ASK istražuje je li Hodžiću bitniji lični interes od javnog

"To Montenegro" nije poslao odgovore na pitanja "Vijesti" u vezi sa poslom koji imaju sa firmom "Oki Air" iako su prije dva dana obećali da će to uraditi

28149 pregleda 38 reakcija 26 komentar(a)
Da li je bilo pomoći u namještanju konkursa: Hodžić i Anžur, Foto: Gov.me
Da li je bilo pomoći u namještanju konkursa: Hodžić i Anžur, Foto: Gov.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) istražuje da li je član Odbora direktora “To Montenegro” Orhan Hodžić u sukobu interesa zbog posla koji nacionalne avio-kompanije ima sa firmom “Oki Air” čiji je on vlasnik.

Zvanično je ovo potvrđeno “Vijestima” u ASK-u.

“Oki Air” za potrebe “To Montenegra” prodaje avionske karte, mjeri prtljag, naplaćuje naknadu za višak prtljaga, kao i druge slične usluge.

“ASK vodi postupak za utvrđivanje da li je javni funkcioner Orhan Hodžić prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na mogući sukob interesa. Kako Zakon propisuje da je postupak povjerljive prirode, ne možemo iznijeti više informacija”, rečeno je u Agenciji.

“Vijesti” su došle do dokumentacije koja pokazuje da je novi izvršni direktor “To Montenegra” Mark Anžur odmah po dolasku na fukciju potpisao nove ugovore za godinu sa tri kompanije “Oki Air” iz Podgorice, Ljubljane i Beograda.

Dva bivša člana Odbora direktora Vukadin Stojanović i Mirko Škerović, prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvod su više puta u proteklih šest mjeseci upozoravali na problematičan ugovor sa “Oki Airom”.

Upozoravali su na otvoreni konflikt interesa da Hodžićeve firme ne prosljeđuju sav novac koji naplate od putnika avio-kompaniji, kao i da je ranija analiza “To Montenegra” pokazala da je za kompaniju isplativo da sama otvore ispostavu na Aerodromu Podgorica, a ne da taj profitabilan posao ustupaju privatnoj firmi člana Odbora direktora.

Stojanović se tim povodom Anžuru dopisom obratio i prije pet dana, ali su dan nakon toga on i Škerović smijenjeni iz Odbora direktora.

Iz “To Montenegra” juče nijesu poslati odgovori na pitanja “Vijesti” koja su upućena u srijedu ujutro i za koje je obećano da će odgovor stići u četrtak. U srijedu je objašnjeno da su predsjednik borda Pavle Ljesar i Anžur na službenom putu zbog čega taj dan ne mogu odgovoriti.

“Vijesti” su pitale da li su prije produženja ugovora sa tri kompanije “Oki Aira” tražili mišljenje ASK-a o tome da li je Orhan Hodžić u konfliktu interesa, kao i da li su kompanije “Oki Air” izmirile obaveze prema “To Montenegru” za prethodni period koji je istekao 31. maja.

Stojanović je u posljednjem dopisu, kao član Odbora direktora, od Anžura zatražio da da urgentni nalog da se detaljno provjeri stvarno dugovanje “Oki Aira” u periodu od osnivanja kompanije jer je iz dijela dosadašnjih kontrola zaključio da je Hodžićeva firma zadržala i više od 200 hiljada eura za sebe novca koji pripada “To Montenegru”.

“Kontrolom samo jedne pozicije, aerodroma u Podgorici, i to samo za period jun-decembar 2022. ustanovljeno je da ‘Oki Air’ nije ‘To Montenegru’ prijavio sredstva u visini od 70.000 eura”, naveo je, između ostalog, Stojanović u dopisu Anžuru.

Pitanja za “To Montengro” na koja nije odgovoreno su i da li su članovi odbora direktora Pavle Ljesar, Hodžić, Suad Đelović i bivši v. d. izvršnog direktora kompanije Saša Radović tada imali formalni ili neformalni sastanak na kojem su se dogovorili da prije konkursa za izvršnog direktora Marku Anžuru pošalju prijavu i strategiju rada koju je na prošlogodišnjem konkursu za izvršnog direktora uradio i predao Vukadin Stojanović, kako bi Anžuru olakšali učešće i pobjedu na novom konkursu, kao i da li su se ovi članovi uprave na istom sastanku dogovorili i da proceduru konkursa produže za 45 dana.

Bonus video: