ŽICG će državi morati da vrati 5,1 milion kroz emisiju akcija

Odluka o razrješenju nezavisnog revizora odložena za 27. jul

6478 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Željeznička infrastruktura je u reagovanju na tekst "Vijesti" "MKI traži da ŽICG vrati državi 5,1 milion eura kroz akcije kompanije" navela da "zbog javnosti Crne Gore želimo da istaknemo da u inkriminisanom izvještaju i objavljenom tekstu ne stoje navodi da se radi o pozajmici države u iznosu od 5,1 milion eura, koja ŽICG treba da posluži za vraćanje dugova, te da MKI traži da ŽICG vrati državi taj iznos kroz akcije, jer to naprosto pravno nije moguće".

"Vijesti" su se u tekstu pozvali na zvaničan dopis dobijen iz Vlade u kojem se jasno navodi da je taj novac kompaniji uplaćen kao pozajmica kako bi ŽICG vratila dugove za dospijele međunarodne kredite za koje je država bila garant.

Iz MKI u dopisu iz aprila ove godine, navode da uplata ovog novca nije bila bespovratna već da će se konvertovati u akcionarski kapital čime će se uvećati procenat državnog vlasništva u ovoj kompaniji.

dopis MF
foto: Screenshot

Nakon toga i Ministarstvo finansija se saglasilo sa ovim stavom MKI i predložilo da se pokrene postupak povećanja vlasništva države u ŽICG.

To je jasno vidi iz zvaničnog dopisa Ministarstva finansija.

Ova uplata je jedna je od 11 nepravilnosti koje je u poslovanju ŽICG tokom prošle godine otkrio revizor, navodeći da je kompanija ovaj novac prikazala kao svoj prihod čime su vještački stvorili dobit.

Skupština akcionara ŽICG je utorak trebala da po predlogu kompanija glasa za neusvojanje izvještaj ovog revizora "HLB Mont Audit", već da se izabere novi. Međutim tačka o razrješenju nezavisnog revizora je prebačena za novu vanrednu Skupštinu akcionara zakazanu za 27. jul.

Bonus video: