Luković: Ništa manje od GP URA nisam ni očekivao

Odgovor novinara "Vijesti" predsjedniku OO GP URA Tivat Ljubomiru Jovanoviću

14835 pregleda 29 reakcija 21 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Shutterstock
Aerodrom Tivat, Foto: Shutterstock

Predsjednik OO URA u Tivtu i aktuelni koordinator za svjetlosnu signalizaciju i trafo-stanice (SSO i TS) na Aerodromu Tivat Ljubomir Jovanović potpuno je u pravu kada kaže da u zapošljavanju njega, kao bečelora nautike, na radnom mjestu koje podrazumijeva stručnost i dugogodišnje iskustvo diplomiranog inženjera elektrotehnike, nema nikakvog partijskog zapošljavanja.

Potpuna je, naime, slučajnost to što glavnu riječ u tom državnom preduzeću vodi njegov partijski drug iz GP URA, predsjednik Upravnog odbora ACG Eldin Dobardžić.

Sasvim slučajno se desilo da su upravo u vrijeme kada je Jovanović tražio posao, upravo ACG raspisali za svakog školovanog nautičara, idealno radno mjesto koje podrazumijeva rad sa postrojenjima i instalacijama visokog napona.

Isto tako, spletom slučajnosti, desilo se da je taj oglas raspisan tako da se na njega mogao prijaviti bilo ko sa nekakvim tehničkim fakultetom - jednako i diplomirani inženjer elektrotehnike, kao i diplomirani inženjer pomorskog saobraćaja, ili pak, diplomirani inženjer hidrologije ili geodezije.

Bez ikakve sporedne namjere, već sasvim slučajno, ACG koje vodi kadar GP URA su raspisali oglas za koordinatora za SSO i TS u kojem se nije tražila licenca Inženjerske komore Crne Gore za rad na trafo-stanicama i instalacijama visokog napona, a što je inače, uslov da bi neko uopšte i ušao u trafo-stanicu, a kamilo prčkao po njoj.

Nema ni udaljene sumnje da su ACG ovaj oglas, slučajno, 17. februara raspisali sa rokom za prijavljivanje kandidata od samo pet dana. Stoga diplomirani inženjeri elektrotehnike i oni sa licencom za rad u tafo-stanicama nisu ni stigli da konkurišu, pa su ACG posao na kraju morali dati jedinom prijavljenom kandidatu - sasvim slučajno, Ljubomiru Jovanoviću, šefu GP URA u Tivtu.

Jer, on ispunjava tražene uslove zato što je i diplomirani nautičar neko ko je završio tehnički fakultet, pa gledano logikom ACG, može rukovoditi ne svjetlosnom signalizacijom i trafo-stanicama, nego ako treba, i nuklearnom elektranom.

Uz izvinjenje što smo ja i svi ostali zdravorazumski ljudi posumnjali da je u zapošljavanju g. Jovanovića na mjesto koordinatora za SSO i TS Aerodroma Tivat ulogu odigrala njegova politička pripadnost, izražavam duboko kajanje što sam takvo što i mogao pomisliti kada se GP URA u protekle tri godine svog vršenja vlasti u Crnoj Gori, pokazala kao odlučni borac protiv političkih zapošljavanja u državnom sistemu i državnim firmama i bukvalno je iskorijenila takvu nedopustivu raniju paraksu DPS-a, SDP-a, SD-a i ostalih činilaca bivše vlasti.

Na kraju, g. Jovanoviću odajem priznanje na hrabrosti i odlučnosti da se, iako o tome ništa ne zna, "bori" sa hiljadama volti napona za ACG, Crnu Goru, protiv neradnika i raznih drugih subverzivaca, te za uspjeh turističke sezone.

Realno, nisam od njega kao odgovornog visokog funkcionera GP URA, ništa manje ni očekivao.

Siniša Luković, novinar ND "Vijesti"

Bonus video: