Svetac otvara vrata nakon dvije godine

Nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma biće otvoren 7. jula, nesporazumi između Vlade i "Adriatic propertiesa" donekle prevaziđeni, ali se i dalje vodi spor pred Arbitražnim sudom u Londonu

47964 pregleda 213 reakcija 12 komentar(a)
Postavljene ležaljke na plaži: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajovic
Postavljene ležaljke na plaži: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajovic

Nakon dvije godine koliko je bio pod katancem, grad-hotel “Sveti Stefan”, nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma biće otvoren 7. jula, a prve zvanične goste primiće za svoj 63. rođendan. To je “Vijestima” potvrđeno u kompaniji “Adritic properties” koja gazduje hotelskim kompleksom Sveti Stefan – Miločer.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište, a koga je Vlada DPS-a 2007. godine dala u višedecenijski zakup.

Nesporazumi u proteklih dvije godine, zbog čega je popularni Svetac bio zatvoren, po svoj prilici su donekle prevaziđeni na relaciji Vlada Dritana Abazovića – zakupac, biznismen Petros Statis, međutim, pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje se vodi spor, koji “Adriatic properties” vodi zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura.

I problem sa mještanima, koji su prije dvije godine polomili kapiju na Kraljičinoj plaži i time je učinili javnom, da se na njoj mogu kupati svi, a ne samo gosti hotela, ali i tadašnja politička klika okupljena oko lidera DPS-a Mila Đukanovića, po svoj prilici su riješeni, jer se kapija “vratila” na ovu najljepšu crnogorsku plažu.

U to se juče uvjerio reporter Vijesti” jer ovoga ljeta Kraljičina plaža biće rezervisana za goste od 8 do 20 časova, a potom otvorena za javnost. A da se sve užurbano priprema u kompleksu Miločerskog parka, juče je bilo jasno, jer su radnici uređivali parkovske površine, čistili kompletnma prostor, dok su vršene i poslednje pripreme da u funkciji bude i Kraljeva plaža ispod vile “Miločer”.

Kako je “Vijestima” rečeno u “Adritic propertiesu” i ova plaža će čim budu obezbijeđeni spasioci biti u funkciji kao što su zapadna svetostefanska plaza i Kraljičina plaža. A mobilijar je postavljen na svim plažama. Ipak, za cijelo naselje, kako na Svetom Stefanu, tako i Pržnu, svakako je bitno da hotelski kompleks ovoga ljeta radi.

Kapija na ulazu na Kraljičinu plažu
Kapija na ulazu na Kraljičinu plažufoto: Vuk Lajović

Mještanin i član Mjesne zajednice “Sveti Stefan” Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da se vrše finalne pripreme za otvaranja vile “Miločer”, vile “Marija” (tj. vila “400”) i spa-centra na Kraljičinoj plaži.

“U narednih nekoliko dana po mojim informacijama počeće da se organizuju ture kroz samo ostrvo Sveti Stefan i u ovom periodu biće i do sedam tura dnevno. Pored navedenog, redovno se održavaju službe u crkvama na ostrvu”, kazao je Rađenović.

Rađenović, koji je inače predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kazao je da su plaže oformljene i organizovane i vidno je istaknut način korišćenja hotelskih kupališta uz dostupnost i konzumaciju mještanima.

“Što se tiče dogovora između zakupca i mještana, ono što vam mogu reći je da je dogovor postignut na obostrano zadovoljstvo i očekujemo jednu jako uspješnu turističku sezonu za hotel i privatni smještaj. Otvaranje hotela “Sveti Stefan” je od posebnog značaja za imidž našeg mjesta i pozicioniranje Crne Gore na svjetskoj turističkoj mapi. Značajno je napomenuti da je konačno uveden komunalni red na teritoriji MZ “Sveti Stefan”, posebno kad je u pitanju saobraćaj i nepropisno parkiranje koje je godinama unazad pravilo kolaps, te u tom pravcu je organizovano i novo parkiralište u Miločerskom parku, organizovana prisutnost komunalnog policajca i vozila “pauk” od strane “Parking servisa” koji će se starati da prohodnost bude na zadovoljavajućem nivou”, poručio je Rađenović.

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”.

Potpis su tada stavili direktori HTP “Budvanska rivijera” i HTP “Miločer”, kao i predstavnici “Aidway investments limiteda” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ministarstvo turizma i “Aman resorts management” iz Holandije.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona.

Vlada, na čelu sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Advokatica Ana Đukanović, sestra bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća “Adriatic properties”.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

Kasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona, na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Lider Pozitivne Darko Pajović koji je presudio da se ugovor produži je nakon toga spasao Vladu Mila Đukanovića, postao predsjednik Skupštine, a potom i ambasador Crne Gore u Kini.

Bonus video: