DRI: Negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja UIKS za 2022. godinu, poslovanje neusklađeno sa više zakona

"Subjekt revizije nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, izvršio evidentiranje i plaćanje izdataka sa odgovarajućih pozicija u ukupnom iznosu od 7.669,53 eura"

6309 pregleda 1 komentar(a)
UIKS, Foto: Boris Pejović
UIKS, Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da je Kolegijum DRI izrazio negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) za 2022.godnu.

U saopštenju se navodi da je DRI objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja UIKS za 2022. godinu, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici.

"Na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nadležni Kolegijum u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović - član Kolegijuma je izrazio uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za 2022. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za 2022.godnu", ističe se u saopštenju.

Iz DRI su dodali da je finansijskom revizijom utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj UIKS za 2022. godinu, prezentovan na fer i objektivan način, osim u dijelu izvještavanja o sopstvenim prihodima subjekta revizije jer isti nije ostvarene primitke u ukupnom iznosu od 43.924,03 eura, uplatio na žiro račun otvoren za te namjene, niti obavijestio Ministarstvo finansija o ostvarivanju istih, već zadržao u blagajni, čime je i onemogućio evidentiranje navedenih primitaka u okviru konsolidovanog računa trezora i Glavnoj knjizi trezora.

"Takođe, subjekt revizije nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, izvršio evidentiranje i plaćanje izdataka sa odgovarajućih pozicija u ukupnom iznosu od 7.669,53 eura, dok je isplate naknada po osnovu ugovora o dopunskom radu u ukupnom iznosu od 45.662,29 eura izvršio na osnovu nepotpune dokumentacije (bez izvještaja o radu, kao dokazu o izvršenom poslu). Subjekt revizije nije u poslovnim knjigama pravilno evidentirao poslovne transakcije po osnovu ostvarivanja sopstvenih prihoda i plaćanja obaveza prema dobavljačima u ukupnom iznosu od 20.965,22 eura", kazali su iz DRI.

U saopštenju se navodi da je revizijom pravilnosti utvrđeno da UIKS nije finansijske transakcije i druge aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

"Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, Zakonom o radu, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o porezu na dodatu vrijednost, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilnikom o razvrstavanju materijalne i nematerijalne imovine po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije budžetskih i vanbudžetskih korisnika, Pravilnikom o kućnom redu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Pravilnikom o načinu nošenja i rokovima trajanja uniforme službenika obezbjeđenja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija; Uputstvom o radu Državnog trezora, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Uputstvom o načinu vršena kancelarijskog poslovanja, Odlukom o varijabilnom dijelu zarade, Odlukom o specijalnom dodatku i drugim internim aktima subjekta revizije", piše u saopštenju.

Iz DRI su kazali da je subjekt revizije dužan da, putem aplikacije DRI za praćenje preporuka (Registar preporuka), u roku od 30 dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

"Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, nadležni Kolegijum za vršenje predmetne revizije, se saglasio da se konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za 2022.godinu dostavi Ministarstvu pravde, kao nadležnom ministarstvu i Odboru za ljudska prava i slobode, na upoznavanje, kao i Upravi prihoda i carina Crne Gore, zbog većeg broja utvrđenih nepravilnosti u dijelu primjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Zbog date preporuke drugom organu, konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za 2022. godinu će se dostaviti Vladi Crne Gore, na upoznavanje", zaključuje se u saopštenju DRI.

Bonus video: