Čađenović: Razmjena iskustava i prihvatanje dobrih praksi, ključni odgovor na neizvjesnost koju nosi energetska kriza

Crnogorski elektrodistributivni sistem bio domaćin okruglog stola "Izazovi operatora distributivnog sistema u svijetlu energetske krize"

2571 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Čađenović, Foto: Cedis.me
Vladimir Čađenović, Foto: Cedis.me

Razmjena iskustava i prihvatanje dobrih praksi, predstavlja ključni odgovor na neizvjesnost koju nosi kriza, kako bi poslovanje bilo uspješnije i stabilnije.

To je na okruglom stolu "Izazovi operatora distributivnog sistema u svijetlu energetske krize", kazao izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Vladimir Čađenović.

CEDIS je okrugli sto organizovao povodom sedmog rođendana.

"Ovo je prvi put da CEDIS organizuje ovakvu vrstu događaja, gdje smo svi okupljeni oko zajedničkog cilja a koji je, u konačnom, stabilan i pouzdan energetski sistem. Zadovoljstvo mi je što su danas sa nama kolege iz regiona, koji su svojim dolaskom i željom da učestvuju na današnjem okruglom stolu u organizaciji Crnogorskog elektrodistributivnog sistema pokazale spremnost i odgovornost da, u vremenima krize, koja su vjerujem za nama, zajednički prevazilazimo nastale posljedice i nalazimo nova rješenja za što uspješnije poslovanje naših kompanija", kazao je Čađenović.

Okruglom stolu prisustvovali su Sanja Rikalo, direktor Direkcije za poslove operatora distributivnog sistema Elektroprivrede Republike Srpske, Dušan Vukotić viši analitičar za poslovne procese za upravljanje DEES iz Elektrodistribucije Srbije, Edin Arnaut, direktor Elektrodistribucije Zenica JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine rukovodilac Operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović. Događaju su prisustvovali i premijer Dritan Abazović, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović kao i državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

Abazović je naveo da je ukupni energetski sektor u izazovnoj godini ostvario zavidne rezultate.

"Kada se čitava Evropa suočila sa velikom energetskom krizom i vrtoglavim cijenama energije na berzi, mi danas svjedočimo da EPCG ima preko 80 miliona eura na računu, da je energetski sistem stabilan, da su započeti novi energetski projekti i situaciju da smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja u cijelom ovom periodu nije podizala cijenu električne energije i tako cijeli teret krize svalila na svoj menadžment i na poslovanje svojih preduzeća a nikako na teret građana. Energetika će uz turizam u narednom periodu biti glavna grana ekonomije i u dobroj saradnji sa zemljama iz okruženja možemo brzo zajednički bilježiti uspjehe. Siguran sam da ćemo sa Okruglog stola dobiti nove zaključke kako bismo u narednom periodu najbolje iskoristili naše velike potencijale", rekao je Abazović.

wvec
foto: Cedis.me

Đukanović je istakao značaj zajedničkog djelovanja svih energetskih subjekata u prevazilaženju krize.

"CEDIS je krvotok ove države u energetskom smislu i zahvalni smo poslovodstvu na predanom radu u prevazilaženju velikih globalnih energetskih problema kako bi očuvali naš sistem. Nakon ove faze očuvanja distrubutivnog sistema treba da pređemo u snažan investicioni ciklus jer svi planiramo vratiti značajne izvore električne energije a bez stabilnog prenosnog i distributivnog sistema mi ćemo biti na pola puta", kazao je Đukanović.

Milutin Đukanović
foto: Cedis.me

Šahmanović je istakao ulogu CEDIS-a u podršci energetskoj tranziciji i razvoju održivih izvora energije.

"Nastavak putovanja prema energetskoj tranziciji zahtijeva našu zajedničku predanost i saradnju. Nepredvidljivost troškova nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu imao je značajan uticaj na poslovanje CEDIS-a od sredine 2021. godine. Značajno je istaći da Ministarstvo kapitalnih investicija stoji čvrsto uz crnogorskog operatera distributivnog sistema i daje podršku daljem unapređenju njihovog rada", istakao je Šahmanović.

Admir Šahmanović
foto: Cedis.me

Ivanović je istakao da je CEDIS jedan je od rjetkih u regionu koji nije povećao cijene svojih usluga u doba krize.

Vladimir Ivanović
foto: Cedis.me

"Time smo zaštitili porodični budžet stanovništva od povećanih izdataka koje za sobom nosi porast cijene električne energije. Mi smo sve svoje kapacitete usmjerili na praćenje cijena na tržištu, kupovali kada je bilo povoljnije a Vlada je, izmjenama Zakona o energetici, omogućila da se pruži pomoć operatoru distributivnog sistema tako što je stvorila zakonski okvir da se cijene regulišu u doba kriza. Mislimo da smo dosad posao uradili kako treba i zaštitili imovinu preduzeća i građana bez povećanja cijene električne energije", naveo je Ivanović.

Bonus video: