Podnijeli prijavu i protiv projektanta puta Danilovgrad-Čevo

Sa izradom projekta već četiri godine kasni firma “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”

10286 pregleda 86 reakcija 2 komentar(a)
Dio puta od Danilovgrada prema Čevu, Foto: Luka Zekovic
Dio puta od Danilovgrada prema Čevu, Foto: Luka Zekovic

Udruženje “Katunska nahija” podnijelo je Specijalnom državnom tužilaštvu dopunu krivične prijave zbog kašnjenja projekta rekonstrukcije puta Danilovgrad-Čevo, dionice Danilovgrad-Markovina, kojom su sada obuhvatili i izabranog projektanta, firmu “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”.

Iz ove firme nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa kašnjenjem projekta.

Prethodno je u januaru ove godine podnijeta krivična prijava protiv revidenta projekta firme “Geotehnics, Projects & Consulting”, kao i odgovornih u Upravi za saobraćaj i Ministarstvu kapitalnih investicija.

Kako su “Vijestima” saopštili iz ovog udruženja, glavni projekat rekonstrukcije je prema ugovoru trebalo da bude završen još 2019. godine, tako da stanovnici četiri godine nemaju kvalitetan put a ne mogu da grade ni lokalni vodovod dok se ne odredi trasa puta.

Oni smatraju da su uključeni u ovoj posao nanijeli štetu javnom interesu, kao i da su “izvršili više krivičnih djela protiv službene dužnosti koja uključuju zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi”.

“Rekonstrukcija puta od Danilovgrada do Markovine, u dužini od 16 kilometara, ulazi u četvrtu godinu kašnjenja iz razloga što je po našim novim saznanjima upravo projektant kasnio sa svim fazama izrade tehničke dokumentacije i da je glavni projekat umjesto krajem 2019. predao u julu 2022. sa velikim brojem nedostataka, odnosno stručnim rječnikom nazvano radilo se o tehničkoj dokumentaciji koja je neispravna, te da je prijavljeni projektant odbijao da istu ispravi, iako mu je od strane tada angažovanog revidenta naloženo da ispravi u projektnoj dokumentaciji osnovne elemente puta koji predstavljaju potencijalna kritična mjesta na putu, tj. crne tačke koje ukazuju na nebezbjednost odvijanja drumskog saobraćaja na predmetnom putnom pravcu i ukazuju na potencijalne saobraćajne nezgode i nesreće i gubitke života učesnika u saobraćaju”, navedeno je u dopuni krivične prijave.

Iz Uprave za saobraćaj ranije su “Vijestima” saopštili da su projektantu dali novi rok do 28. jul ove godine i da će u suprotnom raskinuti ugovor.

Bonus video: