ohrabriti, afirmisati i osnažiti sve koji su odabrali da svoje poslovne i životne ambicije vežu za seosko okruženje

1512 pregleda 2 komentar(a)
Sa foruma, Foto: Jadranka Ćetković
Sa foruma, Foto: Jadranka Ćetković

U okviru drugog dana Sajma poljoprivrednih proizvoda, mehanizacije i seoskog turizma “Naše selo” u Bijelom Polju je danas održan poslovni forum na temu “Poljoprivreda i turizam - razvojna šansa Crne Gore".

Kako je naglašeno na forumu, čiji je cilj da ukaže na nezamjenivu ulogu sela u 21. vijeku, potrebno je ohrabriti, afirmisati i osnažiti sve koji su odabrali da svoje poslovne i životne ambicije vežu za seosko okruženje.

Na panel diskusiji je bilo riječi i o inovacijama u poljoprivredi, automatizovanom upravljanju zemljištem i poljoprivrednom proizvodnjom kao i EU fondovima. Predavači su bili Stefan Đurović iz Telegroup Srbija, Miroslav Cimbaljević iz Direktorijata za poljoprivredu, Dževad Mekić iz IRF, Ratko Bataković iz Poljoprivrednog klastera CG, i drugi.

Otvarajući forum predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da Bijelo Polje kao centar sjevera predstavlja centar razvoja svih djelatnosti, u kojem ima 2.628 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, domaćinstava i proizvođača.

On je ukazao na potrebu povezivanja turizma i poljoprivrede.

“Ono što se negativno dešavalo na svjetskom ekonomskom tržištu od korona krize, ratova, nedostatka hrane, energenata, sve je to povećalo tražnju za zdravom hranom i povećalo značaj i svijest šta znači zdravlje i zdrav život. Smatram da će sve sve više biti interesovanja u budućnosti da ljudi provedu odmor na nekoj zdravoj destinaciji i da je za razvoj poljoprivrede i seoskog turizma potrebna sertifikacija, standardizacija, kao i dobar marketing da bi se proizvodi naših proizvođača našli na meniju naših kafića i skupih hotela", rekao je Smolović.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović kazao je da je organizacija sajma dobra, a pohvalio je i organizatore Opštinu i Turističku organizaciju.

"Uz to organizacija sajma sa tematskim forumom je sjajan primjer kako kroz dobro osmišljene događaje jačamo turističku privredu i doprinosimo boljoj povezanosti i saradnji poljoprivrednih proizvođača sa potrošačima. Na ovaj način domaći proizvodi dolaze do potrošača direktno, ali ono što je još važnije, kroz ovakve sajmove hotelski lanci, kao i trgovci stiču sliku šta to sve može crnogorska poljoprivreda da ponudi, u kom obimu i u kom kvalitetu", kazao je Stijović.

Regionalna koordinatorka u Stalnoj radnoj grupi za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Nikšiću, Anđa Vukčević-Zorić je kazala da ta organizacija na nivoru regiona imlementira sve što je u kontekstu ruralnog razvoja, promoviše poljoprivredni održivi ruralni razvoj kroz regionalnu saradnju.

Dejan Zejak iz Biotehničkog centra govorio je o potencijalima sjevera Crne Gore i mogućnostima proizvodnje hrane u tom dijelu zemlje, ističući da je sjever jedan potpuno ruralni dio Crne Gore sa prednostima vezanim za klimu, zemljište, sa tradicijom i sjajnim preduslovima za bavljenje poljoprivredom.

"Što se tiče samog zemljišta negdje gotovo 50 odsto kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta je locirano u regionu opština gdje protiče rijeka Lim, a to su Plav, Andrijevica i Bijelo Polje. Drugi dio je za region opština Mojkovac i Kolašin. U ovom sjevernom dijelu Crne Gore je najbolji potencijal za proizvodnju hrane", kazao je Zejak.

Bonus video: