ŽICG: Pravno nije moguće da ŽICG državi vrati 5,1 milion eura kroz akcije

"Kompletnu proceduru servisiranja ovog aranžmana prati i Mišljenje Agencije za sprečavanje konkurencije u kome je decidno navedeno da ova kreditna sredstva nisu nikakva pomoć ŽICG, niti pozajmica, već da država ima obavezu ulagati u javno dobro u opštoj upotrebi"

4980 pregleda 46 reakcija 9 komentar(a)
ŽICG (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
ŽICG (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Povodom teksta "MKI traži da ŽICG vrati državi 5,1 milion eura kroz akcije kompanije", koji je na Portalu Vijesti objavljen 26. juna, reagovali su iz državne kompanije Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG).

Reagovanje prenosimo integralno:

"Prije svega želimo da istaknemo dvije činjenice:

ŽICG je akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države Crne Gore,

ŽICG ima obavezu da upravlja javnom infrastrukturom naročito u dijelu bezbjednosti i unapređenja željezničkog saobraćaja.

U više navrata objavljen je tekst o tzv. Revizorskom izvještaju revizorskog društva ,,HLB Mont Audit“ za poslovnu 2022. godinu. Navedeni ,,izvještaj“ koji obiluje proizvoljnim, netačnim i kako je sam revizor istakao ,,dogovornim“ kategorijama, i koji je vrlo ekonomičan sa istinom, povod je ne samo ovom revizoru, već i nekim drugim strukturama za politički obračun sa menadžmentom ŽICG.

Zbog javnosti Crne Gore želimo da istaknemo da u inkriminisanom izvještaju i objavljenom tekstu ne stoje navodi da se radi o pozajmici države u iznosu od 5,1 milion eura, koja ŽICG treba da posluži za vraćanje dugova, te da MKI traži da ŽICG vrati državi taj iznos kroz akcije, jer to naprosto pravno nije moguće.

Naime, država, prema Zakonu, kao većinski vlasnik AD ŽICG mora obavljati svoju javnu funkciju, odnosno ulagati u javno dobro, u ovom slučaju željezničku infrastrukturu, uplatom sredstava iz Budžeta za njeno redovno održavanje i rata za kredite za rekonstrukciju, koje država obezbjeđuje preko međunarodnih kreditnih institucija za koje daje garancije i uplaćuje ŽICG godišnje za uplatu povjeriocima. Shodno tome, sredstva od 5,1 milion eura koja se pominju u tekstu ne postoje samostalno u sistemu otplata, već se radi o posljednjoj rati ukupnog kreditnog aranžmana od 21,801 miliona eura, koje Vlada servisira posredstvom ŽICG stranim povjeriocima od 2016. godine.

Kompletnu proceduru servisiranja ovog aranžmana prati i Mišljenje Agencije za sprečavanje konkurencije u kome je decidno navedeno da ova kreditna sredstva nisu nikakva pomoć ŽICG, niti pozajmica, već da država ima obavezu ulagati u javno dobro u opštoj upotrebi.

Napominjemo da se knjiženje ovog aranžmana vrši na isti način od 2016. godine i da niko do sada kroz reviziju niti na bilo koji drugi način na to nije imao primjedbe, a što je još važnije, jedino Vlada Crne Gore kao većinski akcionar može pokrenuti postupak i donijeti Odluku o dokapitalizaciji ŽICG, kako bi uvećala svoj kapital za vrijednost uloženog u ovu kompaniju. Bilo kakvo drugačije postupanje bi, takođe, stvorilo veliki problem jer bi izazvalo reakciju manjinskih akcionara.

Smatramo da ovaj medijski spin ima za cilj političku i profesionalnu degradaciju menadžmenta ŽICG, čiji je profesionalni angažman rezultat javnog konkursa i čija dostignuća govore sama za sebe. Ilustracije radi u periodu od 18 mjeseci, zahvaljujući radu sadašnjeg rukovodstva, zamijenjeno je 10.000 pragova, što je uvećanje od 300 odsto.

Na kraju, kompanija ŽICG, vjerujući u pravni sistem države Crne Gore, svoju poziciju, koja je ovakvim tekstovima i ovakvim "izvještajem" revizora problematizovana, braniće pred nadležnim državnim i sudskim organima.

Bonus video: